Home Cloud Geen verborgen kosten bij Cloud computing?

Geen verborgen kosten bij Cloud computing?

21

Werken in de Cloud of gebruik maken van Cloud computing. Het zijn veel gehoorde termen in deze hedendaagse wereld. Bijna iedereen heeft het erover en veel ondernemingen zijn aan het nadenken hoe om te gaan met de Cloud. Van één enkele applicatie, tot aan het volledig hosten van uw werkplek in de Cloud, ook wel genoemd Desktop hosting of VDI. Een Cloud Service Provider kan vele vormen aanbieden, maar alle gesprekken die zij voeren met belangstellende komen meestal neer op: Veiligheid, Flexibiliteit, Beschikbaarheid en Kostenbeheersing. Met name dat laatste blijkt voor veel bedrijven lastig om in kaart te brengen.

De aanschaf, installatie en beheer van lokale servers is goed te begroten. De verborgen kosten zoals energieverbruik, inboedelverzekering en het stilliggen van de onderneming bij storing of onderhoud zijn veel moeilijker te begroten. Statistieken geven echter aan dat deze kosten aanzienlijk kunnen zijn. Zeer afhankelijk van de uitgangspunten geven onderzoeksbureaus aan of  installatie van een lokale server omgeving goedkoper of duurder is dan ‘Werken in de Cloud’.

Daarom wordt het steeds belangrijker dat niet alleen de prijs een uitgangspunt mag zijn bij de keuze voor een eigen lokale server omgeving of voor een Cloud oplossing. Het is volstrekt duidelijk dat de kosten voor een Cloud oplossing uitstekend te begroten is. Er is namelijk één vaste prijs per gebruiker per maand. Daarmee zijn dus ook de verborgen kosten gedekt.

Maar opvallend genoeg worden maar al te vaak de kosten van de verbindingen niet mee geteld. En zonder deze verbindingen kun je geen Cloud diensten afnemen. Meestal zijn de verschillende soorten van verbindingen ook nog eens sterk afhankelijk van de locatie van uw onderneming.

Ondanks dat er anno 2014 reeds vele aanbieders zijn van deze verbindingen, blijkt dat het aanbod op sommige plaatsen zeer beperkt is. Ook hier stellen we vast dat de consument meestal meer geluk heeft dan een gemiddelde onderneming in een of ander industriepark. Daar waar u thuis tegenwoordig vlot over een 100 Mbit/s verbinding beschikt, zitten de meeste bedrijven nog op een ADSL lijn van 2 tot 8 Mbit/s en die wordt dan ook nog eens gedeeld door al zijn werknemers.

Wellicht dat het daarom goed is dat er vrij recentelijk nog door de Belgische FOD Economie en zijn Algemene Directie Telecommunicatie en Informatiemaatschappij een conferentie heeft plaats gevonden met als titel “Nationaal plan voor de invoering van een netwerk voor snel en ultrasnel internet“. Nu maar hopen dat de uitkomst van deze conferentie ook tot concrete stappen leidt om een ultrasnel netwerk verder uit te gaan bouwen. Hierdoor kan het ook door de ondernemingen in België gebruikt worden, waardoor hun concurrentie positie mede kan versterkt worden. Immers de adoptie van de Cloud valt of staat met de beschikbare verbindingen tussen de klant en aanbieder van Cloud diensten.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in