Home Ondernemen & Business Hoe goed balanceert u tussen werk en privé?

Hoe goed balanceert u tussen werk en privé?

32

Het belang van informatie en communicatie technologieën (ICT) kan onmogelijk onderschat worden. Maar in de wildgroei aan kanalen en media verliezen we vaker dan ooit het noorden. Waar houdt werk op en begint privé?

Technologie brengt ons een enorme welvaart en rijkdom. Maar wanneer we er niet in slagen om slim om te gaan met die technologische mogelijkheden, kunnen de effecten ook nefast zijn. Wanneer heeft u bijvoorbeeld nog eens aan één stuk door kunnen werken, zonder gestoord te worden door email of telefoon? Zonder tussendoor Facebook en Twitter te checken? De ‘multitask’ mythe is ondertussen onderuit gehaald door de wetenschap: we multitasken namelijk niet, we springen van de ene naar de andere taak. Het resultaat? Een taak afhandelen duurt makkelijk vier keer zo lang en de efficiëntie en effectiviteit daalt zienderogen.

Ook privé lassen we onvoldoende ’technologiepauzes’ in om te recuperen. In plaats van te genieten van een ervaring zijn we meer bezig met het vastleggen ervan zodat we kunnen ‘delen’ met ‘vrienden’. Daardoor produceren we nu met zijn allen meer en meer data maar krijgen we die aanzwellende informatiestroom gewoonweg niet meer verwerkt. Chronische vermoeidheid en burnout zijn het gevolg. Na een weekend lang online beginnen we vermoeid aan een nieuwe werkweek. Om nog maar te zwijgen van de vele medewerkers die ’s avonds en tijdens het weekend werkgerelateerde emails blijven opvolgen en dus nooit echt helemaal ontkoppelen. Een vicieuze cirkel.

De recente berichtgeving bevestigde het nogmaals: één op drie Belgen kampt met psychische problemen. Stress, depressie, niet kunnen slapen, zijn enkele van de meest gehoorde klachten volgens onderzoek van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). De impact van technologie op werk en privé lijkt bij te dragen tot het klachtenpatroon.

Maar we kunnen niet meer zonder. We kunnen de alomtegenwoordigheid van technologie (computer, smartphone, tablet) en (sociale) media – zowel op het werk als daarbuiten – niet meer wegdenken uit het dagelijkse leven. Aristoteles stelde 2300 jaar geleden dat de mens een politiek dier is. Vandaag zou hij die stelling misschien verfijnen door te stellen dat de mens bovenal een technologisch dier is.

Eigenlijk ontbreekt het ons aan een technologische handleiding. Die nieuwe smartphone die u zonet gekocht heeft, komt dan weliswaar met een uitgebreide handleiding over hoe het toestel werkt. Maar hoe we zelf goed met technologie kunnen omgaan, daar hebben we geen handleiding voor. En dus hollen we maar van de ene tweet naar de volgende mail, van het ene toestel naar de volgende toepassing. Het wordt stilaan tijd dat we leren technologie beter naar waarde te schatten. Het is niet omdat het aantal toestellen en het aantal mediakanalen toeneemt, dat we elke trend achterna moeten hollen. En als we meedoen, is het beter om even te evalueren of we dan niet een aantal andere zaken moeten wegdoen of uitschakelen. Het nut van technologie mag wat vaker geëvalueerd worden.

Bij bedrijven groeit ondertussen het bewustzijn dat nieuwe technologieën nieuwe uitdagingen met zich meebrengen. Een bevraging onder Belgische bedrijven leert dat één op twee respondenten meent dat hun bedrijf over onvoldoende technologische kennis en vaardigheden beschikt om de strategische doelstellingen te realiseren. En twee op drie (67%) geeft aan dat het een hele uitdaging wordt de huidige IT medewerkers te trainen zodat ze mee zijn met de technologische vernieuwingen*. Juiste technologische keuzes maken wordt dan ook heel belangrijk.

Bewuster omgaan met de technologische vooruitgang kan ook anders. De technologie zelf reikt al een eerste deel van de oplossing aan: apps kunnen je helpen je doelstellingen te realiseren. Je time management beter beheersen, je fitness objectieven bijhouden, … je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een app voor. Als je die informatie ook deelt binnen je netwerk, activeer je het tweede deel van de oplossing: de mensen rondom je zijn het beste tegengif voor ‘overtechnologisering’, zowel privé als professioneel. In deze combinatie komen de twee elementen die ons mensen zo kenmerken mooi aan bod: technologie en samenwerking.

De balans privé en werk zal voor ieder van ons anders liggen en de zoektocht ernaar zal nog wel even doorgaan. De oplossing voor een goed huwelijk tussen mens en technologie ligt waarschijnlijk verscholen in … de mens en de technologie. Wat schakelt u komend weekend uit?

* Alle statistieken in dit opiniestuk zijn afkomstig van EMC’s “IT as a business enabler” rapport, ontwikkeld op basis van onderzoek en analyse van marktonderzoeksbureau Vanson Bourne.

Arnaud Bacros is BeLux Managing Director bij EMC

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in