Home Innovatie & Strategie Levende gevirtualiseerde netwerken

Levende gevirtualiseerde netwerken

15

Ruggengraat van de flexibele onderneming van de toekomst

De manier waarop netwerkdiensten worden gerealiseerd ondergaat ingrijpende veranderingen. We kunnen gerust spreken van de belangrijkste verschuiving sinds de breedschalige toepassing van Multiprotocol Label Switching (MPLS) in het begin van dit millennium.

Traditionele netwerken functioneerden prima toen er nog sprake was van minder dynamische en veeleisende markten. Vandaag de dag moeten bedrijven echter meer innovatie en flexibiliteit aan de dag leggen. De netwerken van gisteren worden steeds complexer, en zijn na verloop van tijd steeds lastiger te beheren. De meeste van deze netwerken bieden niet de mogelijkheid om applicaties waar nodig snel op te schalen. Dit kan resulteren in langdurige en pijnlijke implementatiecycli.

Netwerken moeten zich ook steeds meer aanpassen aan de groeiende vraag naar bandbreedte. Zo voorspelt het analistenbureau IDC, dat de digitale transformatie alleen al in 2016 voor 50% hogere connectiviteitsniveaus zal zorgen in alle industriële sectoren.

Ik zie voor veel bedrijven de noodzaak om over te stappen naar een gevirtualiseerd netwerkmodel. Dit is mogelijk met behulp van technologie die te vergelijken valt met de technieken die voor disruptie zorgden in datacenters. Het gaat erom dat bedrijven flexibiliteit, prestaties, kosten en beveiliging met elkaar in evenwicht kunnen brengen. Dit is noodzakelijk door de groei van mobile-to-cloud applicaties en het Internet of Things .

Wat betekent dit nu precies in de praktijk?

Gevirtualiseerde netwerken zoals de Virtual Network Services-oplossing die wij kort geleden introduceerden, lossen de belofte van Software Defined Network (SDN) in. Bedrijven kunnen met deze technologie hun fysieke netwerk omvormen tot een on demand gevirtualiseerd netwerk. In plaats van specialistische hardware-appliances in te moeten zetten, kunnen ze on demand gevirtualiseerde versies van netwerkdiensten creëren voor zaken als beveiliging en WAN-optimalisatie. Daarmee kunnen bedrijven de broodnodige snelheid en flexibiliteit naar hun netwerk en bedrijfsprocessen brengen. De gevirtualiseerde diensten worden bovendien aan elkaar gekoppeld op een manier die hen in staat stelt om naadloos met elkaar samen te werken.

Het netwerk groeit daarmee uit tot een ‘levend’ bedrijfsmiddel dat snel kan worden aangepast als er sprake is van wijzigingen van bijvoorbeeld het aantal bedrijfslocaties of gebruikers, de behoefte aan bandbreedte van applicaties en het gebruik van applicaties door het personeel. Dit resulteert in een veilig, efficiënt of krachtig presterend netwerk.

Deze nieuwe diensten worden ‘as-a-service’ aangeboden en zullen het netwerk omvormen tot een verzameling softwareoplossingen die op open platforms draaien. Dit betekent een ingrijpende breuk met de manier waarop netwerkdiensten momenteel worden ingericht, aangeboden en afgenomen. Dit veranderingsproces wordt aangejaagd door ontwikkelingen als digitale transformatie, IP-communicatie, internetvideo en de communicatie tussen mobiele apparaten en de cloud.

Een nieuwe manier van denken

Gevirtualiseerde netwerken lenen zich bij uitstek voor ondernemingen met meerdere bedrijfslocaties of filialen. Nu verouderde netwerken aan het einde van de levencyclus van hun hardware komen, zijn organisaties met beperkte of krimpende budgetten en early adopters van technologie op zoek naar nieuwe en innovatieve manieren om hun onderneming in de vaart der volkeren op te stoten.

Moderne technologie heeft de afgelopen tijd het bedrijfsleven flink in beweging gezet. Zij biedt nieuwe manieren om data te verzamelen, om te communiceren en om de bedrijfsresultaten te verbeteren. Helaas is niet elke organisatie in staat geweest om haar aanpak te wijzigen met dezelfde snelheid als de technologische ontwikkelingen.

Uit een enquête door IDC blijkt dat veel organisaties worstelen met de complexiteit van technologie, het nieuwe ecosysteem van partners en een tekort aan digitale vaardigheden. Dit lijkt hun investeringstempo echter niet te vertragen. Slechts 20% zegt geen plannen te hebben om in SDN te investeren. Volgens IDC kunnen organisaties wel met “potentieel gevaarlijke” situaties worden geconfronteerd. Bijvoorbeeld als ze in nieuwe technologieën investeren zonder over de juiste interne vaardigheden te beschikken of de hulp van één of meer partners in te roepen.

Het goede nieuws is dat bedrijven een beroep kunnen doen op vakkundige hulp en advies. Ik zou hen willen aanmoedigen om naar partners te zoeken die hun strategische visie delen en beschikken over de marktervaring en technologische expertise die nodig zijn om inzicht in hun branche en infrastructuur te verwerven. Deze partners kunnen hen helpen de allerlaatste technologie in te zetten om marktaandeel te winnen, klanten effectiever te bedienen en optimaal in te springen op zakelijke kansen.

Peter Konings, Director Products EMEA bij Verizon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in