Home Cloud Uptime as a Service

Uptime as a Service

6
gdpr

We kunnen nu wel stellen dat de cloud geland is bij de meeste ondernemingen en hun IT-afdelingen, maar in de praktijk zien we nog te veel twijfels richting de cloud.

Het sleutelbegrip is ‘Always connected’ voor de steeds evoluerende datacenters en hun cloud providers, gebaseerd op de almaar sneller veranderende diensten die de veeleisende gebruikers non-stop moeten kunnen bedienen.

Footprint

Dankzij virtualisatie is de eerste stap gezet en kan je voortaan het operating systeem (OS) loskoppelen van de onderliggende server. Sterker nog: je kunt nu meerdere soorten operating systemen (Windows, Linux) gebroederlijk naast elkaar laten draaide op slechts één enkele server. Hierdoor werd het mede mogelijk om de bestaande footprint in het datacenter sterk te reduceren, waardoor je dus plaats en stroom kan besparen.

Althans zo leek het, maar door steeds krachtigere servers en de toename van opslagsystemen om de groei van data het hoofd te kunnen bieden, werden de eisen met betrekking tot stroom en koeling alleen maar groter. Er ontstonden de zogenaamde ‘high density systemen’. Denk aan blade servers en modulaire oplossingen waar de server en netwerk geïntegreerd worden. Deze noemt men ‘Converged Infrastructure’. Dit lijkt de ideale oplossing te zijn voor eenvoud in het dagelijkse beheer.

Maar de technologie staat niet stil en de wet van Moore leert ons dat computers om de twee jaar verdubbelen in capaciteit. Dit gaat gepaard met toenemend stroomverbruik. De grote uitdaging voor datacenters en cloud service providers is exact dezelfde als die van de IT-manager in elke onderneming, namelijk ‘Do more with less’. Meer server- en storage capaciteit tegen minder stroomverbruik en kosten in het dagelijks beheer.

Service provider

Daarnaast is er de uitdaging van sneller kunnen reageren op marktsituaties door ondernemingen. Die zorgt ervoor dat IT-afdelingen nog nauwelijks kunnen volgen. Hier speelt de cloud een steeds grotere rol van betekenis. Dankzij cloud-oplossingen kan de IT-manager sneller zijn dienstverlening opleveren en flexibeler omgaan met de benodigde capaciteit van resources. Denk daarbij aan CPU, geheugen en opslag in megabytes. Maar ook in het aantal licenties voor toepassingen voor de gebruikers (Google Apps, Office 365). Hij betaalt enkel wat hij werkelijk verbruikt! Hierdoor neemt de vraag naar cloud-diensten almaar toe. De cloud service provider op zijn beurt heeft daardoor moeite de om te kunnen blijven voldoen. Ook moet de service provider de kosten zo laag mogelijk houden voor zijn omgeving in het datacenter.

Volgende stap

Wat is de volgende logische stap om aan de uitdagingen te blijven voldoen?
Het antwoord is, ‘Software’ in een zogenaamde Hyper Converged infrastructureomgeving. Wellicht is het handig om even het verschil tussen Converged en Hyper Converged te verduidelijken. Ik neem hier meestal de vergelijking met de toen nog analoge audio systemen van jaren geleden. Eerst waren er de versterker, platenspeler en cassette recorders elk apart aan te sluiten om van je favoriete muziek te kunnen genieten. Voordeel was dat indien er een onderdeel stuk ging of ontbrak men deze gemakkelijk kon vervangen. Later kwamen de all-in-one systemen op de markt als compleet audio rack. Nog later de mini rack. Deze waren van één enkele fabrikant en vergelijkbaar met de huidige Converged infrastructure omgeving in het datacenter (Server, netwerk en storage van bijvoorbeeld FlexPod of VCE systemen).

Tegenwoordig gebruik je om je favoriete muziek te beluisteren een applicatie. Bijvoorbeeld op je computer of smartphone en verbind je deze met een kabel of rechtstreeks via draadloos netwerk of Bluetooth met je luidsprekers. Dankzij software heb je dus de versterker, platenspeler en cassette recorder of CD speler in een rack als applicatie. Dit is dus vergelijkbaar met Hyper Converged Infrastructure. Alles op een systeem, servers, netwerk en storage maar dan als software-toepassingen. Volgens sommige fabrikanten kan hierdoor tussen de 50 á 60% bespaard worden op het stroomverbruik. En kan men de footprint halveren, met behoud van dezelfde capaciteit in rekenkracht en data-opslag.

Virtualiseren

Nadat de eerste stap werd genomen om massaal alle servers te virtualiseren, is het nu de beurt aan het netwerk (SDN) en de storage systemen. Zo hebben we straks de gehele datacenter infrastructuur gevirtualiseerd (SDDC).

Maar in een échte cloud-omgeving worden de rollen omgedraaid. In de traditionele IT-omgeving draaien op één enkele server meerdere applicaties. In de cloud zal één applicatie op meerdere servers kunnen draaien. Hierdoor kan de huidige omgeving in het datacenter wel eens drastisch gaan veranderen qua power en koeling. Dankzij deze ontwikkeling gaat de software een steeds grotere rol spelen. En wordt de hardware ondergeschikt.

Ik ben dan ook zeer benieuwd hoe de hardware fabrikanten op deze trend zullen anticiperen. Wordt dus ongetwijfeld vervolgt…

Peter Witsenburg – Cloud Makelaar

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here