Home Ondernemen & Business Vergeet het landschapsbureau; zo verandert technologie onze werkplek

Vergeet het landschapsbureau; zo verandert technologie onze werkplek

237

Technologie verandert niet alleen de manier waarop we samenwerken, maar ook de ruimtes waarin we werken

Onze werkplek heeft de afgelopen jaren al serieuze veranderingen doorgemaakt. Van gesloten kantoorhokjes zijn we naar landschapskantoren en coworking spaces geëvolueerd. En nu staat er een nieuwe evolutie voor de deur. Dit blijkt uit onderzoek van Epson.

Kleinere ruimtes

De werkplek van de toekomst zal in Europa niet langer de alomtegenwoordige open kantoorruimte zijn. We gaan opnieuw team per team in kleinere ruimtes werken. Ruimtes die aangepast zijn aan de noden van die specifieke werknemers. Dat is althans wat 66 procent van de meer dan 7.000 Europese werknemers die ondervraagd werden voor ons onderzoek over de werkplek van de toekomst denken. Maar daar stopt de revolutie niet.

Het fysieke kantoor zoals we dat vandaag kennen ondergaat momenteel een zodanige evolutie dat sommigen beweren dat het volledig zal verdwijnen binnen dit en enkele jaren. De werkplek staat namelijk steeds meer en meer in het teken van connectiviteit. En die heeft eigenlijk een verrassend grote impact op hoe wij werken.

Vanuit huis werken

Ons onderzoek toont aan dat 65 procent van de Europese werknemers die we ondervraagd hebben gelooft dat technologie ervoor zal zorgen dat we steeds meer van thuis kunnen werken. En er is meer. 62 procent van de werknemers gelooft dat die revolutie een positieve impact zal hebben op de productiviteit.

Volgens Eurofund werkt gemiddeld 17 procent van de werknemers in de EU28 trouwens al vanop afstand. Uit onderzoek van de FOD Economie blijkt dat in ons land in 2015 12,2 procent van de loontrekkenden soms of gewoonlijk thuis werkt. Als ze de leerkrachten in ons land meetellen is dat zelfs 16 procent. Opvallend genoeg ligt het percentage thuiswerk iets hoger bij mannen dan bij vrouwen: 13,5 procent van de Belgische mannen werkt soms of regelmatig thuis, tegenover 10,7 procent van de vrouwen.

En het percentage Belgische thuiswerkers blijft toenemen. Dit blijkt ook uit eigen onderzoek. In het voorjaar van 2017 werkt 45% van het personeelsbestand al regelmatig vanuit huis. 37% doet dit minimaal één tot twee dagen per week en nog eens 6% drie tot vier dagen per week.

Werkplek van de toekomst

Het is niet waarschijnlijk dat technologie het fysieke kantoor volledig overbodig zal maken, maar volgens ons onderzoek is ze wel goed op weg om voor een radicale evolutie te zorgen. Naast connectiviteit zal ook maatwerk daar een belangrijke rol in spelen. 65 procent van de ondervraagden gelooft er sterk in dat de werkplek van de toekomst technologie op maat zal hebben voor elke werknemer. Dat wil ook zeggen dat architecten en designers belangrijke partners zullen worden voor bedrijven.

Maar de shift naar afstandswerken via technologie zal niet alleen de fysieke werkplek veranderen, maar zal er ook voor zorgen dat de samenwerking tussen werknemers wereldwijd nog groter wordt. 71 procent van de ondervraagden gelooft dat de vergaderruimtes van de toekomst volledig virtueel zullen zijn, met AR en holografische projecties zodat werknemers van over de hele wereld realtime werkgroepen kunnen bijwonen.

Uitdagingen

Al deze veranderingen komen niet zonder bijhorende uitdagingen. Denk aan de mogelijke impact op het engagement van de werknemers. Ons onderzoek toont aan dat 68 procent van de ondervraagden denkt dat mensen zich minder betrokken zullen voelen bij het bedrijf en het team wanneer ze vaker op afstand werken.

Het ziet er dus naar uit dat bedrijven serieuze inspanningen zullen moeten doen om het engagement van de werknemers hoog te houden. Maar de ultieme beloning is een werkplek die wereldwijd verbonden is. En klaar voor de toekomst.

Inge Bruffaerts, Channel Marketing Manager bij Epson Europe

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in