Home Cloud De waarheid achter hybrid cloud analytics

De waarheid achter hybrid cloud analytics

26

Het gaat inmiddels al jaren over slechts één ding: data. ‘The bigger, the better’ was het devies. Tegenwoordig is het echter niet meer de hoeveelheid data die van belang is, maar eerder de combinatie van verschillende databronnen. Informatie staat al lang niet meer opgeslagen binnen de muren van een organisatie. Het is versnipperd over tientallen (soms zelfs honderden) applicaties die afwisselend in de cloud of ‘op de grond’ staan.

Ondanks deze versnippering, willen we wel vanaf één punt inzicht in al deze data, het liefst zonder te hoeven wisselen van omgeving, apparaat of software. Dit maakt het belang van een hybrid cloud analytics-strategie steeds groter. Ik merk echter dat er nog veel misvattingen bestaan over de hybride cloud. Het begrip wordt overal te pas en te onpas genoemd. Zonde, want échte hybrid cloud analytics biedt enorme kansen voor de business. Maar wat betekent hybride dan wel? In deze blog deel ik mijn visie op de hybride cloud en wat dit precies inhoudt.

Hybride = orkestratie

Eerst maar even terug naar de definitie. Veel mensen denken dat een hybride cloud betekent dat de diensten van een bedrijf zowel in cloud (private of public) als on-premise ondergebracht zijn. In de praktijk zie ik vaak dat on-premise applicaties via een mobiele app worden aangeboden en dat dit vervolgens hybride wordt genoemd. Echter, bij een écht hybride omgeving kunnen alle applicaties – zowel in de cloud als op kantoor – naadloos onderling met elkaar communiceren. Juist die orkestratie tussen platforms zorgt ervoor dat een gebruiker nagenoeg niets merkt van de verschillende omgevingen. En dat is een wezenlijk verschil. Wees dus kritisch met het beoordelen van hybride cloud-omgevingen.

Autorisatie en authenticatie

Het grote voordeel van een 100 procent hybride cloud-omgeving is dat gebruikers vanuit één omgeving analyses kunnen doen van allerlei databronnen, afkomstig uit allerlei applicaties en omgevingen. Geen barrières dus. En ook geen onveilige workarounds meer. We hoeven bijvoorbeeld geen databronnen meer te kopiëren naar een lokaal station om toch onze analyse-behoefte te bevredigen. Dit maakt wel dat transparantie een groot goed is als je kiest voor hybrid cloud analytics. Natuurlijk moet het mogelijk zijn om vanaf ieder device en vanaf elke locatie toegang te krijgen tot één omgeving. Maar om dat in goede banen te leiden, moeten zaken als autorisatie en authenticatie tot op detailniveau bepaald kunnen worden.

Beveiliging

Dit brengt me bij de beveiliging, want er komt steeds meer regelgeving om de beveiliging van databronnen te waarborgen. Dit houdt in dat je als organisatie continu moet zorgen dat je compliant bent aan de meest recente regels, maar dat je jezelf ook goed beschermd tegen kwaadwillenden. Veel organisaties proberen hun gegevens daarom veilig binnen de eigen firewall te houden. Maar dit is niet altijd wenselijk als gebruikers buiten de firewall aan de slag willen met data. Binnen de hybride cloud-omgeving kun je governance eenvoudig inregelen voor afzonderlijke taken en databronnen. Je kunt dus zelf regels en toegangsrechten toebedelen. Dit maakt het gebruik van hybrid cloud analytics een stuk aantrekkelijker.

Migratie

Zoals hierboven benoemd, is het tekenend voor een hybride cloud-omgeving dat gebruikers naadloos kunnen schakelen tussen de verschillende omgevingen waarin de data van een organisatie zijn ondergebracht. Gebruikers moeten kunnen kiezen waar, wanneer en vanaf welk device ze analyses uitvoeren of data willen inzien. Om dit mogelijk te maken, moeten alle databronnen uit iedere locatie gemigreerd worden. Binnen de hybride cloud kan dit door het zogenoemde ‘bi-directional sync’, wat het mogelijk maakt dat twee datasets zich hetzelfde gedragen. Op die manier merkt de gebruiker vrijwel niets van het schakelen tussen omgevingen en locaties.

Ofwel, de écht hybride cloud-omgeving biedt vele voordelen voor de business. Alle taken, afspraken, beveiliging en integratie van bronnen worden ondergebracht in één omgeving, waardoor gebruikers geen hinder ondervinden van het wisselen tussen diverse locaties en applicaties. Op die manier haal je het met de minste problemen het meeste rendement uit de data.

Emmanuel Vanderhaegen, Regional Director Belux bij Qlik

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in