Home Innovatie & Strategie 4 realistische IT-voorspellingen voor 2018

4 realistische IT-voorspellingen voor 2018

60

2017 ligt achter ons en was een bewogen jaar op het gebied van IT. Traditiegetrouw wordt er enthousiast vooruit geblikt naar het jaar dat volgt en waarin dus nog veel potentie zit. Vaak neemt de potentie de overhand in IT-voorspellingen, en wordt er te hard van stapel gelopen. Het IT-landschap verandert voortdurend en wordt beïnvloed door ontwikkelingen als kunstmatige intelligentie en andere buzz-begrippen. Toch wordt de invloed van deze ontwikkelingen vaak overschat. Daarom wil ik hieronder graag vier realistische voorspellingen delen.

1. De hype voor Artificial Intelligence is kunstmatig

(en zal nog een aantal jaar kunstmatig zijn)
AI en Machine Learning gaan hele gave dingen betekenen in het bedrijfsleven. Ooit. De technologie kent immense potentie, maar zal in 2018 te breed worden ingezet in omgevingen waar het niet goed past. Ongetwijfeld zullen we hier lessen uithalen en vooruitgang boeken in 2018, maar het is nog geen game changer. Het is makkelijk nieuwe technologie te bekritiseren, maar ik merk hoogstpersoonlijk dat de impact die AI en machine learning hebben op de business weinig verschilt van traditionele technologie. Ik ben niet graag de nee-knikker, maar organisaties gaan geen ongekende snelheid of innovatie realiseren door AI in 2018. De echte invloed van AI gaan we pas in 2020 merken.

2. Organisaties jagen een hybride of multi-cloud omgeving na met slechts twee clouds

Organisaties hebben het aantal datacenters en clouds uitgebreid in de afgelopen jaren. Let wel, deze opereren als een afgesloten omgeving voor een subonderdeel van de applicaties van een organisatie. Wij zien vaak greenfield applicaties die worden geboren in de cloud en brownfield applicaties die in het datacenter huizen zonder migratiemogelijkheden tussen deze twee omgevingen. Dat is geen hybride cloud, maar alsof je een truck én een elektrische auto hebt en ze samen een hybride auto noemt. Dit gaat veranderen in 2018.

Echte hybride of multi-cloud omgevingen zijn homogeen, wat betekent dat het een enkele omgeving is die bestaat uit meerdere infrastructuurproviders. Hierin is het makkelijk om applicaties te migreren tussen datacenters en clouds. De primaire reden om een homogene omgeving te handhaven is om vendor lock-in te voorkomen. De mogelijkheid applicaties te kunnen verhuizen naar alle verschillende omgevingen geeft organisaties de vrijheid om applicaties uit te rollen in de best mogelijke omgevingen zonder consequenties indien omstandigheden veranderen (zoals beschikbaarheid, kosten en functionaliteit).

In 2018 zullen organisaties zoals gezegd een echte hybride cloud-strategie najagen door de eigen datacenters of private clouds te combineren met AWS of Azure, of door beide clouds te combineren en zo een multi-cloud strategie te hanteren. Deze twee public clouds zijn de meest geavanceerde en zijn het meest geschikt voor legacy en cloud-native werklasten. Dit is een groot contrast voor iedereen die gelooft dat het hebben van méér clouds beter is. Beslissers op IT-gebied zullen zich realiseren dat ze 90 procent van de waarde halen uit hybride en multi-cloud omgevingen met slechts twee infrastructuurproviders. Meer clouds verhoogt complexiteit en levert weinig winst op.

3. De ‘Digitale Transformatie’ zal een stap terug zetten (en organisaties zullen ervan profiteren)

Dit is een noodzakelijke stap die organisaties moeten zetten. Eerder benoemde ik dat veel organisaties nieuwe technologie adopteren zonder na te denken over wat het uiteindelijk zal bijdragen aan de bedrijfsresultaten. In 2018 zullen organisaties hun digitale transformatie temperen en zich meer gaan richten op het voltooien van ingezette transformaties dan het aangaan van nieuwe initiatieven. Door de hype los te trekken van de realiteit zullen organisaties een stap terugzetten. Dit zal uiteindelijk helpen om de bedrijfsresultaten vooruit te stuwen.

4. Hardware-appliances zullen steeds meer uit het datacenter geweerd worden

Voorgaande IT-voorspellingen zijn gereserveerde (lees: realistische) reflecties op de grootste trends in de industrie. Maar met deze laatste wil ik graag een gedurfdere uitspraak doen, waar ik volledig achter sta. Hardware is stervende. Niemand wil nog hardware beheren of er over nadenken. Het is duur, complex en blokkeert de snelheid en elasticiteit waar organisaties naar toewerken. De grootste trends in IT worden aangejaagd door technologie die steeds meer afwijkt van hardware-afhankelijkheid, namelijk cloud infrastructuur en containers.

Het datacenter was ooit onderworpen aan de grip van hardware. Tot virtualisatie begon te knagen aan de greep van hardware. Vandaag de dag worden veel datacenters gezien als software-defined. In 2018 zullen we de volgende golf zien waarbij hardware wordt vervangen omdat organisaties zich toewijden aan snelheid, automatisering en elasticiteit. Application delivery controllers en web application firewalls behoren tot de hardware die in 2018 hun grip op de markt zullen verliezen en vervangen gaan worden door softwareoplossingen die beter presteren, voordeliger geprijsd zijn en bovendien kunnen draaien op bestaande x86-hardware of white boxes.

Deze ontwikkeling zal de grootste verschuiving in het datacenter richting software zijn sinds virtualisatie. De komende jaren gaat dit toenemen tot organisaties volledig zullen overgaan op de cloud, of wanneer software alle hardware, inclusief firewalls, IDS en IPS-toepassingen heeft vervangen.

Dirk Marichal, VP EMEA & India bij Avi Networks

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here