Home Internet 5G is niet genoeg!

5G is niet genoeg!

119

5G is overal waar je kijkt. De media besteden er veel aandacht aan. Dat is niet verwonderlijk, want dit jaar vinden er in veel Europese landen frequentieveilingen plaats. In Nederland en België zal het dit jaar nog niet gebeuren, maar de voorbereidingen zijn wel al in volle gang. Het lijkt soms wel of 5G het antwoord op alles zal zijn. Maar zo eenvoudig is het natuurlijk niet!

5G is erg spannend, zowel vanuit technologisch als economisch oogpunt. De nieuwe standaard zal het mogelijk maken om real-time mobiele toepassingen te implementeren die vandaag de dag nog niet denkbaar zijn. Dit is te danken aan de enorme datasnelheden – downloadsnelheden tot 10 Gbps zouden onder ideale omstandigheden mogelijk moeten zijn – en vooral aan de ultralage latency van minder dan een milliseconde. Populaire voorbeelden van toepassingen die herhaaldelijk worden aangehaald zijn Industrie 4.0, autonoom rijden, kunstmatige intelligentie (AI) en geneeskunde op afstand.

5G is echter de facto een leverancierstechnologie. Hoeveel frequenties er ook komen, voor de meerderheid van de ondernemingen en zeker de particulieren wordt het alleen toegankelijk als een mobiele dienst tegen betaling. Elke machine, elk systeem, elke sensor (IoT) – in feite alles wat via 5G wordt aangesloten, heeft een eigen SIM-kaart nodig (of de bijbehorende elektronische versie – eSIM) met een passend (betaald) contract. Dit zal dus niet veranderen ten opzichte van 4G.

Draadloos = mobiel? Het verschil zit hem in de details

Voor bepaalde toepassingen wordt 5G de enige mogelijkheid. Ik denk hierbij aan echt mobiele scenario’s die op afstand plaatsvinden. Autonoom rijden is een van de voorbeelden, net als slimme landbouw. Slimme steden op basis van 5G zijn ook denkbaar. Dan is er nog de inzet in gebieden waar geen bekabeld high-speed internet beschikbaar is. Hier biedt 5G de kans om toegang te krijgen tot gigabit internet. Hetzelfde geldt voor het gebruik als back-upverbinding voor bedrijfskritische processen. De laatste twee toepassingen waren al mogelijk via UMTS en LTE. Alleen zal 5G hiervoor de veel betere technologie zijn.

Maar de situatie is totaal anders als het gaat om lokale scenario’s – voor draadloze toepassingen en diensten die in ruimtelijk beperkte gebieden moeten worden geïmplementeerd, zoals (kantoor)gebouwen, scholen en universiteiten, stadions, fabrieken of logistieke centra, klinieken, hotels en restaurants of gewoon thuis. Al deze scenario’s kunnen veel economischer worden gerealiseerd op basis van een andere, stabiele draadloze technologie die al vele jaren haar waarde bewijst: Wi-Fi.

De redenen zijn duidelijk: in tegenstelling tot cellulaire netwerken kan iedereen de Wi-Fi-infrastructuur in zeer korte tijd zelf opbouwen zonder tussenkomst van een mobiele provider gebruiken. Dit heeft grote economische voordelen. Voor Wi-Fi zijn er geen significante operationele kosten en geen dure licenties of contracten per klant. Vooral voor het Internet of Things (IoT) – waarbij het aantal apparaten dat met elkaar verbonden moet worden in een fenomenaal tempo toeneemt – is dit een zeer sterk argument.

Daarnaast zijn de bedrijven die er gebruik van maken met een eigen draadloze infrastructuur onafhankelijk en in staat om hun netwerken volledig onder controle te houden. Dit is van onschatbare waarde als draadloze connectiviteit wordt gebruikt voor bedrijfskritische toepassingen of gevoelige gegevens.

De oplossing: dualiteit van netwerken

Op weg naar een Gigabit-samenleving is het van vitaal belang dat mobiele en vaste radiotechnologieën naast elkaar bestaan. Zowel cellulaire netwerken als Wi-Fi hebben hun eigen specifieke sterke punten en toepassingsgebieden, die door de andere optie niet kunnen worden vervangen. De beschikbaarheid van een 5G-infrastructuur zal hier niets aan veranderen.

Voorwaarde voor deze ‘dualiteit van netwerken’ is echter wel dat er regelmatig het beschikbare spectrum tegen het daglicht wordt gehouden. Niet alleen voor cellulaire netwerken. Ook Wi-Fi heeft dringend meer aandacht nodig. De laatste ‘frequentietoewijzing’ voor Wi-Fi in Europa vond meer dan vijftien jaar geleden plaats. Toen werd de 5 GHz-band voor het eerst naast de 2,4 GHz-band opengesteld.

Dat dit niet meer genoeg is, blijkt overal. Vooral in stedelijke gebieden, waar het steeds moeilijker wordt om storingsvrije Wi-Fi te krijgen. Een blik op de toekomstige Wi-Fi-standaarden illustreert ook hoe rampzalig de situatie is. Wi-Fi 6 is bijvoorbeeld al afhankelijk van het spectrum dat in Europa niet wordt vrijgegeven voor gebruik door Wi-Fi. Wel denkt men er ook in Europa over naar om van de 6 GHz-band gebruik te maken maar dan alleen maar van de helft van de beschikbare ruimte.

Er is dus veel werk aan de winkel voor de Nederlandse en Belgische overheid. De Europese Unie, en specifiek de voorbereiding bij de European Conference of Post and Telecommunications Administrations (CEPT) moeten voorkomen dat Wi-Fi achterloopt en deze bewezen techniek zijn waarde voor organisaties en particulieren verliest.

Jan Buis, Vice President Business Development Lancom Systems

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in