Home Security 7 tips om oplichters tijdens de solden te slim af te zijn

7 tips om oplichters tijdens de solden te slim af te zijn

65

Nieuwjaar en de solden zijn een geliefkoosde periode voor cybercriminelen. Mensen schrikken er niet voor terug om hun portefeuille online te openen voor onweerstaanbaar scherpe deals. Daar maken oplichters maar al te vaak misbruik van. Wie niet oplet en zich laat verleiden door een te aantrekkelijk aanbod, kan daar een financiële kater aan overhouden. Wie zijn hoofd er wél bij houdt, heeft gelukkig weinig te vrezen. Deze zeven tips helpen je om een betrouwbare webshop te identificeren. En oplichterij snel te ontdekken.

1 Denk na over je inbox

Alles begint met een gezonde achterdocht voor je mailbox. Open geen e-mails van onbekende afzenders. Klik je toch op een mail, klik dan onder geen beding door via de links die er in zitten, en blijf weg van de bijlagen. Cybercriminelen maken gretig gebruik van koopjesperiodes om mails op te stellen die erg aantrekkelijk zijn, in een poging om je toch te verleiden.

Pas zeker op voor coupons of voorstellen voor fantastische deals van verkopers die je niet kent. Een nieuwe webshop die je uit het niets contacteert met een fantastische uitverkoop? Dat is verdacht. Hetzelfde geldt voor mails over vage pakketjes die je misschien niet besteld hebt. Het is een beproefde tactiek van cybercriminelen om je te contacteren omdat een ‘pakket niet geleverd kon worden’. Blijf bij de pinken, onthoud wat je écht besteld hebt, en wees liever te voorzichtig dan te nonchalant.

2 Wat met privacy?

Het is niet de meest spannende bezigheid, maar het is een goed idee om het privacybeleid van een webshop eens te onderzoeken. Een site die geen policy heeft, of niet duidelijk stipuleert zorgzaam om te springen met je data, is niet te vertrouwen. Je maakt immers gevoelige gegevens over tijdens je betaling. Als de website in kwestie nog niet de moeite doet om je ervan te overtuigen dat die data veilig zijn, ga je best op zoek naar een andere webshop.

3 De webshop in de echte wereld

Met de fysieke locatie van de webwinkel waar je besteld, kom je waarschijnlijk nooit in aanraking. Toch is het belangrijk om na te kijken waar het hoofdkwartier van de webwinkel zich bevindt. Een tab ‘Contact’, ‘About’, of ‘Over’ herbergt doorgaans alle relevante informatie over het bedrijf dat de webshop runt. Als die info er niet betrouwbaar uitziet, denk je toch best twee keer na voor je tot een aankoop overgaat.

4 Telefoneren is beter dan mailen

Het is niet onrealistisch dat er iets misloopt bij een bestelling, zelfs via een betrouwbare webshop. Bespaar je zoveel mogelijk miserie door na te gaan of de winkel een klantendienst heeft die bereikbaar is per telefoon. Een nummer voor een vaste lijn is in dit geval aanzienlijk betrouwbaarder dan een mobiel nummer. Zo weet je dat je meteen bij een echte persoon terecht kan in het geval van een probleem. Bovendien is het telefoonnummer een extra indicator die kan aangeven dat een website legitiem is.

5 Paypal kampioen

Vandaag is online betalen met je kredietkaart of bankkaart eenvoudiger dan ooit. Toch blijft het een goed idee om met Paypal aan de slag te gaan. Niet alleen is betalen via Paypal sneller en eenvoudiger, het is vooral ook veiliger. De webshop krijgt immers geen toegang tot je betaalgegevens, zodat er niets gestolen of misbruikt kan worden. Bovendien biedt Paypal heel wat garanties voor het geval er toch iets zou mislopen.

6 Vergeet Google niet

Bestel je voor de eerste keer op een webshop die je niet kent? Trek dan zeker naar Google voor je iets koopt. Zoek op de naam van de website, met termen als ‘review’ of ‘feedback’. Doorgaans kom je zo snel op fora terecht waaruit meteen zal blijken of de winkel legitiem is of niet. Gaat het om een scam van cybercriminelen, dan ontdek je dat ook meteen.

7 De S van Https

Wat je ook doet, stuur je zuur verdiende centjes niet naar een website die vandaag nog geen Https gebruikt. De ’S’ duidt aan dat het om een veilige en versleutelde versie van het Http-protocol gaat, die er voor zorgt dat je betaalgegevens niet zomaar onderschept kunnen worden. Browsers als Chrome staan er op dat sites Https gebruiken, en geven sinds kort een waarschuwing bovenaan in de browser bij iedere site die dat niet doet. Data toevertrouwen aan een site zonder Https is altijd een slecht idee, betaalgegevens invullen zou geen optie mogen zijn.

Houd je met al het bovenstaande rekening, dan wordt het wel heel moeilijk voor oplichters om je in de luren te leggen. Zo kan je met een gerust hart op zoek naar het beste koopje van de solden, zonder je eindejaarsbonus per ongeluk naar een online bedrieger te sturen.

Christof Jacques, Security Engineer bij Check Point

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in