Home Security Het antwoord op verwerking van onze data tsunami

Het antwoord op verwerking van onze data tsunami

62

De grote hoeveelheden data die we massaal genereren, verzamelen en al dan niet moeten verwerken, begint zo langzamerhand op een tsunami te lijken die nauwelijks nog te stoppen is. Dat gaat ook niet gebeuren. We gaan immers alleen maar meer dingen aan het internet hangen die ook weer nieuwe data produceren. De vraag is dan waar en hoe we al die data gaan verwerken. In de cloud of aan de rand van het netwerk? Als we marktanalist Gartner moeten geloven, zal steeds meer apparatuur worden voorzien van sensoren, opslagcapaciteit en rekenkracht. Kortom, edge computing wordt een serieus alternatief voor de cloud. Maar wanneer verwerk je gegevens aan de rand van het netwerk en wat gaat er richting de cloud? We zetten het op een rij.

De ontwikkeling van onze IT-huishouding lijkt een soort slingerbeweging door te maken. Eerst verwerkten we alles gecentraliseerd op mainframe computers. Toen stapten we massaal over naar een gedecentraliseerde client-server omgeving. Inmiddels zijn we weer op weg terug naar centralisatie met de massale adoptie van de cloud. Uiteraard anders dan we gewend waren met verwerking op dure logge grote computers onder eigen dak. Veelal met enorm veel capaciteit die nauwelijks optimaal wordt benut omdat apparatuur vaak op piekmomenten werd ingekocht.

De cloud biedt naast stabiliteit vooral ook flexibiliteit. We kunnen daarmee relatief eenvoudig en kostenverantwoord in opslagcapaciteit en rekenkracht op- en afschalen. Echter, in een omgeving waar realtime beslissingen van cruciaal belang zijn, is de cloud nu een vertragende factor. Als elke milliseconde telt, bijvoorbeeld voor een monteur die in de fabriek bezig is een machine aan te sturen, of een chirurg die aan de operatietafel een beroep wil doen op de meest actuele patiëntgegevens, is data uit de cloud halen eigenlijk geen optie.

Edge computing als elke seconde telt

In zo’n situatie is edge computing een beter alternatief. Verwerking van gegevens gebeurt aan de ‘rand’ van het netwerk. Met name Internet-of-Things sensoren die continue grote hoeveelheden data verzamelen, kunnen tot een veel kleinere hoeveelheid relevante informatie verwerkt worden. Die beperkte relevante gegevens kunnen uiteindelijk ook hun weg naar de cloud vinden. Dat kost veel minder en voorkomt onnodige opslag van grote hoeveelheden veelal ongebruikte data.

Marktanalist IDC voorziet dat 43% van gegevensverwerking aan de rand van het netwerk gaat plaatsvinden in de komende jaren. Simpelweg omdat lokale apparatuur steeds meer rekenkracht en opslagcapaciteit krijgt. Bovendien is de lange route die gegevens naar de cloud afleggen en weer terug geen oplossing voor directe acties die nodig zijn aan de operatietafel, in de winkel of in de fabriek.

Het wordt wel een uitdaging om samenwerking tussen cloud, regionale datacenters en edge computing optimaal te laten functioneren. Maar linksom of rechtsom, moeten we die manier gaan vinden. Alleen dan kunnen we op een verantwoorde wijze onze data tsunami beheersbaar houden.

Ronald Ravel, Country Manager Benelux van Toshiba

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in