
Een nieuw onderzoek van Kaspersky laat een groeiende kloof zien in de manier waarop millennials persoonlijke ervaringen delen. Hierbij speelt sociale media een dominante rol voor bevestiging en emotionele steun. Bijna de helft (45%) van de millennials plaatst belangrijke levensupdates, zoals een relatiebreuk, promotie of verhuizing, eerst op sociale media voordat ze dit met hun naasten delen. Toch vindt de helft (55%) het makkelijker om oprechte vriendschappen en liefdesrelaties op te bouwen via face-to-face interacties.
Op jacht naar likes: waarom millennials online feedback zoeken
“Mensen hebben een aangeboren behoefte aan verbinding en bevestiging”, zegt Ruth Guest, cyberpsycholoog en oprichter van het social media-veiligheidsspel Sersha. “Met smartphones altijd in de buurt ervaren veel mensen de continue stroom aan likes en reacties als directe waardering. Daarom is het niet verrassend dat veel millennials sociale media niet alleen gebruiken als platform voor zelfexpressie, maar ook als een primaire bron van bevestiging.”
Deze trend wordt versterkt door de aanname dat iedereen op social media zijn leven bewust als ‘sociaal wenselijk’ presenteert. Guest waarschuwt: “In die afhankelijkheid schuilt een gevaar: als de meeste gebruikers een geïdealiseerde versie van zichzelf laten zien, verliezen we het zicht op de echte menselijke ervaring. Zo’n ideaal online zelfbeeld levert misschien snel goedkeuring op, maar verbergt vaak de complexiteit en soms ook de rommelige realiteit van echte relaties.”
Voorbij het scherm: face-to-face vriendschappen blijven favoriet
Hoewel we persoonlijke mijlpalen massaal online delen, blijkt uit het onderzoek dat offline vriendschappen nog altijd veel aantrekkelijker zijn. Millennials zeggen gemiddeld zo’n acht hechte online contacten te hebben, tegenover ongeveer twaalf ‘echte’ vriendschappen in het dagelijks leven.
Dit verschil wijst erop dat digitale platforms weliswaar handige manieren bieden om contact te houden en snel sociale waardering te krijgen. Toch ontstaan betekenisvolle relaties nog altijd vooral offline. Millennials erkennen dat je écht vertrouwen en begrip toch het makkelijkst opbouwt in persoonlijk contact, waar je alle verbale én non-verbale signalen direct meekrijgt.
Van likes naar leaks: hoe oversharing op social media privacy onder druk zet
Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de millennials (47%) zich prima voelt bij het online delen van gevoelige of persoonlijke informatie, wat het risico op privacyschendingen vergroot. “Te veel persoonlijke info delen op internet maakt je kwetsbaarder voor identiteitsfraude, phishing en social engineering,” zegt Marc Rivero, Lead Security Researcher bij Kaspersky. “Gegevens over je locatie, relatiestatus of dagelijkse routines kunnen worden misbruikt voor gerichte scams of ongewenste surveillance. En digitale sporen blijven vaak lang zichtbaar – zelfs oude berichten in besloten groepen kunnen later alsnog opduiken en je veiligheid in gevaar brengen.”
Daarom draait digitale veiligheid bij millennials niet alleen om hun eigen gedrag. Hoewel 71% zichzelf ziet als de meest digitaal vaardige persoon in huis, helpt 91% ook anderen met hun online aanwezigheid. Daarmee zijn ze in feite de IT-beheerder van het gezin en dus ook verantwoordelijk voor de privacy en cybersecurity van hun hele huishouden.
Kaspersky deelt de volgende aanbevelingen en hulpmiddelen om online interacties zo veilig mogelijk te maken:
- Verifieer identiteiten: Gebruik omgekeerd zoeken naar afbeeldingen, controleer profielen en vraag om een videogesprek om zeker te weten dat iemand echt is wie hij of zij zegt te zijn.
- Controleer informatie: Check betrouwbare bronnen om online gedeelde informatie te verifiëren om verspreiding van desinformatie te voorkomen.
- Beheer persoonlijke gegevens: Beperk wat zichtbaar en deelbaar is. Wees voorzichtig met wat je online deelt en pas privacy-instellingen aan om de toegang tot gevoelige informatie te beperken. Gebruik een online privacy-checker.
- Wees voorzichtig met geotagging: Het delen van vaste locaties waar je vaak bent, kan onbedoeld bewegingspatronen onthullen. Gebruik bij geotags alleen abstracte of niet-specifieke locaties.
- Respecteer andermans gegevens: Vraag altijd toestemming voordat je informatie van of over anderen deelt. Behandel hun persoonlijke gegevens net zo zorgvuldig als je eigen gegevens.
- Blijf op de hoogte van digitale oplichting: Wees alert op veelvoorkomende online scams en waarschuwingen. De Kaspersky Daily blog biedt up-to-date tips.
- Gebruik sterke wachtwoorden: Laat een betrouwbare beveiligingsoplossing zoals KasperskyPassword Manager voor elk account unieke wachtwoorden genereren en beveiligen; vermijd hergebruik van wachtwoorden.
- Installeer updates: Zorg dat apps en software up-to-date zijn om beveiligingslekken te dichten en optimale bescherming te garanderen. Gebruik daarnaast antivirussoftware zoals Kaspersky Premiumvoor real-time bescherming tegen dreigingen zoals kwaadaardige links en identiteitsdiefstal.
- Raadpleeg de anti-doxing checklist voor extra tips over het beschermen van persoonlijke gegevens online,
Bekijk hier het volledige onderzoeksrapport.