Home Security Wordt 2016 het jaar van digitale valuta?

Wordt 2016 het jaar van digitale valuta?

28

De digitale transformatie zorgt al geruime tijd voor heel wat verschuivingen binnen de financiële wereld. Eén van de stuwende krachten achter deze evolutie is de wereldwijde beschikbaarheid van digitale valuta, zoals bijvoorbeeld Bitcoin. Het elektronische geld haalde het afgelopen jaar meermaals de krantenkoppen, vermits verscheidene grote investeringsbanken eindelijk Bitcoin als een volwaardig alternatief beschouwen voor efficiëntere financiële transacties. Nu ook de Winklevoss-tweelingbroertjes, oude studiegenoten van Mark Zuckerberg – én tevens aartsvijanden -, in november de goedkeuring kregen voor het openen van hun Bitcoin wisselkantoor ’Gemini’, kan de opmars van Bitcoin worden verder gezet. Velen voorspelden Bitcoin een vroege dood, maar zij hadden het duidelijk mis.

Het aanmoedigen van innovatie op de betalingsmarkt is van fundamenteel belang om een gezond mededingingsklimaat te garanderen in het bankwezen. Overheden zijn zich er dan ook van bewust dat een stimulerend wettelijk kader nodig is.  Zij moeten een antwoord  bieden op deze onstopbare digitale evolutie.  Het wegwerken van onzekerheden op het vlak van veiligheid en betrouwbaarheid zijn daarbij essentieel.

De digitale sneltrein geeft banken weinig ademruimte en verplicht hen stil te staan bij evoluties als deze. Zo hebben recentelijk negen van de grootste banken ter wereld, inclusief Barclays en Goldman Sachs, zich aangemeld bij technologiebedrijf R3 om de haalbaarheid en mogelijkheden van Bitcoin in kaart te brengen. Nu ook de ECB digitale valuta langzamerhand lijkt te omarmen, staat niets de opwaartse beweging van bitcoin in de weg, toch?

Duistere kant van Bitcoin
De aard van dit betalingsnetwerk maakt zowel fraude als hacking zo goed als onmogelijk, maar toch baadt Bitcoin voor velen nog steeds in een crimineel sausje. De anonimiteit en de eenvoudige conversie naar écht geld maakt van Bitcoin een erg geliefde technologie binnen criminele milieus. Het feit dat ISIS nu ook Bitcoin gebruikt voor zijn geldstromen doet de reputatie van de digitale munteenheid uiteraard geen deugd. Cybercriminelen verkiezen logischerwijs een betaling over het internet – direct, onvindbaar en geen gevaar voor een plofkoffer of valse briefjes. En wie zou ze dit kwalijk nemen? In een digitale wereld waar de strijdmiddelen goedkoop zijn, hoeft het niet te verbazen dat digitale sabotage de favoriete methode is voor techneuten en beginnende schurken.

Het is dus niet verwonderlijk dat nieuwe georganiseerde misdaadgroepen uit de grond schieten in het licht van deze digitale ontwikkelingen. En hoewel de financiële sector als eerste in het vizier werd genomen, werd het actieterrein al snel uitgebreid naar alle sectoren die financiële schade kunnen oplopen bij het offline halen van hun website.

De malafide organisatie ‘DDoS for Bitcoin’, of wereldwijd beter bekend als DD4BC, illustreert op een “mooie” manier hoe Bitcoin een stijgend aantal slachtoffers maakt. De georchestreerde campagnes waarmee ze hun slachtoffers angst inboezemen, begint met een kortstondige DDoS-aanval, ontwikkeld om inkomsten op te slokken en websites ontoegankelijk te maken. Vervolgens wordt er een bericht verstuurd met de eis te betalen en een dreigement tot meer aanvallen als er niet wordt betaald. Door de afwezigheid van schaalbare beveiligingsoplossingen zijn slachtoffers verplicht te betalen, wetende dat nieuwe aanvallen zouden resulteren in verdere verliezen van online inkomsten, reputatieschade en administratieve geldboetes.

Tijd voor actie
De media-aandacht voor DD4BC leidde ertoe dat andere criminele groeperingen, zoals het ‘Armada Collective’, tot stand kwamen en op dezelfde manier hun slachtoffers bij de keel grijpen. Zo lanceerde laatstgenoemde groepering recent nog een reeks DDoS-aanvallen op de datacentra van email service provider ProtonMail. Na een intens schaakspel tussen de twee voelde ProtonMail zich – onder druk van klanten en partners – genoodzaakt om de Bitcoin betaling alsnog te volmaken. Nu ook andere groeperingen op de kar springen, is het hoog tijd voor efficiënte en ingrijpende maatregelen om te vermijden dat groeperingen als deze het potentieel van digitale valuta fnuiken.

Er is absoluut nood aan een waterdicht wettelijk kader waarbinnen gerechtelijke instanties kunnen opereren om deze groeperingen een halt toe te roepen. Zo is er behoefte aan gekwalificeerde werknemers met de juiste skills zodat dit soort groeperingen proactief kan worden gespoord. Bovendien moeten deze gerechtelijke instanties ook uitgerust worden met de nodige instrumenten, zoals bijvoorbeeld de bevoegdheid om digitaal geld in beslag te kunnen nemen.

Nu de financiële wereld beseft dat digitale valuta integraal deel uitmaakt van de digitale evolutie, kan er eindelijk werk worden gemaakt van een efficiënt bestrijdingsplan. Op deze manier kan Bitcoin uit de criminaliteit gehaald worden en het nodige vertrouwen winnen bij toekomstige gebruikers.

Tim Vereecke is Senior Solutions Engineer bij Akamai Technologie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in