Home Cloud Zijn CFO’s de nieuwe digitale leiders?

Zijn CFO’s de nieuwe digitale leiders?

127

CFO’s ontfermen zich almaar meer om de IT-budgetten en dat was ooit anders. Vroeger gingen ze soms stiefmoederlijk om met hun technologie-afdeling. Ze zagen IT vooral als een kostenpost. Tot op zekere hoogte ook terecht, want veel van de IT-initiatieven van weleer kostten alleena maar geld.

Maar tijden veranderen. Vandaag heeft digitale innovatie een grote impact op het bedrijfsmodel en vormt ze de basis voor het uitwerken van nieuwe bedrijfsstrategieën. En dus neemt IT een grotere hap uit het budget. Het takenpakket van de CFO breidde in de loop der jaren ook fors uit. Er wordt van hem/haar verwacht dat hij/zij duurzame groei creëert in nauwe samenwerking met elke afdeling binnen de onderneming. Digitale transformatie staat dan ook hoog op de agenda.

Bedrijfstechnologie bepaalt voor een groot deel het succes van een onderneming. Concreet? De index van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven wijzigt veel sneller dan vroeger. In 1958 bleven de ondernemingen nog gemiddeld 61 jaar in de lijst, vandaag nog maar 18 jaar. Oorzaak? Digitale innovatie. Of het ontbreken ervan.

CFO 2.0: nieuwe digitale leider

De nieuwe CFO houdt best rekening met deze evolutie, kwestie van nieuwe bedrijfsmodellen optimaal in te zetten en zoveel mogelijk te profiteren van de digitalisering. En dat gebeurt ook, zo blijkt uit een onderzoek van Accenture Strategie. 82% van de CFO’s erkent dat zijn investering in IT effectief resulteert in meer ROI.

Technologie biedt op zijn beurt ook weer nieuwe perspectieven aan de CFO. Die maakt immers graag gebruik van data-analyse om tot nieuwe besluiten te komen. Meer voorbeelden? De cloud, mobiliteit, machine learning, blockchain, … Allemaal nieuwe technologieën die nieuwe opportuniteiten bieden voor de CFO. Volgens een EY-rapport ziet 69% van de respondenten een nieuwe/gewijzigde rol voor hem/haar weggelegd in de toekomst door de verregaande automatisering van traditionele financiële taken.

Proactief inspelen op nieuwe technologieën

Een gezonde dosis scepsis blijft weliswaar aangewezen, want digitale verstoring maakt ondernemingen kwetsbaar. Al reageert een goede CFO toch vooral proactief. “Technologie verandert heel snel en je hebt misschien de neiging om een afwachtende houding aan te nemen. Kwestie van zeker te zijn van je investering. Maar op die manier loop je mogelijk een achterstand op tegenover de concurrentie.”, zo verzekert Country Manager Marie del Marmol van Insight Belux.

Kortom, de tijden zijn veranderd voor de CFO. Zo blijkt ook uit een Longitude Research-rapport opgesteld in opdracht van Oracle en Accenture. Meer dan twee derde van de respondenten erkent de CFO nu als leidende pleitbezorger voor het gebruik van gedetailleerde analyses, de cloud en mobiele en sociale technologieën. Wordt vervolgd …

Marie del Marmol, Country Manager Insight Belux

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in