Home Cloud Drie valkuilen die bedrijven kunnen vermijden met de juiste cloudstrategie

Drie valkuilen die bedrijven kunnen vermijden met de juiste cloudstrategie

52
dainamics

Digitale transformatie kan gemakkelijk in een hokje worden gestopt met platitudes en buzz words. Maar in het afgelopen jaar heeft de digitale transformatie zich gemanifesteerd in de verspreiding van concrete, tastbare technologische oplossingen. Videoconferences, softwareoplossingen voor flexibel werken en talloze nieuwe webshops om maar drie voorbeelden te noemen.

Bedrijven hebben een bewonderenswaardige daadkracht getoond als het gaat om het vinden van cloud-gebaseerde oplossingen voor het plotse thuiswerk en het stilvallen van de maatschappij die de coronapandemie met zich meegebracht heeft. Zich volledig overgeven aan cloud-oplossingen is voor veel bedrijven op de korte termijn ongetwijfeld zinvol geweest, maar op de lange termijn is het niet per se de optimale oplossing.

In feite is nu het moment daar, een jaar na de start van de coronacrisis, dat bedrijven hun cloudstrategieën ontwikkelen of heroverwegen. In dit verband zijn er drie valkuilen waarmee bedrijven rekening moeten houden als ze met hun IT-infrastructuur groei willen stimuleren.

1. Kosten lopen de spuigaten uit

Een grotere capaciteit voor videoconferences en een grotere behoefte aan toegang tot software buiten het kadaster van het bedrijf. Naar beide is tijdens de crisis veel vraag geweest. Hierdoor zijn investeringen in de cloudprovider van het bedrijf toegenomen. Met een cloudoplossing krijgen bedrijven ook flexibiliteit met constante toegang tot gegevens van over de hele wereld.

Die mate van flexibiliteit gaat echter ook gepaard met grote uitgaven. Dit, omdat er een navenant grote behoefte is aan bandbreedte om grote hoeveelheden gegevens over te dragen. Waar de oplossing op korte termijn misschien van vitaal belang was, kan zij op lange termijn onhoudbaar blijken.

Tegelijkertijd, wanneer kosten één van de belangrijkste redenen zijn achter mislukte cloud-projecten, moeten bedrijven de behoeften onderzoeken die samenhangen met hun toegang tot, en gebruik van gegevens. Voor de overgrote meerderheid van de bedrijven is het financieel duurzamer om met een hybride model te werken, waarbij een deel van de gegevens in een eigen datacenter wordt afgehandeld.

2. Ontoereikende controle over gegevens

Controle over data is een ander gebied waar goed over nagedacht moet worden. Met de verkeerde cloudoplossing kunnen bedrijven voor uitdagingen komen te staan bij het voldoen aan regelgeving zoals de GDPR. Vooral omdat ze geen controle hebben over waar gegevens geografisch worden opgeslagen. Of niet in staat zijn gegevens snel genoeg te verplaatsen.

Bovendien kan het verleidelijk zijn om te vallen voor een economisch voordelige oplossing zonder rekening te houden met hoe gevoelig je persoonsgegevens zijn. Boetes voor het uitlekken van persoonsgegevens kunnen vandaag de dag echter onoverkomelijke financiële gevolgen hebben en leiden tot de rand van een faillissement.

Bedrijven moeten in plaats daarvan een evenwicht zien te vinden tussen de eisen op het gebied van beveiliging en de mogelijkheid om aan regelgeving te voldoen enerzijds en flexibiliteit en snelle toegang tot gegevens anderzijds, zodat het nog steeds mogelijk is om concurrentievoordelen te behalen.

3.Té rigide oplossing

Vrijwel alle bedrijfstakken hebben te maken met schommelingen in de capaciteitsbehoefte. De behoefte aan betaaldiensten kan bijvoorbeeld in bepaalde periodes enorm pieken zoals tijdens de kerstperiode. Het is daarom belangrijk dat bedrijven zich niet te veel vastbijten in een cloudoplossing die niet schaalbaar is. Door bijvoorbeeld de mogelijkheid te bieden om op piekmomenten gebruik te maken van de public cloud, bereiken bedrijven een grotere mate van flexibiliteit ten aanzien van de kosten.

De rigiditeit heeft niet alleen te maken met de toegang tot data. Maar ook met de snelheid waarmee het mogelijk is om data te analyseren. Met een hybride cloud-oplossing kunnen bedrijven de flexibiliteit van de cloud benutten. Dit, om altijd toepassingen te draaien die geen hoge datasnelheden vereisen. Tegelijkertijd is het mogelijk om taken met eisen voor lage latency on-premise af te handelen.

In wezen gaat het erom een strategie te ontwikkelen waarbij controle en kansen in evenwicht zijn. Oplossingen die flexibiliteit bieden. Flexibiliteit, in termen van zuinigheid en capaciteit. Als bedrijven erin slagen dergelijke strategieën te ontwikkelen op basis van hun behoeften, eisen en mogelijkheden, dan kan hun data dat gewicht in goud waard zijn.

Tina Borgbjerg, General Manager Lenovo Data Center Group, Benelux & Nordics.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here