Home Data & Storage Datacenter als digitale poort naar de cloud

Datacenter als digitale poort naar de cloud

38

Heeft u er al eens bij stil gestaan hoeveel informatie we tegenwoordig verzamelen en delen?

Sinds het ontstaan van het internet is er een enorme groei aan digitale data in allerlei vormen, die op de een of andere manier worden opgeslagen en gedeeld onder alle gebruikers die aangesloten zijn op het wereldwijde web en daarbuiten. Maar hoe werkt dit nu eigenlijk? Hoe krijgt bijvoorbeeld Netflix films in uw huiskamer? En wat betekent het dat al uw data zich bevinden in de cloud?

Het antwoord is simpel, het staat allemaal in een datacenter. In 2013 produceerde we met zijn allen 3,1 Zettabytes* aan data. Vervolgens steeg dit naar meer dan 8,6 Zettabytes in 2018. Al deze informatie wordt opgeslagen en verwerkt in het datacenter.

Maar wat zijn dan Datacenters?

Wellicht denkt u nu meteen aan een of andere sciencefictionfilm waar in een donkere zaal, rijen van knipperende servers staan opgesteld met een kluwen van allerhande kabels.

Of misschien heeft u geen flauw idee hoe een datacenter er in werkelijkheid uitziet? Sterker nog u zou ze uit veiligheidsoverweging niet eens herkennen, mocht u er toevallig een passeren. Maar wat heeft een datacenter met uw dagelijks gebruik van het internet te maken? Meer dan u denkt, en verbazend genoeg is een datacenter cruciaal geworden in het  “always-on en connected” bedrijfsleven van vandaag de dag.

Neem het voorbeeld van Netflix, zonder een datacenter zouden zij nooit in staat zijn om u dagelijks de laatste nieuwe films of shows te bezorgen op uw televisie, laptop of iPad.

Datacenteropbouw

Hoe ziet een datacenter er eigenlijk uit aan de binnenkant? Vaak zijn het nietszeggende betonnen gebouwen met langs de buitenkant weinig kenmerken, buiten een eventuele koelings-installatie (chiller platform) en een laad/los kade. Maar aan de binnenkant is er heel wat ‘state of the art’ apparatuur voorzien om een 24 op 7 service te kunnen bieden. Denk daarbij aan generatoren, UPS-systemen (batterijen), HVAC systemen (koeling) en een of meerdere meet-me ruimtes voor de netwerk bekabeling. (zie datacenter lay-out hieronder)

Van datacenter naar pc of laptop

Hieronder het voorbeeld van de soms lange weg die de data moet afleggen om tot op uw computer of tv te geraken. Vaak bent u ook sterk afhankelijk van uw telecom of internetprovider om alles in goede banen te leiden. Daarom dat de beruchte ‘last mile’ u weinig keuze laat, want meestal zijn er slechts een paar telecom operatoren de werkelijke eigenaar van de kabels die in de grond liggen en uw huis of bedrijf verbinden met de verdeelkasten langs de straat.

Hoe Netflix films distribueert

Wist u dat Netflix alleen al meer dan 34% uitmaakt van het totale internetverkeer in de Verenigde Staten tijdens de piekuren? Verwachting is dat dit in Europa niet lang op zich zal laten wachten om gelijkaardige getallen te halen en het ziet ernaar uit dat we straks alleen nog maar via het Internet TV zullen kijken.

Wordt dan elke film die u aanvraagt eerst gedownload om daarna te bekijken? Gelukkig is dit niet het geval. Een gemiddelde film in HD-kwaliteit is ongeveer 3,5 Gigabyte groot. Ooit paste dat net op een DVD schijf paste. Als je momenteel een film selecteert kan je gemiddeld binnen de tien seconden deze al bekijken. Al deze films of TV-shows worden gestreamd vanuit het datacenter. Dit, via een mediaserver tot aan uw computer of TV.

Peter Witsenburg – Cloud Makelaar

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in