Home Data & Storage Datacenters vereenvoudigd

Datacenters vereenvoudigd

29

Hoewel rekenkracht alomtegenwoordig is en iedereen in snel tempo IT savvy wordt, blijft de paradox bestaan: bedrijfsgerichte IT lijkt een harde noot om te kraken, terwijl IT voor consumenten elke dag eenvoudiger en intuïtiever wordt. Gelukkig zijn er technologische trends die het makkelijker maken om IT in bedrijven te beheren en onderhouden. De term roept misschien niet een beeld van eenvoud op, maar toch biedt “hyperconvergence” een oplossing voor een groot probleem waarmee datacenter- en opslagbeheerders te maken krijgen.

Het grote voordeel van hypergeconvergeerde systemen bestaat erin dat ze als één systeem werken, met minder behoefte aan administratie en lagere kosten voor leveranciersbeheer. Daardoor krijgt de IT-afdeling meer de handen vrij om te focussen op datgene waar het werkelijk om draait: applicaties en diensten leveren aan zakelijke gebruikers. Welke elementen precies deel uitmaken van de totale oplossing, doet er eigenlijk niet toe voor de eindgebruiker. Tenslotte ligt de smartphonegebruiker er ook niet van wakker hoe zijn apps worden geleverd.

Gevirtualiseerde silo’s
Convergentie heeft de afgelopen jaren een hele weg afgelegd waarbij het voornamelijk wordt gestuurd door de trend naar virtualisatie. Server-, opslag- en netwerktechnologieën ontwikkelden zich los van elkaar. Vooral server- en opslagomgevingen evolueerden naar silo-omgevingen met een overaanbod aan middelen omdat de workloads toenamen.

Virtualisatie was een eerste stap in de goede richting en zorgde ervoor dat de middelen gedeeld werden door de verschillende workloads, wat echter niet alle problemen oploste. Deze legacy architectuur biedt bedrijven niet de nodige wendbaarheid in disruptieve tijden. Bovendien hebben IT-afdelingen het erg lastig omdat ze zelfstandig discrete datacentermiddelen moeten kopen en beheren. En hoewel er sprake is van technologische ontwikkelingen gericht op het stimuleren van prestaties, blijven deze legacy datacenters onder druk staan.

De heilige graal van software-gedefinieerde datacenters
Na virtualisatie kwamen de geconvergeerde infrastructuursystemen, wat ons een stap dichter bracht bij de heilige graal van software-gedefinieerde datacenters. Bij geconvergeerde infrastructuursystemen zitten reken- en/of netwerk- en/of opslagcomponenten geïntegreerd in één rack, waarbij geoptimaliseerde infrastructuur wordt geboden voor gebruikelijke IT workloads zoals Private Cloud, Big Data, Virtualization, Database en Desktop Virtualization. Het grootste voordeel van geconvergeerde infrastructuur: de overbekende en uitvoerig beschreven problemen i.v.m. compatibiliteit van traditionele silo-omgevingen behoren definitief tot het verleden.

Zowel de legacy architectuur als de geconvergeerde infrastructuur werken echter het best in stabiele en voorspelbare omgevingen. Veel gevirtualiseerde omgevingen zijn echter dynamisch en bieden onvoorspelbare groei. Denken we maar aan Desktop Virtualization waarbij grote aantallen gebruikers met een onvoorspelbare snelheid komen en gaan.

Volledig nieuw en onafhankelijk: waarom “hyperconvergence” het best scoort
Als het gaat om eenvoud, schaalbaarheid en flexibiliteit scoort geen enkele architectuur beter dan de hypergeconvergeerde variant. Virtualisatie zorgt ervoor dat de drielagige architectuur van traditionele systemen volledig wordt opgenomen in één enkel systeem. Deze virtualisatie is voor dit doel volledig nieuw ontworpen en staat volledig los van bestaande systemen. En als bonus zorgt “hyper-convergence” voor nog enkele bijkomende geavanceerde functies zoals deduplicatie, compressie en gegevensbescherming.

Heel wat grenzen vervagen: de grenzen tussen afzonderlijke traditionele architecturen en geconvergeerde systemen en tussen traditionele opslag- en rekencomponenten aan de ene kant, en de grenzen tussen enkel op software gebaseerde en hypergeconvergeerde systemen aan de andere kant.

Maart nogmaals, maakt dit voor de eindgebruiker iets uit? Belangrijk voor de zakelijke gebruiker is de prestatie van de apps en de kostprijs ervan. Hypergeconvergeerde infrastructuur is uitermate kosteneffectief dankzij het beheer- en onderhoudsgemak ervan waardoor het – in veel gevallen – de beste keuze is voor elke CIO die te maken krijgt met disruptieve krachten en verstoorde markten.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in