Home Cloud Van sok naar stealth

Van sok naar stealth

13

Het concept van cloud computing gaat intussen al een hele tijd mee. En nog is niet iedereen overtuigd dat de cloud een veilige haven is voor zijn bedrijfsgegevens. Met name publieke clouds zoals Amazon Web Services (AWS), Google Cloud of Microsoft Azure worden nog vaak argwanend bekeken door bedrijven die erg op de integriteit van hun gegevens gesteld zijn.

Er zijn ook redenen om terughoudend te zijn. Sommige organisaties hebben bijvoorbeeld nog altijd de (wettelijke) verplichting om hun gegevens binnen de Europese grenzen te houden. En zolang er geen duidelijkheid is of de cloudgiganten zoals Amazon en Microsoft deze garantie werkelijk kunnen bieden, is zo’n terughoudendheid wel terecht. 

Liever onder de matras?
Andere organisaties hebben dan weer principiële bezwaren tegen de cloud, en dan vooral de publieke cloud. Je zou ze de hedendaagse variant kunnen noemen van de oudjes die hun geld in een sok onder het bed bewaren. Ze vertrouwen niemand buiten hun eigen muren en laten hun geld liever waarde verliezen onder de matras dan het zomaar uit handen te geven aan de boze buitenwereld. En – helaas – af en toe halen ze hun gelijk bij het nieuws van weer een faillissement waarbij anderen hun zuurverdiende centjes in rook zien opgaan.

Hetzelfde gebeurt met wat vele bedrijven als hun grootste schat beschouwen: hun bedrijfsdata. Een eigen datacenter buiten de bedrijfsmuren, dat gaat nog net, maar de data toevertrouwen aan een externe partij die ze op eenzelfde server huist als die van vele andere klanten? Dat is al enkele bruggen te ver. En ook hier worden deze meer argwanende zielen regelmatig genoeg bediend op hun wenken, met nog maar eens een schandaal rond een gegevenshack of -lek.

Bestemming? Onbekend
Het wordt zo mogelijk nog erger. Bedrijven die op zoek gaan naar cloud-oplossingen, doen dit vaak omdat ze op zoek zijn naar kostenefficiëntie. Dankzij onder meer virtualisatie kunnen cloudleveranciers concurrentiële prijzen bieden omdat zij uitgaan van een optimale benutting van de beschikbare infrastructuur. Maar die optimale benutting houdt vaak ook in dat u niet meer zelf bepaalt – of in sommige gevallen zelfs niet weet – waar uw gegevens worden opgeslagen.  

Uw zoektocht naar de meest (kosten)efficiënte infrastructuur voor uw bedrijfsdata levert u dan wel een geoptimaliseerde omgeving die van overal bereikbaar is en die nooit vastloopt. Maar die u misschien ook brandend maagzuur oplevert bij de gedachte dat uw gegevens misschien wel ergens ter wereld voor iedereen te grabbel liggen, als hapklare, kwetsbare prooi voor allerlei types van cloud-hackers die voortdurend op de loer liggen.

Stealth in de cloud
Maar wat als die hackers uw data hoegenaamd niet kunnen zien, en dus ook niet kunnen proberen ze te stelen of verniet
igen? Wat als uw data – in zuivere ‘stealth’-modus – onttrokken aan het zichtbare oog van uw server naar de publieke cloud vliegen? Zou u dan meer vertrouwen hebben in een publieke cloud? Zou dat u kunnen overtuigen om de voordelen van de public cloud – bereikbaarheid, uitbreidbaarheid, lagere kostprijs per gigabyte – te overwegen?

Tegenwoordig hoort dit niet meer tot het rijk der science-fiction- of avonturenfilms. Met de juiste vorm van encryptie worden uw data als het ware verborgen in een wolk van ruis op weg naar die grote, publieke cloud. Hackers kunnen dus geen gegevens ontwaren, en bijgevolg kunnen ze ook niets onderscheppen. Het risico voor uw data wordt op die manier significant verlaagd.

Encryptie, de weg voorwaarts
De cloud gaat nooit meer weg. De cybercriminelen evenmin. We zullen dus steeds meer op zoek gaan naar manieren om onze gegevens en toepassingen in de cloud te plaatsen zonder voortdurend te moeten vrezen voor hun veiligheid. Encryptie – het onleesbaar of in het beste geval zelfs onzichtbaar maken van gegevens – zal hierbij een cruciale rol spelen.

Rudolf De Schipper is Senior Project Manager bij Unisys

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in