Home Cloud De files zijn helemaal terug. Back to normal? Helemaal niet.

De files zijn helemaal terug. Back to normal? Helemaal niet.

Insight -
35

Je kan er niet naast kijken. De files zijn terug. En toch hebben de meeste organisaties een nieuwe thuis- & kantoorwerk policy die de medewerkers toelaat om 2 dagen van thuis te werken en 3 dagen op kantoor te zijn. Of omgekeerd. Te merken aan de files lijkt het alsof iedereen elke dag terug naar kantoor wil. De reden? We vroegen het 106 Belgische IT-professionals. Het antwoord: zowat 50% van de mensen wil naar kantoor voor ‘interactie en contact met collega’s’. Daarom zijn er dus terug files. We willen terug sociaal contact met onze collega’s. ‘Samenwerken en productieve meetings’ doen – dé reden om terug te komen naar het werk waar elke werkgever van droomt – moet de duimen leggen voor ‘het sociaal contact’.

De files zijn mogelijks maar een tijdelijk fenomeen: nu snel een periode van verloren tijd met collega’s goedmaken en dan weer thuiswerken. Want, we vroegen diezelfde IT-professionals ook hoeveel dagen ze bij voorkeur van thuis uit zouden werken. Het antwoord: meer dan 50% zou graag 3 dagen of meer per week van thuis werken. Net geen 30% houdt het op 2 dagen. Voor wie het nu nog niet doorheeft: thuiswerk wordt – voor de functies waar het voor kan – een blijver en een ‘must’.

Logische vraag is dan ‘denk je dat je productiever bent thuis dan op het werk?’ Je zou kunnen verwachten dat iedereen antwoord dat het oordeel ietwat meer in het voordeel van ‘het kantoor’ zou gaan. Want, thuiswerken was in het begin ‘nieuw’ en je werd niet ‘gestoord’ door vergaderingen, koffiepauzes enz. dus dan zou het oordeel zeker geweest zijn: thuis kan ik me beter concentreren. Wel, na 1,5 jaar thuiswerk en ervaring met kinderen thuis, in een kleinere ruimte werken, zoeken naar het juist IT-materiaal, is het oordeel duidelijk. 92% van de respondenten vindt dat ze even of zelf productiever zijn dan op kantoor. M.a.w. het gevoel van de begindagen zet zich door.

Als thuiswerk ‘here to stay’ is en dus wezenlijk onderdeel zal uitmaken van de ‘plaats van werken’, wat moet er dan nog gebeuren om thuis- en kantoorwerk helemaal tot eenzelfde beleving te maken? We vroegen het ook. Resultaat: bijna de helft wil beter bureaumateriaal. Op zich niet verwonderlijk als je zag hoe in de begindagen van het thuiswerken mensen aan ongemakkelijke, kleine tafels zaten op al even ongemakkelijke stoelen, met een kikvors-cameraperspectief bij video-calls. Daarnaast wil 25% toch nog een betere IT-infrastructuur. Dat lijkt erop te wijzen dat organisaties het afgelopen anderhalf jaar hier nog niet voldoende werk van gemaakt hebben. In hun plaats zou ik het niet meer te lang uitstellen wil je competitief blijven op de arbeidsmarkt.

Conclusie

Het woord van het jaar, “de hybride werkomgeving”, wordt een feit. Dat vergt van een organisatie heel wat herdenken. Van aanpassen van arbeidscontracten en het arbeidsregelement tot managers leren omgaan met en leren motiveren van ‘teams op afstand’. Een conditio sine qua non is dat alle productiviteits-tools (laptops, softwareapplicaties, internetverbinding, tools om samen te werken en documenten te delen) perfect werken. Voor wie de werkdag begint mag er geen onderscheid zijn als hij/zij de laptop opent en begint te werken of te vergaderen thuis, op het werk of in een co-working space. Dat is waar we bij Insight op inzetten en organisaties kunnen helpen. We zorgen ervoor dat, via technologie, mensen vlekkeloos kunnen samenwerken in alle veiligheid. Van overal, op elk moment, met iedereen.

Marie del Marmol, country manager Insight Belux

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in