Home Innovatie & Strategie De toekomst van collaboratieve robots en ons werk

De toekomst van collaboratieve robots en ons werk

60

De markt voor robotica groeit snel en bedrijven moeten moderniseren om concurrerend te blijven in de huidige innovatie-gedreven markt. Uit het World Robotics 2021 Industrial Robots-rapport blijkt dat er momenteel een recordaantal van 3 miljoen industriële robots actief zijn in bedrijven over de hele wereld. Dit is een toename van 10% in het gebruik van robotica wereldwijd, ondanks de gevolgen van de pandemie.

Naarmate deze aantallen exponentieel toenemen, ontstaan er ook vragen over hoe robots en mensen naadloos kunnen samenwerken om de efficiëntie te verhogen en de verschillende bedrijfsprocessen te optimaliseren. De arbeidsmarkt bevindt zich in een positie waarin er steeds meer vacatures zijn dan mensen om die te vullen. Het gaat er dus niet meer om dat robots menselijke banen overnemen maar over hoe robots en mensen kunnen samenwerken. De integratie van collaboratieve toepassingen kunnen dus een positieve invloed hebben op de arbeidsmarkt en onze manier van werken.

Betere kansen

Uit een onderzoek over robots en banen bleek dat werknemers zich nog steeds zorgen maken over robotisering, omdat ze bang zijn hun baan kwijt te raken. Robots kunnen echter smerige, gevaarlijke en repetitieve taken overnemen. Hierdoor kunnen werknemers zich richten op het programmeren van de robots, het beheren van andere processen, of naast robots werken in functies die meer geschikt zijn voor mensen. Verder stellen experts dat de robotisering van bepaalde sectoren niet alleen een positieve invloed zal hebben op de arbeidstevredenheid, maar ook op de productiviteit en de motivatie van werknemers. Gezien de industriële transformatie zal de vraag naar technisch opgeleid personeel de komende jaren blijven toenemen en zullen er meer uitdagende, creatieve en bevredigende banen ontstaan.

Bovendien bleek uit een onderzoek van het CNV naar de arbeidsmarkt in Nederland dat 78% van de werkgevers het moeilijk vindt om aan nieuw personeel te komen en dat de krapte steeds nijpender wordt. Verder noemden de respondenten verbeteringen in de arbeidsomstandigheden, meer uitdagende functies en betere opleiding als wensen voor de toekomst. Dit zijn allemaal aspecten waarbij de introductie van cobots (collaboratieve robots) en effectieve end-of-arm-tooling een enorme rol kan spelen bij het vrijmaken van tijd van de huidige werknemers.

Uit een onderzoek van Gartner bleek dat datacenters robots inzetten om personeelstekorten op de markt op te vangen, met name bij repetitieve, tijdrovende en gevaarlijke taken. Investeren in cobots kan de veiligheid op het werk vergroten, de verwerkingstijden efficiënter maken en bedrijven in staat stellen meer te investeren in opleiding en uitdagende functies.

Vooruitgang in de sector

Nederlandse bedrijven doen ook mee met het versnellen van hun digitale transformatie. PostNL automatiseert sinds kort zijn processen met behulp van AI (Artificial Intelligence) en robotica. Het nieuwe sorteercentrum in Nieuwegein gebruikt 175 robots en robotarmen om kleine pakketten te verwerken, waardoor andere locaties vrijkomen voor grotere ladingen en beter supply chain management. Picnic, de online supermarkt, is ook van plan om het sorteren, verpakken en bezorgen van boodschappen volledig te automatiseren met behulp van machines en collaboratieve oplossingen die samenwerken met hun 10.000 medewerkers. De verwachting is dat “het distributiecentrum vier keer zoveel klanten zou kunnen bedienen met de helft van het aantal werknemers”, waarbij het team in plaats daarvan andere functies kan vervullen met betere werkomstandigheden en die beter betaald worden. Het bedrijf is net begonnen met de testfase en is van plan om begin volgend jaar volledig operationeel te zijn.

Ook bedrijven zien een nieuwe markt voor het huren van robots. Door een robot te huren kunnen bedrijven ook automatiseren en nieuwe manieren van samenwerken verkennen, terwijl het ook voordelen heeft voor de gezondheid en van werknemers. Donk Industries, een van de grootste fabrikanten van kleine series in de Benelux, kon zijn processen automatiseren met behulp van de grijper en sensor van OnRobot. Werknemers gaven aan minder vermoeiende en repetitieve taken te hoeven doen. Daarnaast voelden ze meer steun en hadden ze meer tijd voor veeleisende taken zoals kwaliteitscontrole en technisch tekenen.

Kortom, de rol van robotica op de arbeidsmarkt zal naar verwachting niet alleen aanzienlijke voordelen opleveren voor bedrijven, maar ook voor werknemers en hun loopbaanontwikkeling. De toekomst is niet het een of het ander, maar een samenwerkingsmodel tussen mensen en robots. Vooral in sectoren zoals productie, verpakking en opslag. Door repetitieve en gevaarlijke taken aan robots uit te besteden en in plaats daarvan te investeren in de juiste opleiding en groei van werknemers die de machines beheren, zal de werkgever de algehele efficiëntie zien verbeteren. Ook zullen de mensen gemotiveerder zijn en meer plezier hebben in hun werk. 

Door Daniel Rubarth, Business Development Manager Benelux voor OnRobot

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in