Home Innovatie & Strategie De tools die je nodig hebt voor collaboration

De tools die je nodig hebt voor collaboration

29

Steeds meer kleine en middelgrote ondernemingen automatiseren hun productie met behulp van collaboratieve lichtgewicht robots. Maar er is meer nodig dan alleen een robotarm om zinvolle ondersteuning te bieden. De combinatie van robot, randapparatuur en sensortechnologie bepaalt het succes van de automatisering. De uit te voeren activiteit en de te hanteren voorwerpen bepalen welke robotaccessoires zinvol zijn en wanneer. 

In 2022 zullen er wereldwijd vier miljoen industriële robots in gebruik zijn, schat de International Federation of Robotics (IFR). Aangezien ook steeds meer mkb-bedrijven hun productie automatiseren, doen velen een beroep op collaboratieve robots. Deze betalen zichzelf snel terug, zijn eenvoudig te bedienen en kunnen zelfs in kleine productieomgevingen worden ingezet. Na een succesvolle risicobeoordeling kunnen ze ook direct naast mensen werken. De combinatie van robotarm, randapparatuur en bijbehorende software staat bekend als een collaboratieve toepassing, en is geschikt voor de meest uiteenlopende toepassingen.

Grijpers met twee en drie vingers voor het laden van machines

Een typische taak die bedrijven rendabel kunnen automatiseren is het laden van machines. Voor bewerkelijke taken kunnen robotarmen met elektrische parallelgrijpers laad- en lostaken overnemen die normaal door mensen worden uitgevoerd. De grijpers kunnen voorwerpen tot 15 cm lang vastgrijpen met twee grijpbekken aan de buiten- of binnenkant. Grijpers met drie vingers zijn geschikt voor objecten met complexe vormen. Ze centreren deze automatisch via drie contactpunten en kunnen ook cilindervormige voorwerpen veilig vasthouden. Voor meer flexibiliteit is het raadzaam te kiezen voor een grijper met verwisselbare vingertoppen, omdat de toepassing dan naar behoefte kan worden aangepast aan nieuwe voorwerpen. Bovendien worden zo licht en compact mogelijke gereedschappen aanbevolen om het laadvermogen van de robotarm te maximaliseren.

Pick-and-place met flair

Sommige laadopdrachten vereisen een hoge mate van nauwkeurigheid, bijvoorbeeld wanneer reageerbuisjes moeten worden verplaatst of meetinstrumenten moeten worden geladen. In dergelijke gevallen helpt sensortechnologie. Enerzijds kan deze rechtstreeks in de grijper worden geïntegreerd, zoals bij de RG2-FT van OnRobot. Deze grijper met twee vingers heeft kracht/koppelsensoren en een nabijheidssensor in zijn vingertoppen. De sensoren sturen de geregistreerde data terug naar de robotarm, zodat deze zijn bewegingen zonder vertraging kan aanpassen. Tegelijkertijd gebruikt de grijper ze om de exacte positie van een voorwerp te detecteren, zelfs als de exacte parameters niet van tevoren kunnen worden geprogrammeerd.

Zachte grijpers bieden een andere optie voor het hanteren van breekbare of onstabiele voorwerpen. Modellen met siliconen grijpers waarmee zij producten omsluiten en dus vastgrijpen, werken het best. Hun zachte materiaal past zich aan de vorm en grootte van het voorwerp in kwestie aan. Hierdoor kan een robot zelfs onregelmatige vormen grijpen en verplaatsen, zoals gloeilampen, eieren, slagroomsoezen of koekjes.

Geautomatiseerd verpakken en palletiseren

Bij verpakken en palletiseren gaat het meestal om repetitieve bewegingen, bijvoorbeeld wanneer goederen aan het einde van een productielijn moeten worden gestapeld, gesorteerd en gelabeld. Afhankelijk van de aard van het voorwerp zijn ook hier grijpers met twee of drie vingers geschikt. Vacuümgrijpers die voorwerpen optillen met zuignappen zijn bijzonder geschikt voor het hanteren van vlakke objecten zoals CD’s. Er zijn twee soorten aandrijving: pneumatisch of elektrisch. Elektrische modellen zijn meestal gemakkelijker te hanteren omdat zij geen persluchttoevoer nodig hebben, en dus geen externe slangen die kunnen slijten. Ze werken doorgaans ook stiller. 

Automatiseren van assemblageprocessen

End-of-arm-tooling(EoAT) in de vorm van schroevendraaiers nemen tegenwoordig zelfs complexe schroef- en montageprocessen over zonder veel programmeerwerk. Bij sommige schroevendraaiers kunnen gebruikers relevante parameters zoals schroeflengte of koppel invoeren via de gebruikersinterface van de robotarm. Het gereedschap berekent dan zelf welke snelheid en kracht het nodig heeft. Hiervoor is het uitgerust met een nauwkeurige koppelregeling en geïntegreerde ascontrole.

Metingen en tests automatiseren

Kwaliteitsinspectie en -bewaking is een ander gebied waarvan het werk kan worden geautomatiseerd met behulp van sensoren. Dankzij die sensoren kunnen grijpers met twee of drie vingers zowel gevoelige meetapparatuur laden als zelf metingen uitvoeren. Kracht/koppelsensoren kunnen bijvoorbeeld de weerstand meten en registreren. Zo kunnen zij nagaan of schakelaars, hefbomen of stekkerverbindingen te vast of te los zijn gemonteerd. Optische sensoren in de vorm van systemen voor beeldverwerking detecteren ook eigenschappen van voorwerpen, zoals de vorm of de kleur. Zij controleren objecten op afwijkingen en sporen zo defecten op voordat het desbetreffende onderdeel verder wordt bewerkt. Vooral wanneer een activiteit duizenden keren moet worden herhaald om slijtage te simuleren, zijn collaboratieve toepassingen geschikt dankzij hun hoge reproduceerbaarheid.

Als vuistregel geldt: hoe sneller en gemakkelijker een toepassing in gebruik kan worden genomen, hoe beter. Gebruiksgemak zorgt ervoor dat de toepassing indien nodig flexibel kan worden omgebouwd voor nieuwe taken, en dat processen kunnen blijven draaien. Dit betekent dat bedrijven van elke omvang zijn voorbereid op wat de toekomst op productiegebied ook moge brengen.

Vikram Kumar, General Manager DACH en Benelux voor OnRobot.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in