Home Data & Storage Digitale heelmeesters

Digitale heelmeesters

47
dainamics

Weinig dingen in het leven zijn zo belangrijk als een goede gezondheid. Als we er even bij stil staan is het een klein wonder hoe veel er op dat vlak bereikt is de afgelopen 150 jaar. Dankzij de uitvinding van antibiotica kunnen infecties gericht genezen worden. We kunnen pijn in veel gevallen effectief bestrijden. En ziektes die nog niet zo lang geleden dodelijke epidemieën veroorzaakten, zijn dankzij vaccinaties verdwenen in de westerse wereld. We staan nu wederom aan de vooravond van een nieuwe revolutie in health, die mogelijk gemaakt wordt door digitalisering. En dat is gezien de uitdagingen ook hard nodig.

De twee meest veelbelovende digitale ontwikkelingen op dit vlak zijn Internet of Things en Big Data. Nu al is het mogelijk om met allerlei wearable devices medische data te genereren, van bloeddruk en lichaamstemperatuur tot de bloedsuikerspiegel. Met slimme Big Data oplossingen kan in deze stortvloed aan informatie real time inzicht verkregen worden in de gezondheidstoestand van een patiënt.

Door alle medische gegevens digitaal beschikbaar te hebben kunnen veel sneller analyses gemaakt worden. Door van de historische data, beeldvormende technieken zoals CT-scans en MRI en meetgegevens informatie te creëren, kan er een beter consult worden gegeven. Met oplossingen zoals Watson Analytics die gebruik maken van slimme databases kunnen artsen geholpen worden met het sneller stellen van accurate diagnoses. Je kan gerust zeggen dat met de rekenkracht vanuit datacenters levens worden gered.

Internet of Treatments

De enorme hoeveelheden digitale data geven kansen om meer te kunnen onderzoeken. De medische wereld loopt voorop in het gelijk, structureel benoemen van al die gegevens. Door deze gelijke semantiek (triples) kan data van over de hele wereld gebruikt worden en sneller verbanden te zien. Deze triples moeten gezien worden als elementaire bouwstenen van informatie. Twee van deze bouwstenen worden verbonden door een derde relationele bouwsteen. Door heel veel van deze triples te genereren op basis van medische data kunnen allerlei verbanden gelegd worden die tot voor kort niet zichtbaar waren.

Dat betekent dat effectiever onderzoek gedaan kan worden en nieuwe geneesmiddelen of behandelingen sneller beschikbaar zullen zijn. Ook voor zeldzame ziektes of ziektes waarover we op dit moment nog te weinig weten om deze effectief te kunnen genezen.

Big Dokter

Het is goed om te zien dat de digitale omwenteling die op dit moment gaande is ook voor sectoren als de gezondheidszorg veel voordelen brengt. Temeer omdat hiermee op heel concrete wijze de levens van patiënten verbeterd kunnen worden.

De toekomst is wat dat betreft erg veelbelovend. Op dit moment worden patiënten die dagelijks medicatie moeten slikken al geholpen door IoT-medicatie dispensers die een alert versturen als het tijd is om de medicijnen in te nemen. Dit soort technieken worden ook ingezet in ziekenhuisapotheken om de houdbaarheidsdata van medicatie in de gaten te houden. Robots kunnen veel nauwkeuriger opereren dan menselijke chirurgen. En het e-consult is nog slechts enkele jaren van ons verwijderd.

Dit alles dient natuurlijk primair om de gezondheidszorg te verbeteren. Er is nauwelijks een sector denkbaar waar accurate, constante datastromen meer voordelen kunnen opleveren. We kunnen dan ook verwachten dat dankzij IoT en Big Data het bezoeken van een ziekenhuis minder belastend wordt. (Om wat voor reden dan ook) Veel van de diagnose en een deel van de behandelingen zullen in de toekomst thuis gedaan worden. Dit, dankzij IoT devices. Het leven van patiënten wordt daarmee verlicht. En de kosten voor de gezondheidszorg kunnen daarmee worden beperkt. Wat mij betreft een toekomst om snel naar toe te werken.

Stijn Grove, Directeur Dutch Datacenter Association

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here