Home Cloud Een Europese cloud, nuttig of noodzakelijk?

Een Europese cloud, nuttig of noodzakelijk?

13

Met de verkiezingen achter ons, hebben we momenteel vooral oog voor wat er nu gaat gebeuren in België. Maar wat velen onder u wellicht al zijn vergeten is dat we met zijn allen ook hebben gestemd voor een nieuw Europees Parlement. Doordat de verkiezingen in mei plaatsvonden, heeft men meer tijd voor het kiezen van een nieuwe Europese Commissie. Deze nieuwe commissie, met haar voorzitter, zal ook de lijnen verder moeten uitstippelen in verband met de digitale agenda van Europa. En zoals u heeft kunnen lezen in de bijlage bij de Trends magazine staat Europa volgens Nelie Kroes aan “de vooravond van een digitale revolutie“.

Maar welke initiatieven mogen we verwachten op Europees niveau? In het interview zegt Nelie Kroes zelf: “Er worden momenteel miljarden geïnvesteerd in het baanbrekende werk van Graphene (naar verluid Europa ’s grootste onderzoeksproject aller tijden), het Human Brain Project, 5G en cloud computing. Mijn onmiddellijke focus gaat uiteraard naar meer en betere breedband verbindingen in Europa. Hiervoor zijn onze voorstellen voor de eengemaakte telecommarkt cruciaal, en ik ben ervan overtuigd dat deze dan ook in 2014 zullen worden doorgevoerd.”

Hoewel ook Cloud computing wordt aangeduid als focuspunt op de Europese agenda, blijft het koffiedik kijken van wat we mogen verwachten van de diverse Europese initiatieven en werkgroepen binnen de Europese commissie. Maar misschien zouden we de vraag ook kunnen omdraaien in de stijl van John F. Kennedy? “Ask not what Europe can do to boost the Cloud, but what you can do to help Europe”

Wat zou het mooi kunnen zijn als Europa zijn eigen, goed afgeschermde IT-infrastructuur zou hebben. Een netwerk met een hek eromheen, dat indringers en nieuwsgierige Aagjes van, pakweg, de NSA buiten op afstand weet te houden. In een boze bui over de afluisterpraktijken van de NSA opperde de Duitse Bondskanselier Angela Merkel dat ze hard nadenkt over een Europees datanetwerk waar de Amerikanen hun neus niet in kunnen steken. Door voorstanders wordt dit liefkozend de Schengen Cloud genoemd.

Wilt u meer weten over wat we mogen verwachten van de Europese Cloud, dan is het artikel De Europese Cloud: Gebakken lucht of oorlog in Cyberspace? van Philip Bueters ook interessant om te lezen. Wij zijn alleszins zeer benieuwd naar wat u zelf denkt over de zin of onzin van een Europese Cloud. Laat het ons weten door te reageren op deze blog en wij nemen uw mening graag mee naar de Cloud-Select Industry Group binnen de Europese commissie.

Peter Witsenburg, Entrepreneur and Technology Visionary

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in