De cybersecuritysector komt talent tekort. Wereldwijd zijn er naar schatting zo’n 4 miljoen extra professionals nodig. Dat tekort opvullen met alleen mannen is haast onmogelijk. Helaas vinden vrouwen nog steeds moeilijk de weg naar de IT-sector: in Europa is slechts 18,9% van de IT-specialisten een vrouw. België scoort nog iets slechter dan dat Europese gemiddelde, met 18,7%. Dat is jammer, want de security-sector biedt niet alleen veel werkzekerheid, er zijn ook grote budgetten voor bijscholing of omscholing. De Brusselse Maud Gilson ruilde de marketingwereld in voor cybersecurity en werkt al acht jaar bij Fortinet. Daar leidt ze momenteel als Channel Manager een team van acht personen.
Tom en Jerry
Zelf heb ikmarketing gestudeerd, maar ben via een vriend uiteindelijk in de cybersecuritywereld terechtgekomen. Hij overtuigde me door te voorspellen dat cybersecurity in de toekomst onmisbaar zou worden – en dat is het intussen. Ik vind het een fascinerende wereld: alles evolueert snel, je moet voortdurend bijleren, jezelf uitdagen en inleven in de denkwereld van hackers. Voor mij is dat heel simpel uitgelegd ‘goed tegen slecht’. Wie is sneller: Tom of Jerry? Pac-Man of de spookjes? We moeten snel reageren en meedenken met onze klanten welke datalekken en beveiligingsrisico’s er zijn, en hoe we die kunnen oplossen. Met de installatie van een firewall alleen kom je er niet.
Actief vrouwen rekruteren
Ik studeer graag, zeker voor dingen die me interesseren. Ik ben begonnen met allerlei boeken te lezen, gericht op dummies. Ik vroeg mijn collega’s om meer informatie wanneer ik iets niet begreep, en zij hebben me met veel tijd en geduld geholpen. Zo heb ik op korte tijd enorm veel geleerd. Leergierig zijn is een must in deze sector, aangezien alles snel verandert. Niet alleen de sector verandert, ook het genderevenwicht evolueert. Dat merk ik ook binnen Fortinet zelf. Ik engageer me ook, waar mogelijk, actief om vrouwen te rekruteren. Vrouwen denken anders, en dat zorgt voor andere ideeën, visies en meningsverschillen. Niet beter, maar anders. Dat zorgt voor een dynamiek die tot betere oplossingen leidt.
Evenwicht
Door mijn marketingachtergrond ben ik gestart als aankoper. Ik wilde echter meer strategisch nadenken over hoe onze service verbeterd kon worden. Zo ben ik bij het channel-team van Fortinet beland. Als manager zoek ik dagelijks naar een evenwicht tussen interne en externe elementen, waarbij ik een positieve evolutie wil creëren bij klanten en ons eigen team. Mensen moeten het gevoel hebben dat ze waardevol werk leveren. Het strategische aspect vind ik het leukst aan mijn job, waaronder nadenken en oplossingen zoeken. Elk probleem heeft een oplossing, die je kan vinden met een positieve houding. Als mijn team en klanten tevreden zijn en ik de evolutie van ons marktaandeel, business, omzet en targets zie, ben ik tevreden. Ik hou van die combinatie van mensen en cijfers.
Leergierig
Zijn we leergierig? Absoluut! Hier blijft niemand in zijn comfortzone maar gebruiken we onze hersenen om oplossingen te bedenken. Dat is een zalig gevoel. Ik vind security echt een aantrekkelijke en interessante sector. Niemand kan nog zonder, zowel privé als maatschappelijk. Dat zorgt voor heel wat carrièremogelijkheden. Om mee te blijven, zet Fortinet heel hard in op opleidingen. We hebben platformen waar we alle oplossingen die we aanbieden zelf moeten leren, aan de hand van video’s tot quizzen. Je wordt daarmee verplicht om onze oplossingen zelf uit te leggen, waardoor je toont dat je het echt begrijpt.
Mix als meerwaarde
Ga ervoor, zonder vooroordelen. Laat je niet ontmoedigen door een team dat volledig uit mannen bestaat: ook zij moeten voortdurend leren om mee te zijn. Blijf jezelf, geef je mening en werk hard, net als de rest. De mix tussen mannen en vrouwen kan alleen maar een meerwaarde zijn. Voor mezelf is het een prioriteit om ons team verder te doen groeien, door meer mensen aan te werven en een betere organisatorische structuur uit te werken. Ik wil me daarom wat meer verdiepen in human resources management.