Home Data & Storage Een nieuw tijdperk met nieuwe uitdagingen? Dat vereist nieuwe datacenters 

Een nieuw tijdperk met nieuwe uitdagingen? Dat vereist nieuwe datacenters 

106

Dit decennium is – voornamelijk door de COVID-19 pandemie – met heel wat grote veranderingen gestart. In veel bedrijven kreeg thuiswerken voorrang. Ook vandaag nog trouwens. Werknemers en bedrijven vertrouwen hierdoor nog meer op technologie om hun werk vanop afstand uit te voeren. Het is misschien minder zichtbaar dan al die foto’s en berichten met Zoom-calls, maar de datacenters ondervinden de grootste impact van deze nieuwe manier van werken.

Datacenters en centrale rekenkracht

Om dit te verduidelijken, duik ik even terug in de tijd. In de jaren 1990 en 2000 zagen we een enorme toename van datacenters. Daarop volgde – in die datacenters – de centralisatie van rekenkracht en de bijbehorende infrastructuur. Door de opkomst van de public cloud in de voorbije jaren, die eerst deze gecentraliseerde aanpak versterkte, slaat de slinger nu opnieuw de andere kant uit. Terug naar decentralisatie en … de edge.

Volgens onderzoeksbureau Gartner wordt vandaag maar liefst 90% van alle data gecreëerd en verwerkt in gecentraliseerde datacenters of in de cloud. Tegen 2025 verwachten de analisten dat ongeveer 75% van de gegevens zullen moeten worden verwerkt, geanalyseerd en verwerkt aan de rand van het ‘netwerk’. De edge dus. En dat is een enorme omslag waar je beter bent op voorbereid.

Wat is de edge en waarom is het belangrijk?`

Simpel gezegd wordt bij edge computing de IT-infrastructuur verplaatst naar de rand van het IT-netwerk. Die (kleinere) edge datacenters bevinden zich ofwel on premise of op locaties dicht bij de eindgebruikers. Die kortere afstand tussen de edge-datacenters en de eindgebruikers is de sterkte ervan. Dat biedt de mogelijkheid om toepassingen te ondersteunen die meer bandbreedte vereisen. Of snellere responstijden. Danwel gevoelig zijn voor vertragingen, hoe minuscuul ook.

De terugkeer naar decentralisatie via edge computing is grotendeels ingegeven door digitale transformatie. Bedrijven en toepassingen hebben steeds meer nood aan nieuwe infrastructuur die data van diverse apparaten en sensoren met behulp van 5G, IoT of AI in real-time kunnen analyseren, verwerken of monitoren. De bedrijfsinnovaties van de nabije toekomst zullen door deze technologieën (5G, IoT en AI) worden aangedreven.

Volgens een ander onderzoek van Gartner zullen deze technologieën een massa data produceren, waarbij bedrijven alleen al dit jaar meer dan 7,5 miljard geconnecteerde apparaten zullen gebruiken! Die apparaten zullen zich niet alleen in gecentraliseerde hubs bevinden, maar overal verspreid zijn. Dit betekent dat onze datacenterinfrastructuur fundamenteel zal moeten veranderen om het volledige potentieel ervan te kunnen benutten.

Hoe zullen datacenters veranderen?

Ten eerste zullen de grote datacenters zoals we die vandaag kennen inkrimpen naarmate de workloads zich naar de cloud blijven verplaatsen maar vooral door de hogere densiteit als gevolg van hyperconvergentie.

Ten tweede is er de opkomst van de eerdergenoemde edge-datacenters. Die zullen we steeds vaker zien naarmate de workloads uit de ‘klassieke’ datacenters worden gehaald om zowel prestaties als kosten te optimaliseren. Datacenters in eigendom zullen waarschijnlijk uit twee soorten bestaan:

  1. Een mix van traditionele datacenter en zogenaamde campus netwerkomgevingen.
  2. Mini datacenters binnen IoT-enabled omgevingen, zoals bijvoorbeeld grote productiehallen.

Tot slot zullen de teams die applicaties ontwikkelen, meer DevOps- en agile-praktijken blijven toepassen. Dit zal meer druk leggen bij netwerkteams om alles rond de workload-gedreven bedrijfsactiviteiten te optimaliseren.

De netwerkvereisten van de toekomst

Naarmate de infrastructuur door de opkomst van edge-datacenters verandert, zullen er ook andere eisen aan de netwerken worden gesteld. Dit zal je vooral zien als je een evenwicht probeert te vinden tussen de behoeften van edge-datacenters en het toenemende gebruik van clouddiensten en de eventuele on-prem footprint die je nog hebt. Hier zijn drie vereisten waarmee je rekening moet houden wanneer je datacenters naar de edge verplaatst.

1 Flows stroomlijnen met behulp van automatisering

Nu toepassingsteams het DevOps-principe en andere flexibele methodes toepassen om hun softwareontwikkeling te versnellen, moeten we netwerkoperaties veel meer automatiseren en stroomlijnen om de evolutie bij te benen.

De nodige oplossingen hiervoor zullen wel rekening moeten houden met de huidige en toekomstige bedrijfsmodellen en met eventuele bestaande investeringen. Om tijdrovende maar veelvoorkomende configuratietaken te vereenvoudigen, kan je kant-en-klare automatisering overwegen. Terwijl voor teams met meer ontwikkelde DevOps, het uitbreiden van gemeenschappelijke automatiseringsplatforms naar netwerk-gerelateerde workflows een absolute must zal worden.

2 Voorsprong nemen met analyses

Vaak is het oplossen van problemen een van de meest tijdrovende en grootste taken voor netwerkoperaties. De visibiliteit van het netwerk is ongelooflijk belangrijk om de gemiddelde hersteltijd te verkorten, de IT-dienstverlening te verbeteren en teams met weinig personeel te helpen om zich te focussen op hun strategische kernzaken.

Telemetrie over het hele netwerk, die op elk knooppunt wordt vastgelegd en verwerkt, zal voor een kwantumsprong zorgen. Deze analyses – inclusief remediëring – zullen belangrijk zijn voor een stabieler netwerk en zullen storingsdiensten helpen om proactief of zelfs preventief problemen op te lossen.

Predictive Analytics is niet alleen belangrijk om problemen op te lossen voordat ze zich voordoen. Maar ook om beter in te schatten wanneer het netwerkgebruik hoog zal zijn. In het tijdperk van big data, cloud, streaming services en binnenkort IoT zijn latency en connectiviteit de boosdoener van menig datacenter. Dus het kunnen voorspellen en ervoor zorgen dat het netwerk de juiste dimensie heeft om de ervaring te leveren die gebruikers nodig hebben, zal van vitaal belang zijn.

3 De beschikbaarheid 24/7 garanderen

COVID-19 is de wereld nog niet uit. Soepelere coronamaatregelen zitten er voorlopig nog niet in. Integendeel, de overheid wil mensen nog steeds thuis laten werken en gaat hierop strenger controleren. Omdat we dus massaal data uitwisselen, komen netwerken steeds meer onder druk te staan. Hierdoor zal de behoefte aan zeer flexibele netwerken blijven groeien – vooral omdat zelfs een kleine hapering enorme gevolgen kan hebben voor de productiviteit van een organisatie.

Het automatiseren van de dagelijkse taken zal de kans op menselijke fouten sterk verkleinen. Netwerkteams hebben daarnaast nood aan een veel eenvoudigere en betrouwbaardere manier om de beschikbaarheid te garanderen. En om upgrades uit te voeren. Dit, zonder dat dit de werking verstoort. Een cloud-native, microservice-gebaseerd besturingssysteem zou een geweldige oplossing kunnen zijn. Dit zorgt voor extra flexibiliteit op softwareniveau en maakt het ook mogelijk om live software-upgrades te gebruiken om onderhoudsvensters te elimineren.

Conclusie

We zien een belangrijke verschuiving in de manier waarop we datacenternetwerken structureren. Edge datacenters is van deze trend het nieuwste wapenfeit. De bovenstaande overwegingen geven houvast en stof tot nadenken over hoe jouw bedrijf het beste met deze veranderingen kan omgaan. Misschien vind je het nog te vroeg voor edge datacenters. Maar het is nu al duidelijk dat deze datacenters in de nabije toekomst een sleutelrol zullen spelen.

Jerry Garcia, Country Manager Belux bij Aruba

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in