Home Innovatie & Strategie 3 maatregelen waarmee ieder bedrijf in 2018 kan innoveren

3 maatregelen waarmee ieder bedrijf in 2018 kan innoveren

41
innoveren

Het FD deelde eind 2017 het nieuws dat het aantal start-ups in Nederland onder de snelgroeiende bedrijven tussen 2014 en 2016 met maar liefst 220% is gestegen. Justin Jansen, hoogleraar ondernemerschap aan de Erasmus Universiteit, geeft aan dat er, naast de snelgroeiende jonge bedrijven een groeiende groep bedrijven is die stagneert. Maar liefst 85 procent van het totaal, waarvan een derde zelfs krimpt. Volgens de hoogleraar is dit te wijten aan het gegeven dat veel bedrijven niet mee kunnen komen met technologische ontwikkelingen. Start-ups zijn beter in het toepassen van nieuwe technologieën, aldus Jansen. Ik ben van mening dat dit niet zo hoeft te zijn. Ook bestaande bedrijven kunnen enorm innovatief zijn met nieuwe technologieën. Dit heb ik met eigen ogen gezien. Hoe? Dat lees je in dit artikel.

Innoveren? Maak tijd vrij

Wanneer je medewerkers verplicht om een volledig strak ingericht schema te volgen, zal innovatie voor het bedrijf nauwelijks aandacht krijgen. De focus ligt dan bij het behalen van de doelen van die dag. Als er iets meer speling is, dan is er ook meer tijd voor reflectie en worden er sneller suggesties gedeeld door medewerkers om te innoveren. Een mooi voorbeeld komt uit de automotive industrie. Bij Volkswagen Autoeuropa, een Portugese productietak van Volkswagen, telt iedere seconde. Eén minuut kost al gauw duizenden Euro’s, in de automotive industrie. Een manager zal logischerwijs zijn uiterste best doen om het productieteam zo in te plannen dat er geen seconde verloren gaat.

Echter, bij Volkswagen Autoeuropa pakken ze het anders aan. Daar krijgen de medewerkers, die dagelijks aan de lopende band auto’s assembleren, ook tijd om ideëen uit te werken die bijdragen aan snellere, slimmere en efficiëntere workflows. Denk aan een praktisch 3D geprint hulpmiddel dat zorgt dat een autoraam niet verschuift tijdens het monteren. Of een beschermkapje dat op het wiel geplaatst wordt en het aantal krassen drastisch vermindert wanneer de wieldoppen worden aangedraaid. Dit soort innovatieve hulpmiddelen hebben medewerkers van Volkswagen Autoeuropa met een 3D printer op hun eigen productielocatie gemaakt. Zo kunnen zij de nieuwe hulpmiddelen direct testen, aanpassen waar nodig en gelijk in gebruik nemen. Inmiddels heeft het bedrijf meer dan duizend van dit soort verschillende hulpstukken ontwikkeld en hebben ze in 2017 al meer dan 325.000 euro bespaard.

Maak techniek toegankelijk

Toen ik ongeveer 10 jaar geleden voor het eerst bij Fablab naar binnen stapte, om in die openbare werkplaats zelf wieken voor een windmolen te maken, zag ik daar een 3D printer staan. Een indrukwekkend apparaat dat ongeveer 40.000 euro kostte. Om iets te printen was er een speciaal soort gips nodig. Een emmer van dit materiaal kostte ook al gauw 1.000 Euro. Gevolg? Weinig mensen durfden het apparaat te gebruiken vanwege de angst om de machine stuk te maken. Ook de kosten van een printje waren erg hoog. Bovendien was het eindresultaat erg bros en kwetsbaar. Mooi voor een zichtmodel, maar niet bruikbaar als onderdeel. Wil je innovatie stimuleren, dan moet de techniek toegankelijk zijn. Niet alleen qua kosten, maar ook qua gebruik.

Technische hulpmiddelen die intuïtief in gebruik zijn, worden vaker benut en stimuleren innovatie. Niet lang na mijn eerste bezoek aan Fablab, maakte ik als labmanager bij ProtoSpace kennis met de RepRap printer van Adrian Bowyer, een kleine 3D printer van slechts 500 euro die ook weer zijn eigen onderdelen kan printen. Samen met Erik de Bruijn en Martijn Elserman zijn we soortgelijke printers gaan bouwen als hobby, maar ook met een missie. Het moet makkelijker en goedkoper worden om nieuwe producten en prototypes te maken, maar ook duurzamer. Waarom verschepen we allerlei onderdelen vanuit China, wanneer we ook zelf kunnen maken? Waarom twee weken wachten op een hulpmiddel als je het zelf in een paar uur kan printen? Enfin, de toegankelijke techniek in ProtoSpace hielp mij met innoveren, omdat het ons in staat stelde eigen 3D printers te realiseren.

Vertrouw je medewerkers

Zeker in bedrijven die al langere tijd meedraaien, zijn er vaak omgangsnormen en patronen ingeslepen die lastig te doorbreken zijn. Hiërarchie, gewoontes en protocollen voorkomen dat ideeën van nieuwe medewerkers, of medewerkers uit de onderste laag van het bedrijf, op de juiste plek gehoord worden. En dat is zonde! Juist medewerkers die dagelijks uitvoerend bezig zijn, weten het beste waar hun behoeften liggen om sneller, slimmer en efficiënter te werken.

Vergeet niet de nieuwe medewerkers, zij moeten juist gehoord worden. Zij brengen onschatbare ervaring en kennis mee uit andere bedrijven, daar zijn ze op aangenomen. Benut die rijke bronnen dan ook en leg hen niet gelijk vast in het bestaande stramien. Geef hen extra ruimte om hun ideeën te delen, de kans bestaat immers dat zij zich niet direct veilig voelen om hun suggesties goed te verwoorden, of weten ze nog niet exact bij wie ze kunnen aankloppen. Wat als deze medewerkers de ruimte krijgen om hun ideeën te laten zien? Een fysiek voorbeeld dat in een oogopslag duidelijk maakt welk probleem het oplost. Een toegankelijke 3D printer maakt het mogelijk om, zonder al te hoge kosten, prototypes te maken. Sta als manager open voor input vanuit alle verschillende lagen van de werkvloer en toets ideeën op de plek waar het uiteindelijk toegepast moet worden.

Inzichten en ideeën

Tijd, toegankelijke techniek en vertrouwen. Ik ben ervan overtuigd dat deze drie elementen cruciaal zijn om innovatie niet alleen te stimuleren, maar ook daadwerkelijk te boosten. Niet alleen bij start-ups, maar ook bij bestaande bedrijven. Ik zie dat het werkt bij klanten die onze 3D printers gebruiken, maar ook op onze eigen werkvloer waar de lijnen kort zijn, het vertrouwen groot en de techniek ter beschikking staat. Een prachtig initiatief dat door de medewerkers van Ultimaker zelf is ontstaan, zijn de pionier avonden op de donderdagavond. Samen of individueel sleutelen geïnteresseerden van verschillende afdelingen in onze werkruimtes aan verschillende projecten. Ook daar ontstaan weer inzichten en ideeën die helpen om de 3D printers en werkprocessen nog beter te maken.

Siert Wijnia, CTO and co-founder bij Ultimaker

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here