Home Security Gebruik uw gezond verstand en blijf alert deze zomer!

Gebruik uw gezond verstand en blijf alert deze zomer!

47

Heeft u op Facebook Messenger een vreemd bericht over een YouTube filmpje ontvangen? Dan heeft u een FACEX phishing bericht gekregen. FACEX doet zich voor als een chatbericht van een Facebookvriend en bevat twee emoticons en een link naar YouTube.

Zodra u op de link klikt wordt u naar een valse website gestuurd, waardoor het lijkt of u op YouTube terecht bent gekomen. Om de video te zien vragen de cybercriminelen om nog één keer in te loggen op Facebook. Op deze manier proberen ze toegang te krijgen tot uw Facebookaccount, zodat ze al uw Facebookcontacten een vergelijkbaar bericht kunnen sturen.

Achtergrond

Na het inloggen vragen ze of u Adobe Flash Player wilt installeren zodat u de ‘video’ kunt bekijken. In werkelijkheid krijgt u geen update maar wordt er op de achtergrond een aparte plug-in geïnstalleerd waarmee cybercriminelen bijvoorbeeld coinminer malware kunnen installeren. Met behulp van coinminer malware kan men inkomsten genereren door op de achtergrond, zonder toestemming van gebruikers, cryptovaluta te delven.
Hoewel phishing een verschijnsel is dat al jaren bestaat, neemt het aantal aanvallen alleen maar toe en worden ze steeds geavanceerder. Onlangs kondigde Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector een stijging aan en in Nederland waarschuwde Rabobank deze maand nog over de toename van phishing e-mails.

Blijf alert

Dat banken juist nu met waarschuwingen komen heeft waarschijnlijk met de zomer te maken. In de zomermaanden zijn mensen vaak buitenshuis en minder vaak thuis of op het werk. Echter wil iedereen wel altijd en overal bereikbaar zijn. Voor cybercriminelen is dit een uitgelezen kans om toegang te krijgen tot persoonlijke gegevens. Het is daarom belangrijk dat mensen ook tijdens het mooie weer alert blijven!

Hoewel digitale veiligheid ook tijdens de zomer niet te garanderen is, kunt u wel een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om aanvallen te voorkomen. Update bijvoorbeeld alle apparaten die meegaan op vakantie en rust ze uit met de laatste security patches.

Wachtwoord

Zorg er daarnaast voor dat ieder apparaat een wachtwoord heeft, op deze manier is het moeilijker voor buitenstaanders om toegang te krijgen tot het apparaat. Veel mensen nemen hun laptop niet mee op vakantie en maken gebruik van hun smartphone.

Gezien telefoons een wat kleiner scherm hebben controleren mensen niet altijd even goed de URL waarop ze klikken.Het is daarom belangrijk dat gebruikers hun telefoon van web protectie voorzien. Let daarnaast goed op dat u op de juiste URL klikt en bezoek alleen sites die https in de URL hebben. In Firefox is hiervoor een speciale plugin te installeren, https everywhere.

Gebruik VPN

Een ander groot risico van buitenshuis internetten zijn openbare wifi-netwerken. Het is daarom verstandig om uw internetverkeer op openbare wifi-netwerken te beperken. Bij twijfel kunt u gebruikmaken van mobiele data via uw provider. Bent u genoodzaakt om regelmatig gebruik te maken van openbare wifi netwerken? Gebruik dan een VPN-verbinding. Hiermee kunt u overal veilig op het internet surfen.

Als u geen VPN-verbinding hebt en toch wilt internetten, dan is het verstandig om niet uw gebruikelijke e-mailaccount te gebruiken. Met een tijdelijke account zijn in ieder geval de gegevens van uw echte account veilig. Log daarnaast ook uit bij alle websites en SaaS-applicaties die voorheen zijn gebruikt en schoon de cache van de browser op voordat de online sessie is beëindigd.

Versleutelen

Daarnaast zijn er ook nog de ‘traditionele criminelen’. Door gebruik te maken van speciale anti-diefstal applicaties kunt u apparaten blokkeren zodra u merkt dat het apparaat gestolen is. Vaak kunt u met dergelijke applicaties het apparaat met behulp van GPS lokaliseren of vanop afstand volledig wissen. In het geval van een laptop is het verstandig om alle data te versleutelen zodat dieven of vinders de data niet kunnen lezen. Indien het apparaat van uw werkgever is, informeer dan onmiddellijk de IT-afdeling en serviceprovider. Zij kunnen gevoelige data die op het apparaat staan verwijderen.

Voorkom Facex

Dit zijn slechts enkele tips en adviezen die u kunt toepassen tijdens de zomer of op vakantie. Echter is online criminaliteit iets waar iedereen mee te maken kan krijgen. Aanvallen als FACEX tonen aan dat het overgrote deel van besmettingen nooit een kans zou maken als gebruikers van sociale media cybercriminelen niet de gelegenheid geven om toe te slaan.

Klikken op een link met een vage tekst die hoogst onpersoonlijk is, zou onmiddellijk argwaan moeten koesteren. Toch is de reflex om te klikken op de link vaak sterker dan ons verstand. Mijn collega Eddy Willems beschrijft in zijn boek dit probleem en hanteert hiervoor de volgende formule: CBP = TF × MF. Waarbij CBP staat voor cyberbeveilingsprobleem, TF voor de technische factor en MF voor de menselijke factor.

Technologie en menselijke factor

Anders gezegd: elk probleem met cyberbeveiliging is een combinatie van de factor technologie en de menselijke factor. Zonder menselijke onwetendheid, nieuwsgierigheid of andere menselijke tekortkomingen zouden we veel meer aanvallen kunnen voorkomen. Organisaties en overheden zouden daarom veel meer onderzoek moeten doen naar de menselijke factor. Door het gebrek aan onderzoek blijven antwoorden op basale vragen onbeantwoord en krijgen cybercriminelen vrij spel.

Educatie

Aan de andere kant blijft educatie een belangrijk punt, door mensen bewust te maken over de risico’s en welke handelingen ze moeten uitvoeren kunnen we aanvallen voorkomen en valkuilen vermijden. Daarnaast is het met name belangrijk dat iedereen vooral zijn gezond verstand gebruikt in combinatie met de juiste beveiligingshulpmiddelen, maar vooral alert blijft. Fijne vakantie!

Dirk Cools, Country Manager Benelux bij G Data

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in