Home Ondernemen & Business Geen ervaring, wel een meerwaarde

Geen ervaring, wel een meerwaarde

79
dainamics

Eindelijk afgestudeerd, en dan op zoek naar de job van je dromen. Velen komen na enkele maanden van een kale reis thuis. Meteen een job vinden die aansluit op je diploma, competenties en interesses is niet eenvoudig. Omgekeerd stellen veel bedrijven vast dat pas afgestudeerden moeilijk in te passen zijn in openstaande vacatures. Een vervelende patstelling, maar zo hoeft het niet te zijn.

Graduate programmes of traineeships zijn zowel voor pas afgestudeerden als bedrijven een interessante piste. Toch stel ik vast dat bij veel bedrijven de drempel hoog is om jonge mensen gedurende een of meerdere jaren – al dan niet roterend doorheen departementen – ervaring te laten opdoen. Zoiets vraagt tijd, energie en middelen – dat spreek ik niet tegen – maar er is ook een return. Je geeft jonge mensen kansen om een rol op te nemen in het bedrijfsleven. In een rotatiesysteem proeven ze van verschillende disciplines, ontdekken ze wat hen boeit, ontwikkelen ze hun competenties en leren ze flexibel te zijn.

Een frisse wind door het bedrijf
Voor het eerst in de geschiedenis moeten vier generaties werknemers samen aan de slag. Die diversiteit brengt uitdagingen met zich mee maar is ongetwijfeld ook een kans. Een verrijking zelfs. Uit onderzoek blijkt dat in bedrijven waar alle leeftijden even sterk vertegenwoordigd zijn, de productiviteit gemiddeld hoger ligt. De synergie tussen de generaties stimuleert kennisdeling, creativiteit en efficiëntie. Mits daar het juiste kader voor opgezet wordt: een open organisatie met een vlakke hiërarchie.

De jonge mensen die volgende maand afstuderen, behoren tot een generatie die zich wil inzetten in zinvolle projecten, die spontaan op zoek gaat naar samenwerkingsverbanden en belang hecht aan het duurzaam en maatschappelijk engagement van een onderneming. Bedrijven moeten zich aanpassen aan die workforce van morgen en een graduate programma kan daar een belangrijke eerste stap in zijn. Het is een kans om hun troeven ten volle te benutten binnen uw bedrijf: ze kunnen met een onbevangen blik verbetervoorstellen doen, stellen bestaande bedrijfsprocessen in vraag – wat vaak even confronterend als verrijkend is –, zijn opgegroeid met technologie en helpen zo uw organisatie op scherp te stellen. Graduate programma’s trekken getalenteerde mensen aan. Zulke profielen vroeg aantrekken, kan dus een voorsprong betekenen in ‘the war for talent’.

Jump Start carrière
Bij Dell BeLux verwelkomen we in september – binnen het kader van ons Jump Start programma – een nieuwe lichting graduates. In vier modules, die telkens doorgaan in een andere Europese stad, doorlopen ze een trainingsprogramma waarin de focus sterk ligt op persoonlijke ontwikkeling. Hoe relaties opbouwen, hoe een netwerk creëren, hoe je loopbaan vormgeven, enz. Die trainingen worden aangevuld met technische opleidingen on the job. In de verschillende departementen waar ze ingeschakeld worden, doen ze ervaring op, zonder dat daar meteen harde KPI’s aan gekoppeld zijn. Ze worden gestimuleerd om bij te dragen waar kan, krijgen de kans om initiatief te nemen en ook de vrijheid om zelf trainingen voor te stellen.

Loop je dan als bedrijf het risico dat je veel investeert in mensen die vervolgens snel voor een nieuw carrièrepad in een ander bedrijf kiezen? Uiteraard, maar dat neemt niet weg dat ze een toegevoegde waarde waren voor uw bedrijf. Aan u om gedreven mensen te selecteren, en deze ambitieuze jongelingen voldoende kansen te blijven geven, in een open dialoog te stappen over hun toekomst en hen te stimuleren om binnen uw organisatie door te groeien.

Pascale Van Damme (@pascalevandamme) is Managing Director van Dell Belux. Ze is al bijna 20 jaar in de ICT actief. Ze is heel sterk begaan met de rol van vrouwen in het bedrijfsleven, en treedt vaak op als spreker over het maatschappelijk belang van de ICT.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here