Home Cloud Het toernooi der contrasten

Het toernooi der contrasten

27

Het wereldkampioenschap voetballen ligt inmiddels weer achter ons, en het werd vooral gedomineerd door verlengingen en penalty’s. Meestal maakt men hieruit op dat de ploegen aan elkaar gewaagd waren, en dat uiteindelijk strafschoppen een uitsluitsel moesten geven voor wie er door mocht naar de volgende ronde. Maar wat misschien ook u vooral is bijgebleven zijn het verlies en het vertrek van de gevestigde waarden zoals Brazilië en Spanje?

Drie grote toernooien op rij had Spanje gewonnen (de EK’s 2008 en 2012 en het WK 2010) en ook voor dit WK gold het land als een van de favorieten voor de wereldtitel, maar het draaide helemaal anders uit. Het was voor het eerst in de geschiedenis dat een titelverdediger zo vroeg werd uitgeschakeld.

Later in het toernooi  zaten voetbalfans over de hele wereld met open mond naar hun televisietoestel te staren. Na amper 29 minuten spelen in Brazilië – Duitsland, een van de halve finale’s op het WK, stond het al 0-5 voor de Mannschaft. Het werd uiteindelijk 1-7, de Duitsers namen duidelijk gas terug in de tweede helft. Een historische vernedering die voor eeuwig in het geheugen van de Brazilianen gegrift staat.

Misschien dat we hier de vergelijking kunnen maken tussen het WK voetbal en de IT, want ook hier zien we dat de gevestigde waarden in de informatica aanzienlijke verliezen maken en/of zelfs volledig verdwijnen van de kaart, mede door de opkomst van de Cloud.  Als u kijkt naar de adoptie van Cloud computing bij de bedrijven, valt vooral op dat de contrasten ook hier zeer groot zijn. Enerzijds zijn er nog altijd de vele gevaren van de overstap naar de Cloud die nog altijd benadrukt worden door die leveranciers die er zelf het meeste baadt bij hebben. En anderzijds getuigen vele berichten dat dankzij succesvol gebruik te maken van de Cloud het allemaal wel meevalt?

Cloud kent vele voor(oor)delen en ook nadelen, maar een ding kunnen we nu al vaststellen, dat net zoals in het voorbije WK de lat steeds hoger ligt en dat enkel de resultaten tellen. Door gebruik te maken van de Cloud kunnen veel bedrijven vandaag sneller en vaak ook beter inspelen op de huidige economische situatie.

Volgens de Europese Commissie zou de wijdverspreide adoptie van cloud computing het Europese BBP met 160 miljard € per jaar kunnen opdrijven en tegen 2020 ongeveer 3,5 miljoen jobs opleveren.

Men stelt echter vast dat de ongeveer 20 miljoen Europese kmo’s trager zijn met hun adoptie van cloud computing dan de grote bedrijven. 23% van de Europese kmo’s met minder dan 100 medewerkers hebben nog geen beslissing genomen over het al dan niet gebruiken van cloud computing. Dit is deels te wijten aan bekommernissen over thema’s zoals IT security en privacy.

Onlangs werd in aanwezigheid van Neelie Kroes, vice-president van de Europese Commissie, het Europese Cloud Scout-initiatief gelanceerd. Dit project heeft tot doel om praktische informatie te verstrekken aan kmo’s die cloud computing willen integreren in hun bedrijfsvoering.

Ook wij zijn zeer benieuwd of het de bedrijven kan verder helpen om te scoren in de Cloud.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in