Home Arbeidsmarkt & Onderwijs Hoe lokt en houdt u studenten? Met CDN!

Hoe lokt en houdt u studenten? Met CDN!

79

In de Verenigde Staten is het al jaren een ‘hot topic’ bij universiteiten en hogescholen, en nu waait het steeds meer naar ons deel van de wereld over: hoe zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk studenten aantrekt, behoudt, én met een diploma op de arbeidsmarkt aflevert? Het is belangrijk voor de reputatie van het instituut om toptalent te kunnen aantrekken. Maar natuurlijk ook gewoon voor de ‘bottom line’. Studentenretentie en het slaagpercentage zijn intussen heel belangrijk geworden. Ze worden als allerhoogste prioriteit genoemd in een bevraging van Amerikaanse hogescholen en universiteiten.

De redenering hierachter is vrij eenvoudig: net zoals in de zakenwereld is het ook voor onderwijsinstellingen goedkoper om de bestaande studenten te behouden dan om er telkens weer nieuwe te moeten aantrekken.

Technologie breekt met oubollige leermethodes

Maar hoe slaag je erin om deze studenten met succes van hun eerste jaar tot hun einddoel, het zo begeerde diploma, te loodsen? Hier zijn natuurlijk veel mogelijke antwoorden. Het vaakst gehoorde antwoord luidt tegenwoordig toch: door het gepast inzetten van technologie. Ga maar na wat de vaakst gehoorde redenen zijn om een bepaalde studierichting te stoppen: onvoldoende voorbereid en onvoldoende persoonlijke begeleiding. Naast financiële problemen, of moeilijkheden om studies te combineren met een job of met familiale verplichtingen. Of eenvoudigweg een gebrek aan motivatie wegens bijvoorbeeld een te traag lesritme.

Veel hangt samen met de traditionele manier van lesgeven. Een docent staat vooraan een aula, dreunt de lesstof af, en onderbreekt slechts af en toe voor een vraag. De interactiviteit blijft vaak tot het minimum beperkt. Welke student herinnert zich niet die cursussen waar ze enkel aanwezig zijn “omdat de prof zich wel eens zou kunnen herinneren dat we nauwelijks in zijn les waren”.

Blended learning, e-portfolio’s en meer

Met behulp van technologie kunnen we de meeste bezwaren uit de wereld helpen. Door online learning en vooral blended learning (combinatie van online en ‘live’ lessen) kan de leerstof veel meer aan het ritme en de omstandigheden van de student worden aangepast. Als bovendien ook nog mobiele toegang mogelijk wordt gemaakt, kan de student nog meer het lessenpakket inpassen in zijn of haar eigen leefwereld. Hierdoor wordt de kans op afhaken weer kleiner. Bovendien maakt een digitale communicatie en beheer van alle studentengegevens een betere opvolging mogelijk. De onderwijsinstelling kan dan ingrijpen wanneer een (financiële of andere) crisis lijkt te naderen. En dan hebben we het nog niet gehad over de voordelen van e-portfolio’s. Hierbij bouwen de studenten een online overzicht van alles wat zij in hun academische carrière hebben gepresteerd.

Onderwijsinstellingen die dit alles kunnen bieden, hebben natuurlijk een streepje voor. Maar als de gebruikerservaring telkens de mist ingaat door verbroken verbindingen, tergend trage downloads enzovoort, is dat concurrentieel voordeel snel vergeten. Dan groeit het gevoel van frustratie navenant.

CDN, het noodzakelijke sluitstuk

Als hogescholen en universiteiten van plan zijn om online diensten en apps aan te bieden zoals hierboven, doen ze er dus goed aan om meteen ook te investeren in een betrouwbaar netwerk. De ideale oplossing is dan meestal een Content Delivery Network (CDN) van een externe leverancier. Dit, omdat het voor onderwijsinstellingen haast onbetaalbaar is om zelf een betrouwbare, snelle en uitbreidbare netwerkinfrastructuur te voorzien aan studenten en academisch personeel, waar die zich ook bevinden. Een betrouwbare CDN-leverancier zorgt ook voor de nodige beveiliging. Zodoende weten alle gebruikers zich verzekerd van zowel beschikbaarheid als bescherming van hun persoonlijke gegevens.

Kortom: onderwijsinstellingen die investeren in de nodige technologie om studenten beter te begeleiden en bedienen, zullen deze studenten doorgaans ook langer aan zich kunnen binden. Meestal zelfs tot het afstuderen. Maar om die technologie betrouwbaar en beschikbaar te maken op elk moment en in elke locatie, zullen ze ook moeten investeren in de infrastructuur die dit mogelijk maakt. Die extra euro’s voor een CDN zijn niet alleen verantwoord, maar ook levensnoodzakelijk.

Tim Vereecke, Senior Solutions Engineer bij Akamai

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in