Sinds de lancering van het veelbesproken ChatGPT door Open AI, werd er zelden zoveel over de mogelijkheden van artificiële intelligentie gepraat. De slimme chatbot is zonder twijfel een belangrijke stap in de evolutie van AI, maar opvallend is dat mensen zich minder bewust lijken van het gebruik van AI in heel wat andere toepassingen die ze dagelijks gebruiken. Netatmo, marktleider in slimme producten voor een veiligere en meer comfortabele thuis, licht toe hoe artificiële intelligentie bijdraagt aan de werking van slimme camera’s en thermostaten.
De ontwikkelingen en updates op het vlak van smart home-technologie zijn de afgelopen vijf jaar enorm gestegen en lijken niet meteen te stoppen: het aantal huishoudens dat beschikt over slimme technologie zal tegen 2027 wereldwijd naar verwachting oplopen tot 672,6 miljoen gebruikers volgens het platform Statista, gespecialiseerd in het verzamelen van markt- en consumentengegevens. Met een focus op het creëren van meer duurzame en energie-efficiëntere huizen, wordt AI-technologie ook steeds vaker geïntegreerd in smart home-producten. De vraag is echter: hoe precies?
Assistentie op maat dankzij AI
Bij smart home-producten heeft AI de kracht om het comfort en de veiligheid van gebruikers te verhogen door transparant inzicht te verwerven in hun gewoonten, en vervolgens een gepersonaliseerde en intuïtieve gebruikerservaring te verzekeren afgestemd op hun behoeften en voorkeuren. Door het gebruik van AI kunnen de slimme camera’s van Netatmo bijvoorbeeld een onderscheid maken tussen bewegingen van een boom, een dier en een persoon. Hierdoor wordt de gebruiker niet overspoeld met meldingen, maar ontvangt hij enkel een waarschuwing via de app wanneer dat nodig is. Wanneer de gebruiker een fout in de identificatie van objecten opmerkt, kan hij dat ook melden en zo bijdragen aan de verbetering van het algoritme en de lokale en globale prestaties van het model.
Artificiële intelligentie beperkt ook de moeite die de gebruiker moet doen voor het dagelijks beheer van deze systemen tot een minimum. Wanneer een slimme camera en slimme sirene bijvoorbeeld samenwerken, is het mogelijk om het alarmsysteem zo in te stellen dat dit enkel afgaat wanneer het een onbekend gezicht detecteert terwijl er geen bekende persoon thuis is, en dat zonder internetverbinding. Bovendien kan het systeem via geolocatie automatisch ingeschakeld worden wanneer de gebruiker het huis verlaat en uitgeschakeld wanneer de gebruiker door de camera wordt herkend. Voor het energiebeheer kan AI dan weer complexe berekeningsparameters opnemen in een verwarmingsschema. Als het buiten bijvoorbeeld vriest, duurt het langer voordat binnenshuis een comfortabele temperatuur wordt bereikt en moet de verwarming op de juiste manier worden gepland. Ook kan AI detecteren of een raam openstaat en de verwarming in de betreffende kamer uitschakelen.
Privacy bij gezichtsherkenning
Ook de gezichtsherkenning bij camera’s is er dankzij AI enorm op vooruit gegaan. Zo vereisten op machine learning gebaseerde methoden vroeger geheugen- en energiebronnen waarmee camera’s simpelweg niet waren uitgerust. Nu kan AI bij gezichtsherkenningstechnologieën echter ook de privacy waarborgen door bekende gezichten in een huishouden te identificeren en alleen gezichten van vreemden op te nemen en te rapporteren.
Steeds minder gevoelig voor vooroordelen
De gebruikte basisdatasets voor AI kunnen bepaalde vooroordelen vertonen, waaronder voor huidskleur. De identificatie en omzeiling van de aanwezigheid van vooroordelen in datasets is een apart onderzoeksgebied dat ook een sterke evolutie toont. Aanpassing van de modellering kan de vertekening helpen verminderen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk een neuraal netwerk te dwingen bepaalde kenmerken te negeren. Het is ook mogelijk om vertekening gedeeltelijk weg te werken via handmatige correctie door gebruikers.
Florian Deleuil, Vice President of Product Management bij Netatmo