Home Innovatie & Strategie IT Industry Outlook 2020-onderzoek zoomt in op ‘de volgende stap’

IT Industry Outlook 2020-onderzoek zoomt in op ‘de volgende stap’

25
dainamics

In de techindustrie is er de afgelopen tien jaar een hoop veranderd. De grootste verandering? De sterk toegenomen invloed van de technologiebedrijven. Zo’n tien jaar geleden behoorden Exxon Mobil, Petro China, Apple, Microsoft en Petrobras tot de meest waardevolle bedrijven ter wereld. Vandaag de dag staan Apple en Microsoft nog steeds in dat rijtje, maar de grote energiebedrijven hebben hun plek moeten afstaan aan bedrijven als Amazon, Google en Facebook. Maar grote invloed brengt grote verantwoordelijkheid met zich mee. Hoe dat zich zal ontwikkelen, is iets om in 2020 in de gaten te houden.

De technologiebranche bevindt zich in 2020 middenin wat we een dichotomie kunnen noemen. Het is zich aan het ontwikkelen, zoals elke branche dat historisch gezien heeft gedaan, maar blijft tegelijkertijd de ongeëvenaarde bron van innovatie en welvaart in de wereldeconomie. Dat geldt voor de giganten van de industrie, maar ook voor alle mensen met een job in de technologie. Of voor de vele managers die aan het hoofd staan van een bedrijf dat een fractie van de grootte van Google is.

Voor degenen die in de technologiesector werken, vraagt het aanbreken van een nieuw jaar om wat denkwerk. In het bijzonder over hoe je je het beste kunt aanpassen in een snel veranderende, complexe omgeving. Bij CompTIA proberen we hetzelfde te doen. Elk jaar publiceren we ons IT Industry Outlook-onderzoek dat vooruitblikt op het aankomende jaar. Het thema van dit jaar? ‘Taking the Next Step’. Bijvoorbeeld de volgende stap in je carrière binnen een nieuwe tak van de technologie. Of wanneer je eigenaar bent van een techbedrijf, het aanpassen van je businessmodel. Of misschien besluit je wel om aan de slag te gaan met een nieuwe discipline. Denk daarbij aan drones of Artificial Intelligence.

Tien trends om in de gaten te houden

Het onderzoek dat we hebben gedaan, is drievoudig van aard. Ten eerste bieden we een macroprognose van de groeirichting van de branche. Als onderdeel van die prognose peilen we de optimistische en pessimistische perspectieven van onze respondenten. Puur vanuit een prognosestandpunt voorspelt CompTIA dat de IT-branche in 2020 met 3,7 procent zal groeien. Dit, met een potentieel maximum van 5,4 procent en een ondergrens van 1,9 procent.

Als tweede onderdeel zetten we de belangrijkste trends voor het komende jaar op een rijtje. De trends van dit jaar hebben veelal van doen met opkomende technologieën en hun impact. Maar ook met zaken rondom cybersecurity en diversiteit.

  1. ‘Tech-washing’ legt het af tegen een goede strategie.
  2. Personeelsdiversiteit neemt op verschillende manieren toe.
  3. Techonderwerpen spelen een belangrijke rol in Amerikaanse verkiezingen.
  4. Hype rondom opkomende technologieën neemt af.
  5. Internet of Things blijft de IT-architectuur herdefiniëren.
  6. Artificial Intelligence biedt tal van nieuwe kansen.
  7. Vraag naar integratie leidt tot vraag naar automatisering.
  8. Cybersecurity wordt meer operationeel.
  9. Deep Fakes en 5G vergroten uitdaging van datamanagement.
  10. Regelgeving binnen de techindustrie wakkert angst aan.

Analyse

Tot slot maken we een analyse van twee van de belangrijkste onderdelen van onze organisatie. Enerzijds technologieprofessionals die zowel binnen als buiten de technologiebranche werken. Anderzijds de IT-leveranciers, distributeurs en channelproviders die in het hart van de technologiebranche opereren.

Carrièrekansen

Uit onze cijfers blijkt dat een grote meerderheid van de arbeidskrachten optimistisch aankijkt tegen een rol als IT-professional. In Nederland is de meerderheid van de ondervraagden optimistisch over het eigen vooruitzicht. De voornaamste reden voor dit positieve sentiment is de grote vraag naar technologische vaardigheden, wat goede carrièrekansen biedt. Ook heerst het gevoel dat, doordat technologie een meer integrale rol speelt in de bedrijfsvoering, IT-professionals de kans krijgen om een belangrijkere rol te spelen in de ontwikkeling van het bedrijf. Aan de andere kant is de toenemende complexiteit van bedrijfssystemen en de behoefte aan diversiteit in vaardigheden een van de belangrijkste redenen voor bezorgdheid.

Wil je alles weten over wat je dit jaar kunt verwachten? Lees dan het volledige IT Industry Outlook-rapport. Bovendien vind je in het internationale supplement specifieke gegevens over de Benelux, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw-Zeeland.

Word lid van onze Benelux Business Technology Community

De Benelux Business Technology Community van CompTIA is een open, leveranciersneutrale peergroup die zich richt op de behoeften van technologiebedrijven en professionals in België, Nederland en Luxemburg. Samen leggen we de focus op de Benelux als wereldleider op het gebied van technologische innovatie en delen we businesskansen. Lid worden is gratis en kan via deze link.

Bron: CompTIA

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here