Home Innovatie & Strategie Legacy of Good: de kracht van het microniveau

Legacy of Good: de kracht van het microniveau

32

Begin jaren negentig was duurzame ontwikkeling (sustainable development) een begrip dat enkel in de wereld van ontwikkelingssamenwerking opgang maakte. Pioniers van destijds herinneren nog de meesmuilende gezichten. Sustainable? Duurzaam? Is dat nu belangrijk? Hebben we geen budget voor! Drie decennia later draagt iedere burger, iedere organisatie, ieder bedrijf bij aan duurzaamheid. Een simpel voorbeeld is natuurlijk de afvalscheiding. Iedere ouder leert zijn kind: kranten in de papierbak, flessen in de glascontainer en tuinafval in de groene ton. De ICT-sector heeft ook al jaren oog voor het verminderen van de e-waste. Sinds 2004 heeft Dell wereldwijd meer dan 125 miljoen kilo elektronisch afval van de vuilnisberg gered. Dell Reconnect en Dell’s Asset Resale and Recycling service zijn uitgekiende programma’s voor hergebruik. Ook levert Dell voortdurend inspanningen om verpakkingsmateriaal volledig van duurzame materialen te maken. Een boeiend experiment met plastic zakken gemaakt van koolstof uit de lucht in plaats van olie vindt momenteel plaats. En niet te vergeten onze verpakkingen van bamboe en eetbare paddenstoelen.

In diezelfde jaren negentig zetten vooruitstrevende bedrijven de eerste stappen richting telewerken. Met de voortschrijdende technologie heeft plaats- en tijdonafhankelijk werken of met andere woorden het nieuwe werken in bijna alle bedrijven zijn intrede gedaan. Medewerkers maken door thuiswerk en videoconferenties minder reiskilometers. Ook is er minder kantooroppervlakte nodig. Door deze ontwikkelingen heeft dit nieuwe werken een positieve invloed op onze CO2-voetafdruk. En minder CO2 draagt vanzelfsprekend bij aan duurzame ontwikkeling. Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat er ook rebound-effecten zijn. Er is meer energieverbruik door benodigde ICT oplossingen en groter verbruik thuis of op locatie. Maar toch laat het nieuwe werken de balans positief doorslaan naar het milieu.

Het nieuwe werken heeft niet enkel een positief effect op het milieu, maar ook op de werk-privébalans. Flexibele invulling van uren komt in de junimaand vele ouders van pas. In deze examenmaand neemt het aantal thuiswerkende collega’s toe. Een schouderklop, een kleine versnapering of eenvoudigweg weten dat er iemand in huis is, kan adolescenten ten slotte helpen deze laatste loodjes van het schooljaar positief door te komen. Het maakt de band tussen gezinsleden duurzamer en helpt jongeren ontwikkelen. En juist deze thuiswerkende collega’s die hun examenkinderen verzorgen combineren op microniveau twee belangrijke aspecten van wat we bij Dell Legacy of Good noemen.

Bij Dell geloven we in goed doen voor elkaar èn goed doen voor het milieu. In ons plan Dell Legacy of Good 2020 staat onze visie voor verandering. Wij streven naar het achterlaten van een positieve, meetbare en duurzame bijdrage aan de planeet en de samenleving. Met de drie actieterreinen milieu, mensen en gemeenschappen proberen we tien ambities, vertaald in twintig heldere strategische doelen te realiseren. Ambities en doelen waaraan iedere medewerker dagelijks een bijdrage probeert te leveren. Thuiswerkende collega’s die tussendoor hun examenkinderen verzorgen trekken hier overduidelijk deze maand de kar. Ze verkleinen hun CO2-voetafdruk en dragen op sociaal vlak ook hun steentje bij.

Pascale Van Damme (@pascalevandamme) is Managing Director van Dell Belux en werd begin dit jaar door Data News verkozen tot ICT Woman of the Year.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in