Home Cloud Living on the Edge

Living on the Edge

40

Toen ik in 2010, ondertussen al zeven jaar geleden het gevoel kreeg dat cloud en cloud computing weleens heel erg populair konden worden en de hele ICT-wereld op zijn kop gingen zetten, had ik niet verwacht dat “de cloud” zo alom vertegenwoordigd zou gaan zijn. Waar je vandaag de dag ook kijkt, werkelijk iedereen is op een of andere manier met cloud computing bezig. Ook voor de consument is de cloud stilaan een commodity aan het worden. Net zoals gas, water en licht. De gevolgen laten niet op zich wachten. In sneltreinvaart dienen allerlei nieuwe technologieën zich aan. Denk aan Big Data, Virtual Reality, Artificiële Intelligentie en Internet of Things.

IoT

Het internet van de dingen (IoT) staat momenteel nog in zijn kinderschoenen. De eerste uitdagingen zijn echter al voelbaar. De hoeveelheid data die wordt geproduceerd door netwerkapparaten wereldwijd zorgt bijna letterlijk voor verstoppingen in de pijpleidingen naar de cloud. Dit komt doordat bijna alle gegevens die verzameld worden door sensoren, chips en lezers tegenwoordig rechtstreeks naar externe dataopslag voor verwerking worden verzonden. En het einde is nog lang niet in zicht. Tegen 2020 zouden maar liefst 50 miljard apparaten zijn aangesloten via het internet der dingen (IoT). Elk “ding” is driftig bezig om informatie te verzamelen en uit te wisselen naar de Cloud.

De hoeveelheid van gegevens die wordt vergaard is ronduit gigantisch. Zo nemen de sensoren in de turbine van een Boeing binnen slechts 30 minuten ongeveer 10 terabytes in beslag om de prestaties en statusdata te kunnen genereren. Al deze data kunnen eventueel rechtstreeks verwerkt worden in de cloud. Maar hiervoor moet wel voldoende capaciteit zijn aan netwerkverbinding.

Bandbreedte kost geld

Telecom serviceproviders zijn al volop bezig met het doorberekenen van hogere kosten voor het uploaden van gegevens. Ze houden daarbij rekening met de nieuwe EU-regels over netneutraliteit. Die neutraliteit zorgt op zijn beurt voor hevige discussies, waardoor de dreiging van een “two-class internet” steeds dichterbij komt. Hierdoor zou het zomaar kunnen dat wie zijn gegevens nog sneller naar de cloud wil versturen extra zal moet gaan betalen voor deze privilege.

Een aantal technologiebedrijven waaronder Cisco probeert om alternatieve oplossingen voor dit probleem te vinden door de oprichting van een tijdelijke-tier voor gegevensverwerking – beter bekend als Fog Computing. In dit systeem wordt de informatie niet direct verzonden in ruwe, onbewerkte vorm naar de Cloud of een remote datacenter. De data worden eerst voorbewerkt in serversystemen met eigen opslag en netwerkcomponenten van de lokale IT-infrastructuur.

Van cloud naar Fog Computing

Deze voorbewerking door zogenaamde edge apparaten met hun eigen rekenkracht zorgen ervoor dat er een aanzienlijke vermindering is van de hoeveelheid gegevens die nodig is om over te dragen. Het is tevens mogelijk om gebruik te maken van onbenutte rekencapaciteit van de nabijgelegen servers. De toekomst zal wellicht gaan uitwijzen dat er waarschijnlijk minder gecentraliseerde datacenters en steeds meer lokale eenheden in staat zullen zijn om sneller de data te verwerken dan in de cloud.

edge computing

Hierdoor zal de cloud zoals we die nu kennen weleens snel tot een einde komen. Er gaat immers steeds meer rekenkracht naar de zo geheten edge-apparaten, zoals zelfrijdende auto’s. Of het haast oneindige aantal apparaten dat samen het Internet der Dingen vormt.

Nog geen decennia geleden werden er heel wat mainframes afgedankt bij het aanbreken van het meer gedecentraliseerde client-server-tijdperk. De cloud is eigenlijk een terugkeer naar de mainframe. Die staat dan in het datacenter van de service provider. Een groot deel van de rekentaken die nu nog in de cloud worden behandeld, zullen in de toekomst worden afgehandeld door middel van edge computing. Als straks de cirkel weer rond wordt gemaakt krijgen we een nieuw tijdperk van gedistribueerde rekenkracht.

Voorlopig zal het niet zo een vaart lopen. De toekomst van Edge Computing is niet gegarandeerd. Maar cloud computing zelf werd ooit ook door veel deskundigen beschouwd als niet meer dan een modewoord met weinig echte vooruitzichten om succesvol te worden.

Wordt dus ongetwijfeld vervolgd…

Peter Witsenburg – Cloud Makelaar

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here