Home Data & Storage Een netwerk dat werkt voor IoT

Een netwerk dat werkt voor IoT

134

Klaar voor een kleine IoT-test? Zet je schrap. Wat is het verschil tussen LoRa en Sigfox? Waar staat NB-IoT voor? En hoe verschilt IoT van M2M-integratie (Machine-to-machine)? Eeuwige roem voor wie de drie vragen correct heeft beantwoord, maar in de praktijk vinden veel bedrijven het geen eenvoudige opdracht om te bepalen welk IoT-netwerk het best aan hun noden beantwoordt. Verschillende netwerken zijn geschikt om sensoren (of toestellen) onderling te connecteren. Elk met hun eigen bandbreedte, hardwareondersteuning, energieverbruik en dekking.

Enkel voor kleine datavolumes

De opkomst van deze nieuwe netwerken – aansluitend op bestaande mobiele netwerktechnologieën zoals wifi, Bluetooth, 3/4G en GPRS – is in feite een logische evolutie. Er zijn maar weinig IoT-applicaties waarvoor het zinvol zou zijn om sensoren of toestellen uit te rusten met een simkaart en een abonnement voor mobiele datacommunicatie. Het datavolume dat deze toestellen uitsturen is immers verwaarloosbaar in vergelijking met de mobiele data die de gemiddelde consument verslindt.

De nieuwe LPWAN-netwerken (Low-Power Wide Area Network) zijn energiezuiniger en goedkoper, en garanderen bovendien een bredere dekking dan de traditionele telecomnetwerken. Om een volledig land af te dekken volstaan een beperkt aantal basisstations. Het grote voordeel van LPWAN’s is dan ook dat sensoren die met een batterij zijn uitgerust jarenlang data kunnen verzenden. Daardoor zijn er uitermate geschikt voor toepassingen als asset tracking, slimme meters, industriële controle, slimme landbouw, slimme steden, enz. Bovendien zijn ze geschikt voor tweerichtingscommunicatie, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk is om drempelwaarden te bepalen waarbij alerts gegenereerd worden wanneer ze overschreden worden.

Parallelle netwerken

De drie belangrijkste netwerken vandaag zijn LoRa (Longe Range, Low Power), Sigfox en NB-IoT (Narrowband IoT). LoRa en Sigfox hebben het meeste met elkaar gemeen. Het zijn beide LPWAN’s, ze maken beide gebruik van licentievrije bandbreedte – waarvoor geen simkaart vereist is – en ze bieden beide beveiligd tweerichtingsverkeer, al lijkt Sigfox daarin net iets betere prestaties neer te zetten.

De verschillen tussen LoRa en Sigfox schuilen voornamelijk in de beperkingen. LoRa – dat in België door Proximus wordt uitgerold –maakt deel uit van een alliantie die vooral op Europa focust en heeft een nationale dekking. Van zodra sensoren over de landsgrenzen heen bewegen, zal dus een nieuwe overeenkomst met een buitenlandse provider moeten worden gesloten. Het van oorsprong Franse Sigfox rolt zijn netwerk momenteel wereldwijd uit en heeft in België een partnership met Engie gesloten. Keerzijde van dit businessmodel is dan weer dat Sigfox de touwtjes van zijn technologie stevig in handen heeft waardoor gebruikers verplicht zijn een totaaloplossing te nemen: zowel de backend data, de cloud server als de endpoint software.

Wat ze daarnaast nog gemeen hebben, is de moeilijkheid om software-updates op de sensoren uit te voeren. Zowel LoRa als Sigfox maken gebruik van lage bandbreedte (865-868 MHz), waardoor enkel kleine datavolumes verzonden kunnen worden. Sensoren moeten dus alsnog met GPRS of 3G uitgerust worden om software-updates mogelijk te maken.

Een markt in beweging

Ondertussen verschijnt nog een nieuwe ster aan het firmament. Huawei en Vodaphone hebben hun krachten gebundeld om een nieuwe NB IoT-technologie te ontwikkelen die momenteel in pilootprojecten wereldwijd wordt getest. Het is nog even gissen naar de finesses van het nieuwe netwerk. Verwacht wordt dat het om een technologie in gelicenceerde bandbreedte zal gaan die ook dekking garandeert op plaatsen waar andere mobiele netwerken moeilijk bereik hebben. In de loop van volgend jaar zouden een nieuwe standaard en verdere roll-out volgen. En misschien zelfs sneller dan verwacht aangezien het netwerk uitgerold kan worden via de bestaande gsm-masten. In België zal Orange die uitrol op zich nemen.

Het gaat dus snel in IoT-land. Hoewel de technologie nog op een aantal vlakken immatuur is, is de tijd wel rijp om inzicht te verwerven in het immense potentieel ervan en te experimenteren via fast prototyping.

Zal NB-IoT uiteindelijk de grote katalysator van IoT worden? Of zullen IoT-applicaties toch meer baat hebben bij LoRa en Sigfox? Dat valt op dit moment moeilijk te voorspellen.  Er is vandaag al voldoende voorhanden om mee aan de slag te gaan en IoT-trajecten concreet vorm te geven. Dus veel testplezier! Aarzel niet om bevindingen en bedenkingen te delen. Dat zullen wij ook doen!

Bruno Mommers, Delaware Consulting

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in