Home Ondernemen & Business SDN de doodsteek voor MPLS? Vergeet het maar!

SDN de doodsteek voor MPLS? Vergeet het maar!

36
sdn

Ondernemingen veranderen hun netwerken om te profiteren van de mogelijkheden van SDN (softwaregedefinieerde netwerken). Of van nieuwe technologische ontwikkelingen zoals IoT (internet of things) en AI (kunstmatige intelligentie). Deze omslag is door sommigen gebruikt om de indruk te wekken dat MPLS (multiprotocol label switching) niet nodig is en zal verdwijnen. Maar de werkelijkheid ziet er heel anders uit.

SDN scheidt het routeringsbeheer van de datatransmissie. Dit maakt netwerkbeheer significant flexibeler en schaalbarer. Samen met virtualisatie en automatisering belooft SDN bedrijfsprocessen aanzienlijk te verbeteren. Dit, met flexibelere, dynamischere, applicatiebewuste netwerkcomponenten die centraal kunnen worden beheerd.

SDN en andere netwerktechnieken veranderen de manier waarop netwerken worden opgezet en gebruikt. Ze vervangen echter niet de functionaliteit die MPLS biedt. Het is waar dat SDN het mede mogelijk heeft gemaakt om hybride netwerken te bouwen met goedkopere breedband- en publieke internetverbindingen. SDN vervangt echter niet de behoefte aan MPLS-verbindingen van hogere kwaliteit voor kritische toepassingen, zoals sommige Over the Top (OTP) netwerkproviders hebben gesuggereerd. Beide technologieën zullen naast elkaar bestaan en SDN zal in feite afhankelijk zijn van MPLS voor traffic management en beveiliging. Precies de eigenschappen die MPLS-netwerken vanaf het begin betrouwbaar en wenselijk maakten.

Veranderende patronen

Recente technologische ontwikkelingen, zoals mediastreaming, sociale media en mobiliteit, hebben enorme hoeveelheden gegevens gegenereerd. Data die van een groot aantal apparaten de netwerken binnenstromen. Nu IoT, AI en edge computing-omgevingen steeds meer beschikbaar komen, worden de gegevensvolumes nog massaler.

Op dit moment worden dagelijks al 2,5 exabytes aan gegevens gegenereerd. Cisco schat dat die hoeveelheid tot 2021 met 24 procent per jaar zal toenemen. Alle recente en voortdurende technologische ontwikkelingen op het gebied van cloud, streaming, IoT, mobiliteit, enzovoort hebben samen de manier waarop bedrijven applicaties gebruiken veranderd. En daarmee ook de behoefte aan bandbreedte en de patronen van (WAN-)datastromen.

Als gevolg daarvan worden ondernemingen geconfronteerd met ernstige uitdagingen op het gebied van schaalbaarheid, beveiliging en netwerkprestaties. Netwerkverkeer is onvoorspelbaar en een groot deel ervan komt uit meerdere bronnen, verspreid over private en publieke cloudinfrastructuren en datacenters.

Schaalbaarheidsbeperkingen en beveiligingsproblemen spelen vaker bij ondernemingen die meerdere leveranciers gebruiken om hun netwerken te runnen. Net als de betrouwbaarheid van het netwerk zelf, variëren beveiligingsbeleid en -oplossingen van leverancier tot leverancier. OTP-netwerkproviders zorgen bijvoorbeeld voor beveiliging op de applicatielaag omdat zij geen eigenaar zijn van het onderliggende netwerk. Hierdoor lopen gegevens die zij verwerken gevaar als zij van het ene naar het andere netwerk overgaan. Dat komt doordat elementen van de onderliggende netwerken worden beheerd door meerdere serviceproviders die niet altijd met elkaar communiceren of samenwerken. Een provider die eigenaar is van de onderliggende netwerkinfrastructuur kan daarentegen een beveiligd netwerk ontwerpen om aan de behoeften van de onderneming te voldoen.

SDN: Slim balanceren

Om het meeste uit hun SDN-investeringen te halen, moeten bedrijven een provider kiezen die MPLS biedt voor kritische toepassingen en locaties en dit simpelweg aanvult met breedband voor minder kritisch verkeer. MPLS is ontworpen met de ingebouwde beveiliging en schaalbaarheid die moderne bedrijven nodig hebben. Netwerkproviders die eigenaar zijn van het onderliggende netwerk kunnen een sterke bescherming bieden tegen steeds vaker voorkomende vormen van cyberaanvallen. Daarbij kunnen we denken aanDDoS (distributed denial of service), ransomware en ‘zero-day’ bedreigingen. SDN op zich kan dit niet bieden. Daarom zal SDN in plaats van MPLS-netwerken te vervangen in veel gevallen MPLS nodig hebben voor beveiliging en verkeersbeheer.

Bedrijven die hun netwerk met SDN willen moderniseren, zullen de beste resultaten behalen door een leverancier te vinden die het beste van beide werelden biedt. SDN-beheer in combinatie met de voordelen van MPLS.

Peter Konings, Director Products EMEA bij Verizon

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here