Home Data & Storage SDN is niet voor techneuten

SDN is niet voor techneuten

65

Bijna drie op de vijf CIO’s met die ik spreek, vertellen mij dat het erop lijkt alsof ICT-leveranciers Software Defined Networks (SDN’s) louter aanbieden met het doel om hardware te verkopen. En aan meer hardware hebben CIO’s juist geen behoefte.

Geen doos

Hoe moet je SDN dan wel beschouwen? Het is namelijk zeker geen doos. SDN is een techniek om de prestaties en efficiëntie op de software-laag te verbeteren. CIO’s moeten begrijpen hoe zij SDN kunnen inzetten om ICT-prestaties te verbeteren en bedrijfsprocessen op een nieuwe manier vorm te geven, zodat hun organisatie effectiever kan concurreren.

Organisaties beginnen meestal nieuwe technologieën te gebruiken om de kosten te verlagen. In het geval van SDN is een ander argument voor overstap overtuigender. De kans om de hele organisatie positief te veranderen. Succesvolle proof of concepts kunnen vaak sneller dan gepland in productie worden genomen. Verbeterde netwerkflexibiliteit en lagere kosten stellen CIO’s in staat om ICT-diensten op nieuwe manieren in te richten. Dat kan de time-to-market verkorten. En de kosten verlagen die gepaard gaan met het benutten van nieuwe kansen. de alternatieve kosten. Dit biedt CIO’s meer zakelijke flexibiliteit, en daarmee meer vrijheid om het netwerk te moderniseren en de aanzet te geven tot een opwaartse innovatiespiraal.

SDN biedt CIO’s meer zakelijke flexibiliteit, en daarmee meer vrijheid om het netwerk te moderniseren en de aanzet te geven tot een opwaartse innovatiespiraal.

SDN gebruiken om cloud en virtualisatie te optimaliseren

Simpel gezegd zijn er zonder netwerk geen cloud en geen applicaties. Toch is het gebruik van de cloud toegenomen, zonder dat bedrijven een beroep doen op SDN. Waarom?

Als we kijken naar de netwerkmodellen die de meeste organisaties hanteren, blijkt dat er sinds de jaren negentig weinig is veranderd. Is de technologie zelf dan wel veranderd? Op het gebied van netwerktechnologie hebben we de Wet van Moore toegepast door de doorvoersnelheden van 10 Mbps op te voeren naar 10 Gbps en hoger. Maar wat netwerkarchitecturen betreft beginnen we nu pas de eerste veranderingen te zien. Nu steeds meer applicaties in de cloud worden gehost, vervaagt de netwerkrand. En omdat deze hosting-omgevingen zich buiten het traditionele bedrijfsnetwerk bevinden, is een nieuw, geoptimaliseerd model nodig.

Noodzaak

Stel je een applicatie voor die in staat is de vraag om capaciteit te detecteren. En rekeninstanties en netwerk-workloads over te zetten naar andere serverparken op basis van de locatie van de eindgebruiker. SDN helpt dit mogelijk te maken door het beheer los te koppelen van de hardware-laag. Dit maakt een einde aan de noodzaak voor fysieke hardware of significante menselijke inspanningen om de capaciteit te verhogen of te verlagen op basis van de gebruikersbehoeften. SDN stelt CIO’s in staat om dit met behulp van softwaremechanismen te doen. Het brengt daarmee veel grotere efficiëntie en flexibiliteit naar het netwerk en gevirtualiseeerde omgevingen. Deze techniek draagt ook bij aan grote verbeteringen van het beheer, het overzicht op het netwerk en het niveau van automatisering. De dagen waarin CIO’s gedwongen waren om teveel capaciteit in te richten zijn daarmee voorgoed voorbij.

Dezelfde applicatie zou de netwerktrajecten kunnen wijzigen op basis van omzetprognoses of de gevoeligheid van de data die de applicatie verwerkt.

Wetgeving

Om een voorbeeld te geven. De exploitant van een e-commerce-applicatie die momenteel Amerikaanse gebruikers bedient staat op het punt van een internationale expansie. Maar in de doelmarkten schrijft de lokale wetgeving voor dat alle data lokaal moet worden opgeslagen. In plaats van kostbare en langdurige projecten voor uitbreiding van de netwerkinfrastructuur en netwerkimplementaties te starten, zou de applicatie instanties kunnen onderbrengen bij een cloud provider in de doelmarkten. VPN-verbindingen kunnen daarbij naar het hoofdkantoor worden doorgeleid. Hierbij worden alle persoonlijke gegevens gedetecteerd en versleuteld om aan de privacyrichtlijnen te voldoen. Met SDN- en automatisering kan dit in een kwestie van minuten of zelfs seconden worden gedaan.

In het tweede deel van deze reeks artikelen ga ik in op de belangrijke rol die SDN speelt bij de beveiliging van netwerken. Dan laat ik je in vogelvlucht zien hoe SDN-technologie wordt geïmplementeerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in