Home Security Slimme telefoon!

Slimme telefoon!

34

Smartphones zijn nauwelijks nog weg te denken uit de huidige maatschappij. Of het nu gaat om een zakenman, die zijn mini-computer nog tot het begin van het opstijgen van het vliegtuig kan gebruiken voor die belangrijke e-mail of om een tiener, die met zijn mobiele telefoon zijn favoriete muziek over de kleine luidspreker laat galmen in de tram: niemand kan nog zonder. Maar mooie smartphones zijn niet goedkoop. Natuurlijk lijkt het aantrekkelijk om een abonnement af te sluiten waar een telefoon bij zit. Maar deze abonnementen zijn een stuk duurder dan een sim-only-pakket. Bovendien zijn bijna alle smartphones klein, glad en schijnbaar bovengemiddeld onderhevig aan de zwaartekracht: ze willen nogal eens kapot vallen. Hoewel het een ware trend is om met gebroken scherm te blijven werken, is dat soms geen optie (dan werkt bijvoorbeeld de touchscreen niet meer) en moet er toch echt worden uitgekeken naar een nieuw model. En dan is het aantrekkelijk om te kiezen voor een voordelig alternatief merk met hetzelfde uiterlijk en dezelfde goede specificaties als het nieuwste model van het populairste A-merk.  Websites als Ali Express en Amazon bieden volop mogelijkheden om dergelijke goedkope smartphones vanuit China te bestellen. Maar is dat verstandig? Of zou een dergelijke telefoon dan wel eens slimmer kunnen zijn dan je  verwacht?

De onderzoekers van G DATA hebben onlangs een belangrijk argument aangevoerd tegen de aanschaf van een voordelige Chinese smartphone. De Star N9500, die qua uiterlijk en mogelijkheden verdacht veel lijkt op de Samsung Galaxy S4,  maar die slechts  een derde daarvan kost, blijkt standaard te worden geleverd met een gemanipuleerde versie van de Google Play Store–app. Een versie die cybercriminelen volledig kan laten meekijken met jouw telefoon en die hen controle geeft over de installatie van andere apps.

“Het enige wat de gebruiker ziet, is een app met het Google Play Store-icoon in de actieve processen. Verder is de applicatie compleet verborgen,” vertelt mijn collega Christian Geschkat, Product Manager Mobile Solutions. “Helaas is het niet mogelijk om de app te verwijderen, omdat die deel uitmaakt van de firmware van het apparaat, die niet verwijderd kan worden.”

De smartphone vormt een flink risico voor de gebruiker. Het spionageprogramma stelt criminelen in staat om stiekem apps te installeren, waardoor een heel spectrum aan mogelijkheden ontstaat: lokalisatie, onderscheppen en opnamemogelijkheden voor oproepen, fraude met internetbankieren door onderschepping van mobiele TAN-codes, het sturen van premium sms’jes, het aanzetten van de camera en de microfoon, en ga zo maar door. Hiermee is de smartphone tot een echt Trojaans paard geworden, gevuld met spionnen van de tegenpartij.

De lage prijs, tussen de €130 en €165 van het aangeboden apparaat is opmerkelijk, gezien de luxe uitvoering van het apparaat en de indrukwekkende specs. De quad-core smartphone wordt geleverd met uitgebreide accessoires, zoals een tweede batterij, auto-adapter en een tweede cover.  Een dergelijk aanbod zou toch argwaan kunnen wekken. Want hoewel iedereen graag voor een dubbeltje op de eerste rij zit, weten we ondertussen toch ook dat voor niets de zon opgaat?

Ik ga er graag van uit dat wij mensen in elk geval voorlopig nog even slimmer zijn dan onze telefoons. Vergeet het gezegde ‘Goedkoop is duurkoop’ dan ook niet en maak verstandige aankoopbeslissingen. Mocht je je al hebben laten verleiden tot de aankoop van een dergelijk goedkoop toestel, zorg er dan voor dat je het apparaat goed controleert op malware en spyware met behulp van een goede Android-virusscanner. Als je de zaak helemaal niet meer vertrouwt, probeer de koop dan via de webshop ongedaan te maken. Als dat niet werkt, overweeg dan toch om een andere (niet zo slimme) telefoon aan te schaffen als geld een probleem is. Beter dat dan dat straks je bankrekening is leeggeroofd…

Van Haver, Country Manager G Data Benelux

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in