Home Data & Storage Sneller, beter, betrouwbaarder dankzij het IoT

Sneller, beter, betrouwbaarder dankzij het IoT

36
provider

Het Internet of Things – IoT – is ‘hot’, maar hoe serieus moet je die hype nou nemen? Voor Nimble is het IoT de hype al lang voorbij. Sensortechnologie is dé onderscheidende factor in de propositie.

Een van de spannendste ontwikkelingen waar we de komende jaren mee te maken krijgen, is het internet of things, of IoT.Een netwerk van onderling verbonden ‘dingen’. Koelkasten, thermostaten, telefoons, camera’s, auto’s, deurbellen, energiemeters, horloges, stoplichten en nog veel meer apparaten worden uitgerust met sensoren. Al die apparaten meten van alles en nog wat, en alle data die dat oplevert moeten ons via data-analyse inzichten opleveren die de hele wereld op zijn kop gaan zetten.

Scepsis
Als ik daar met mensen over spreek, kom ik nog wel eens wat scepsis tegen. Sommige oplossingen zien mensen direct. Als je sensoren in de weg stopt en die gebruikt om verkeersdrukte te meten en stoplichten zo te regelen dat verkeersstromen slimmer worden verwerkt, dan worden we daar allemaal blij van. Maar of dat nou een revolutie is die de hele wereld gaat veranderen, kun je je afvragen.

Toch is dat wel wat we voortdurend van analisten blijven horen. “Het IoT is ‘disruptive’. Alles wordt anders. Als je niet oppast, verzint de concurrentie er een toepassing voor en ga je eraan.” Als je kijkt wat tot nu toe voor de meeste mensen zichtbaar wordt van het internet of things, lijkt die conclusie op het eerste gezicht wat vergezocht. Een ‘smart’ hondenhok? Intelligente toiletten? Een spaarvarken met een app? Geinig, maar veel meer dan leuke gadgets zijn het niet.

Impact
Het probleem is dat het vaak heel moeilijk is om te zien welke toepassing uiteindelijk de grootste impact gaat hebben. Trendwatchers, maar ook grote bedrijven, voelen vaak aan dat de potentie van zo’n oplossing groot is. Maar wat uiteindelijk de toepassing wordt die voor de doorbraak gaat zorgen, is veel moeilijker te voorspellen.

Je kunt natuurlijk wachten op die doorbraak en dan meeliften op het succes van de concurrentie. Vroeger zorgde de wet van de remmende voorsprong ervoor dat je daar heel ver mee kon komen. De pioniers haalden de hete kolen uit het vuur, en jij wachtte tot de ergste kinderziektes voorbij waren om vervolgens de markt te veroveren met een gestroomlijnd product. Tegenwoordig gaat dat niet meer. De markt verandert zo snel dat je, voor je het door hebt, zo’n achterstand hebt opgelopen dat je die niet meer in kunt halen.

Toekomstvisie
Toen Nimble Storage negen jaar geleden werd opgericht, was het IoT nog een echte toekomstvisie – maar wel een die we direct heel serieus hebben genomen. Al onze predictive flash storage oplossingen zijn standaard uitgerust met sensoren. Inmiddels hebben we meer dan 9000 klanten. Alle systemen die we bij al die klanten hebben staan vertellen ons voortdurend hoe ze presteren.

We kunnen rustig stellen dat wij daardoor op dit moment iets kunnen waar niemand in deze branche aan kan tippen. Al die sensoren leveren ons zoveel inzicht op, niet alleen over onze eigen systemen, maar over het hele ecosysteem waarin die hardware draait. Ons InfoSight Predictive Analytics systeem gebruikt al die data om de prestaties te analyseren en te optimaliseren.

Beschikbaarheid
Wij hebben een gemeten (!) beschikbaarheid van 99,999928% (‘six nines’). Ons systeem opent zelf 92% van de ondersteuningsaanvragen, nog voor er daadwerkelijk een probleem is ontstaan. 86% van die support cases wordt direct automatisch opgelost. Bedenk daarbij dat 54% van de issues niet eens direct te maken heeft met onze eigen hardware, maar met de infrastructuur waarin die zich bevindt, en je begrijpt waarom Gartner denkt dat wij niet alleen beter presteren dan de oude grote storage leveranciers, maar ook beter dan alle andere nieuwe flash storage concurrenten.

Voorsprong
Het internet der dingen is de basis voor een nieuwe digitale wereld. Het gaat verder dan ‘meten is weten’. Wij meten al negen jaar. Onze systemen hebben negen jaar ervaring, en iedere vier uur wordt die ervaring gevoed met meer data dan er sterren in de melkweg staan. Het zorgt ervoor dat een relatief jong bedrijf als het onze, door van het begin af serieus te kijken naar de mogelijkheden van sensortechnologie, nu een serieuze voorsprong heeft opgebouwd op zowel de gevestigde orde als concurrerende nieuwkomers. Het Internet of Things is geen abstracte toekomstvisie meer en ook geen rare gadget. Het is hier, nu en onontkoombaar. Zorg dat je het zo snel mogelijk een plaats geeft in je business.

Frank Pruijs, sales manager Nimble Storage Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here