Home Innovatie & Strategie Het software-defined paradijs kent grenzen 

Het software-defined paradijs kent grenzen 

23

De term is niet uit de actualiteit te branden. Software-defined is het nieuwe toverwoord. Een software-defined architectuur belooft dat je via standaardcomponenten toegang krijgt tot de kracht van een groot, gecentraliseerd systeem. Of lijkt dat alleen maar zo? Schrijven hardware compatibility lists de wet voor?

De term software-defined valt tegenwoordig vooral in de context van hyperconvergentie. Dat is de aanduiding voor een software-defined infrastructuur die bestaat uit standaardcomponenten: rekenkracht, opslag, netwerk en hypervisor draaien op een commodity platform. De potentiële workload voor zo’n infrastructuur is per definitie echter onbeperkt. En er zijn nog voordelen. Een bedrijf heeft geen nood meer aan de expertise om de traditionele silo’s aan te gang te houden. Je hebt geen behoefte meer aan storage- of netwerkexperten, aangezien alles op gewone hardware draait. Kortom: een software-defined architectuur biedt onbegrensde schaalbaarheid en flexibiliteit, en is bovendien nog eens eenvoudig te runnen ook.

Het paradijs in partnerschap
Software-defined, is het te mooi om waar te zijn? Ja en nee. De voordelen van een software-defined architectuur zijn een realiteit. Er is echter een maar. In het software-defined verhaal moeten we de term commodity met een korreltje zout nemen. En ook kent de vooropgestelde flexibiliteit zijn grenzen. In de realiteit zijn er hardware compatibility lists die voorschrijven welke combinaties een werkbaar resultaat opleveren. Sommige van die lijsten gaan bovendien vrij ver: het gaat om het aantal cores van de processoren, het type storage controllers, de gebruikte firmware, enzovoort.

Het verbaast dan ook niet echt dat we in de wereld van de hyperconvergentie vandaag vooral partnerschappen zien. Ook Dell sloot in dat verband een samenwerking af, voor de combinatie van de PowerEdge-servers met de software van Nutanix. Door met een bundel van software en hardware naar de markt te stappen, schakelen we de uitdaging van de hardware compatibility list uit. We werken nauw samen met Nutanix om support te bieden op ons platform.

Dat is voor een bedrijf als Nutanix ook de enige manier om een werkbaar model aan te bieden. Stel je voor dat het bedrijf zijn software naar de letter van de definitie van software-defined architectuur echt op eender welk commodity platform zou aanbieden – of op om het even welke oplossing uit de hardware compatibility list van pakweg VMware. Het spreekt voor zich dat geen enkel bedrijf in die omstandigheden aan elke klant hetzelfde niveau van support zou kunnen bieden…

Performantie bepaalt kostenreductie
Kortom, bij software-defined archtitectuur lijkt enig voorbehoud aangewezen. Het idee staat uiteraard buiten kijf: compute, storage, netwerk en hypervisor op commodity hardware. En een werkende oplossing biedt wel degelijk de beloofde voordelen rond schaalbaarheid en flexibiliteit. Maar hou in gedachten dat de infrastructuur en de hardwarecomponenten specifieke vereisten hebben. Alleen wanneer hardware en software daar perfect op zijn afgestemd, kun je voluit genieten van de voordelen op het vlak van performantie. Pas daarna kun je ook de stap naar kostenreductie zetten.

Kris Van Haverbeke, Enterprise Marketing Manager bij Dell Belux

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in