Home Innovatie & Strategie Staat IT al aan het roer van uw AI-initiatieven?

Staat IT al aan het roer van uw AI-initiatieven?

62
dainamics

Artificial Intelligence (AI) staat bij de meeste organisaties hoog op het lijstje van investeringsprioriteiten voor de komende jaren. AI biedt talloze mogelijkheden om het bedrijfsresultaat te verbeteren. Van het verbeteren van de operationele efficiëntie met behulp van real-time data en voorspellingen, tot het verbeteren van de klantervaring of andere innovaties.

Om het volle potentieel van AI te benutten moeten organisaties ook enkele obstakels overwinnen. AI kan verschillende vormen aannemen. Daardoor is het vaak moeilijk om het duidelijk te definiëren. En planmatig in de organisatie te introduceren. Er duiken initiatieven op in uiteenlopende afdelingen. Dit, vaak zonder dat de IT-afdeling er formeel bij betrokken is. Het is de hoogste tijd dat IT-afdelingen op tafel kloppen. En het initiatief naar zich toetrekken. 

AI is de drijvende kracht achter vele ingrijpende innovaties. Door computers aan te leren om te denken en leren zoals mensen heeft AI machines in staat gesteld om vele repetitieve taken uit te voeren dankzij een doorgedreven automatisering en de capaciteit om grote hoeveelheden data te verwerken. 

De mogelijkheden lijken eindeloos: software voor gezichtsherkenning bij fraudebestrijding, chatbots of persoonlijke digitale assistenten om besluitvorming en toegang tot real-time informatie te versnellen, interactie met klanten in een winkel op basis van hun locatie en interesses, verbeterde scantechnieken voor het identificeren van afwijkingen in röntgenfoto’s, voorspellende technologie om cybermisdaad te bestrijden, …

IT baant de weg voor ROI

Het potentieel is dus enorm. Toch is succes voor dergelijke vaak door de business opgestarte initiatieven allesbehalve gegarandeerd. Vaak leidt het ontbreken van een gestructureerde aanpak en het laattijdig betrekken van IT bij het project tot verhoogde beveiligingsrisico’s. En tot extra druk op de IT-teams om de nodige AI-mogelijkheden te ontwikkelen en aan te leveren.

Uit recent onderzoek van Forrester blijkt dat bedrijven die  IT tijdig bij hun AI-project betrekken, drie maal vaker machine-learning platforms kunnen inzetten. En tweemaal vaker deep learning platforms. Deze complexere technologieën blijken uit onderzoek tot de grootste ROI voor AI te leiden. 

Zorg voor de nodige flexibiliteit

Veel IT-organisaties zijn de voorbije jaren heel wat volwassener geworden en evolueren naar een relatie van evenwaardige businesspartner binnen de organisatie in plaats van een cost center. Maar we zijn er nog niet. IT moet zichzelf nog meer positioneren als een bron van ideeën voor het bedrijf. En moet zijn zitje aan tafel opeisen wanneer AI-initiatieven worden opgestart.

In het huidige landschap waarin organisaties transformaties moeten doorvoeren op verschillende niveaus, van digitale transformatie tot transformatie van het personeel, moeten IT-afdelingen hun toegevoegde waarde bewijzen om relevant te blijven. Een belangrijke voorwaarde om dit te bereiken is dat ze zorgen voor een moderne IT-infrastructuur. Een, die de nodige flexibiliteit levert om nieuwe technologie zoals AI mogelijk te maken.

Uw huidige IT-infrastructuur moderniseren houdt onder meer in dat u de dienstverlening automatiseert en orchestreert. Dat vormt de basis voor nieuwe revolutionaire mogelijkheden voor het bedrijf.

Arnaud Bacros, Managing Director Enterprise Dell EMC Benelux

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here