Home Ondernemen & Business Steeds meer Belgen kopen elektronische producten tweedehands, maar er is nog werk...

Steeds meer Belgen kopen elektronische producten tweedehands, maar er is nog werk aan de winkel

Swappie -
47

Uit een onderzoek van Swappie, een Europees bedrijf dat refurbished iPhones koopt en verkoopt, en studiebureau Kantar blijkt dat bijna 40% van de Belgen in het algemeen vaker tweedehands koopt dan vijf jaar geleden. Hoewel 30% tweedehands technologische producten koopt, blijft voor technologie de voorkeur echter nog vaak te gaan naar nieuwe producten. Dat terwijl er steeds meer refurbished alternatieven zijn die de elektronische afvalberg kunnen terugdringen en een circulaire smartphone-economie mogelijk maken.

Uit de recente consumptiebarometer van refurbished smartphone aanbieder Swappie en studiebureau Kantar blijkt dat consumenten steeds vaker alternatieven zoeken voor de aankoop van nieuwe producten. Naast betaalbaarheid speelt duurzaamheid een steeds prominentere rol in het koopproces. Bijna een derde van de Belgen geeft zelfs aan dat duurzaamheid de belangrijkste factor is om voor tweedehandsproducten te kiezen.

De populairste tweedehandsaankopen in België zijn boeken (48%), kleding (46%), meubilair (38%) en fietsen (32%). Volgens de studie worden tweedehands technologische producten zoals smartphones, tv’s en laptops door 30% van de bevolking overwogen. Hoewel 63% van de ondervraagde Belgen weet wat ‘refurbished’ inhoudt, is er nog meer nodig om in België echt een gezonde circulaire economie tot stand te brengen.

Nood aan nieuwe consumptiegewoonten

Een bredere adoptie van refurbished smartphones is essentieel voor het terugdringen van de technologische afvalberg. Volgens de Global E-waste Monitor van de Verenigde Naties zullen we tegen 2030 wereldwijd geconfronteerd worden met bijna 75 miljoen ton aan e-waste. Het is dus van fundamenteel belang dat we de manier waarop we vandaag technologie consumeren veranderen. Tweedehands en opgeknapte producten zijn een betere optie voor de planeet, terwijl ze betaalbaarder zijn voor hun gebruikers en de circulaire economie stimuleren door de levensduur van die smartphones en elektronica te verlengen.

Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in het veranderen van consumptiegewoonten en heeft reeds een positieve invloed op verschillende productcategorieën. Toch wordt bij de aankoop van technologie nog steeds de voorkeur gegeven aan nieuwe producten. Om die perceptie te veranderen en refurbished mainstream te maken, is het cruciaal dat merken veilige en betrouwbare refurbished opties aanbieden. Zo wordt een circulaire economie in de smartphone-industrie echt mogelijk.

Martine Hardeveld Kleuver, Country Manager Benelux bij Swappie

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in