Home Security Van detectie tot actie: sneller en beter reageren op dreigingen met Open...

Van detectie tot actie: sneller en beter reageren op dreigingen met Open XDR

Barracuda Networks -
32

In het digitale zakelijke landschap van nu is een continue, proactieve en holistische aanpak de enige manier om cyberdreigingen effectief tegen te gaan. ‘Open Extended Detection and Response’ (Open XDR) voldoet aan deze criteria.

XDR gaat verder dan alleen detectie; het orkestreert de response van een reeks securitytools. In het geval van ‘open’ XDR gebeurt dit ongeacht de aard, herkomst of leverancier van die tools. Laten we eens kijken naar de end-to-end threat response-mogelijkheden van XDR om beter te begrijpen hoe het bijdraagt aan het versterken van de security van een organisatie.

Een nieuwe aanpak van ‘detectie’

XDR biedt een nieuwe detectie-aanpak door gegevens uit verschillende bronnen bij elkaar te brengen. Het maakt gebruik van geavanceerde analyses, machine learning en dreigingsinformatie om afwijkingen en potentiële dreigingen te identificeren binnen de hele IT-omgeving. Met deze proactieve detectie kunnen organisaties de ontwikkelingen op het gebied van cyberaanvallen voor blijven, anticiperen op dreigingen en de impact daarvan beperken voordat ze uitgroeien tot volwaardige aanvallen.

Gegevenscorrelatie zorgt voor context

Doordat XDR gegevens uit verschillende bronnen bij elkaar brengen, kan het deze gegevens met elkaar correleren en zo zorgen voor context. Het legt verbanden tussen ogenschijnlijk ongerelateerde events en zorgt voor een beter, meer genuanceerd begrip van het dreigingslandschap. Het kan bijvoorbeeld een ogenschijnlijk onschuldige inlogpoging koppelen aan een reeks ongebruikelijke netwerkactiviteiten en op die manier een geavanceerd aanvalspatroon herkennen. Deze contextuele kennis verbetert de precisie van threat detection, vermindert het aantal foutpositieven en zorgt ervoor dat securityteams zich richten op de meest kritieke kwesties.

Geautomatiseerde orkestratie van respons

XDR blinkt uit in het naadloos orkestreren van respons tussen verschillende securitytools. Het geeft een waarschuwing wanneer een dreiging wordt gedetecteerd, maar daar blijft het niet bij. Er worden snelle en geautomatiseerde acties ondernomen om de gedetecteerde dreiging te isoleren en te neutraliseren. Deze orkestratie van respons is voor veel organisaties een gamechanger op het gebied van security, omdat het aantal handmatige interventies wordt geminimaliseerd. Zo kunnen securityteams snel en tijdig reageren op hedendaagse cyberdreigingen.

Laten we een aantal potentiële scenario’s bekijken om beter te begrijpen hoe dat werkt.

Voorbeeld 1: geautomatiseerde quarantaine en isolatie

Denk aan een scenario waarin XDR afwijkend gedrag detecteert op een endpoint, wat duidt op een mogelijke malware-infectie. XDR kan vervolgens automatisch een respons starten – bijvoorbeeld door het mogelijk gecompromitteerde endpoint te isoleren van het netwerk. Dit voorkomt dat aanvallers zich lateraal door de organisatie kunnen gaan bewegen en beperkt zo de impact van de dreiging. Deze geautomatiseerde quarantaine stopt niet alleen de aanval, maar zorgt er ook voor dat securityteams kostbare tijd voor onderzoek en herstel krijgen.

Voorbeeld 2: geautomatiseerde detectie & respons

De detectie en responscapaciteiten van XDR, aangestuurd door machine learning, blinken uit in het identificeren van mogelijk schadelijke inlogpogingen en afwijkend gebruikersgedrag. Na detectie wordt gekeken of het gebruikte wachtwoord voorkomt in databases met gelekte wachtwoorden, wordt een algoritme voor risicoscores toegepast en aanvullende informatie over dreigingen geïntegreerd. Dankzij deze aanpak is XDR in staat om potentiële dreigingen effectief en automatisch te blokkeren bij de firewall. Dit zorgt voor een robuuste, proactieve verdediging tegen cyberdreigingen.

Voorbeeld 3: threat hunting met verrijkte gegevens

Securityteams kunnen met XDR verder gaan dan geautomatiseerde respons, door verrijkte gegevens te leveren voor effectieve threat hunting – het actief opsporen van dreigingen. Door informatiefeeds over dreigingen en historische gegevens met elkaar te koppelen, kan XDR verborgen dreigingen blootleggen die mogelijk geen geautomatiseerde respons activeren. Deze samenwerking tussen mens en machine zorgt voor een diepere analyse van dreigingen, waardoor organisaties nieuwe dreigingen voor kunnen blijven.

SOC-expertise zorgt voor schaalbaarheid en integraties

XDR onderscheidt zich door een zeer sterke schaalbaarheid en makkelijke integratie met bestaande securityframeworks. Het is ontworpen om bestaande systemen niet alleen aan te vullen, maar ook te verbeteren, zodat het op maat voorziet in de unieke securitybehoeften van iedere organisatie. Dit aanpassingsvermogen is cruciaal, omdat bedrijven hiermee XDR kunnen implementeren zonder bestaande workflows te verstoren. Daarnaast zorgt de integratie van XDR ervoor dat de expertise van Security Operations Center (SOC) specialisten beter benut kan worden. Op deze manier kunnen organisaties beter eventuele gebreken in de expertise van securityteams dichten. Deze strategische inzet van bekwame SOC-professionals, in combinatie met de geavanceerde mogelijkheden van XDR, zorgt voor een robuuste en complete aanpak van security die zowel flexibel als zeer effectief is.

Informatie over dreigingen in real-time delen

XDR werkt niet geïsoleerd. Het maakt gebruik van een samenwerkingsmodel waarbij in real-time informatie over dreigingen wordt gedeeld. Wanneer XDR een nieuwe dreiging of een nieuw zero-day aanvalspatroon detecteert, zorgt XDR ervoor dat deze informatie snel wordt gedeeld met andere aangesloten klanten. Deze collectieve verdedigingsaanpak versterkt de weerbaarheid van XDR tegen opkomende dreigingen.

Continue verbetering dankzij machine learning

XDR vertrouwt op machine learning en continue verbetering. Het systeem leert van iedere gedetecteerde dreiging en response en ontwikkelt op basis daarvan zijn algoritmen en modellen steeds verder. Dit iteratieve leerproces zorgt ervoor dat XDR steeds beter wordt in het identificeren van nieuwe dreigingen en zich beter en sneller kan aanpassen aan de veranderende tactieken van aanvallers.

Conclusie

XDR is een belangrijke evolutionaire stap van detectie naar effectieve actie en zorgt voor proactieve en georkestreerde respons op dreigingen. Dankzij de integratie met de expertise van het Security Operations Center (SOC) verbetert XDR de weerbaarheid van organisaties tegen geavanceerde dreigingen en maakt het real-time verdediging mogelijk. Deze synergie is een voorbeeld van de toekomst van cybersecurity: flexibel, in samenwerking met andere oplossingen en mensen en in staat om zich proactief aan te passen aan opkomende dreigingen.

Adam Khan, VP Global Security Operations, Managed XDR, Barracuda

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in