Home Cloud Van fabrikant tot cloud-leverancier

Van fabrikant tot cloud-leverancier

39
dainamics

Het is opvallend om te zien dat alle grote IT-fabrikanten volop inzetten op de Cloud. Iedereen erkent de voordelen en ziet de beweging richting de cloud, en de kansen die zich daar zakelijk voordoen. Het best bekend zijn natuurlijk Google en Amazon, maar bedrijven als HP en Microsoft volgden al snel. De meest recente voorbeelden zijn die van IBM en Cisco. IBM maakte bekend in 2014 1,2 miljard dollar te zullen investeren in de eigen wereldwijde cloud computing infrastructuur. IBM wil nog dit jaar 15 nieuwe datacenters openen. De software van het overgenomen SoftLayer gaat functioneren als basis voor de cloud van IBM.

Ook opvallend is om te zien hoe dat sommige fabrikanten hun bestaande business weten om te vormen ten gunste van de consument, en daarbij op een verrassende manier hun Cloud diensten willen verkopen. De Personal Cloud van een harde schijven fabrikant is hier een mooi voorbeeld van, maar heeft eigenlijk helemaal niets met Cloud Computing te maken.

Die grote belangen zorgen voor investeringen, die vooral gaan zitten in het wegwerken van de nadelen. Ook de fabrikanten willen uiteraard een stukje van de Cloud business en zetten daarom fors in op IT as a Service.

Eén van de genoemde nadelen waar hard aan gewerkt wordt is de vendor ‘Lock-in’. Daar moet OpenStack een rol gaan vervullen. Wie de cloudomgeving inricht volgens de OpenStack-normen, zegt daarmee min of meer dat de computeromgeving die er op draait snel en naadloos kan worden overgezet naar een andere aanbieder die ook volgens OpenStack werkt. In dat kader is de rol die Cisco wil gaan spelen interessant. De komende twee jaar wil Cisco meer dan een miljard dollar investeren in onder meer een op OpenStack gebaseerd ‘Intercloud‘’ of een ‘netwerk van clouds’. Die Intercloud wordt gebouwd met partners, en moet iedere vorm van applicatie ondersteunen, op iedere hypervisor, en moet samenwerken met iedere cloud, in eigen bezit of openbaar. De rol die Cisco zich hier aanmeet is interessant, omdat het de eigen actieve rol toespitst op het uitwisselbaar maken van de techniek tussen de verschillende partners. Het boezemt veel vertrouwen in wanneer een bedrijf als Cisco zijn naam verbindt aan het opheffen van de ‘Lock-in’. Omdat het met partners werkt (waaronder ook de kleinere nationale aanbieders), kan het daarmee ook beter inspelen op de zorgen die er zijn over wie er waar toegang heeft tot de data.

Cloud computing heeft vele voordelen, maar de nadelen zijn er voorlopig ook nog. Het enorme potentieel in cloud computing zorgt er voor dat er flink wordt geïnvesteerd in het wegwerken van de nadelen, waardoor het in de lijn van verwachting ligt dat op termijn de voordelen het zullen winnen ten opzichte van de nadelen. Maar ondertussen is er nog geen sluitend advies te geven aan organisaties die denken aan een totale cloud-oplossing. Er zijn nog steeds situaties waarin het verstandiger is om voor een compleet lokale, on-site oplossing te kiezen. Daarnaast is het ook mogelijk om voor hybride oplossingen te gaan, met een omgeving deels binnen uw organisatie, en deels in de Cloud. U kunt vele vormen kiezen om iets met de cloud te doen, en indien u hiervoor concrete plannen heeft laat u dan vooral goed adviseren.

Peter Witsenburg, Entrepreneur and Technology Visionary

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here