Home Ondernemen & Business Bedrijfscontinuïteit (z)onder stroom

Bedrijfscontinuïteit (z)onder stroom

62

De stroomvoorziening is een hot topic deze dagen. Bij de recente voorstelling van zijn afschakelplan heeft ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Wathelet duidelijk gesteld dat bij stroomtekort bepaalde zones in het land van het net worden afgeschakeld. Daarbij zullen ook bedrijven, net als de gezinnen, zonder stroom kunnen worden gezet. Deze maatregel houdt menig Belgisch bedrijfsleider vandaag wakker. Maar welke concrete impact heeft een stroom-tekort op uw bedrijf en hoe kunt u deze vermijden?
Data zijn in de digitale wereld van vandaag uiterst kostbaar en groeien aan een razend tempo. Zo werd 90% van alle data gecreëerd in de laatste 2 jaar en verwacht men een groei van 73% in het komende jaar*.

Maar wat als er geen stroom meer is? Een overgrote meerderheid van de Belgische KMO’s heeft nog lokale infrastructuur in eigen beheer. Bij een stroomonderbreking zullen deze lokale data en applicaties niet langer beschikbaar zijn en word je ook per e-mail onbereikbaar. Ook medewerkers die van thuis uit of mobiel werken in regio’s die niet afgesloten werden van het net, zullen niet langer aan kritische data en applicaties kunnen.

Er is echter één bepaald type van bedrijven voor wie een stroom-onderbreking zo mogelijk een nog grotere impact heeft: de multi-site bedrijven of bedrijven met verschillende vestigingen die hun IT-infrastructuur vaak op één centrale hoofdlocatie hebben opgesteld. Op het moment dat de stroom op de hoofdlocatie wordt onderbroken, heeft dit een impact op alle andere vestigingen. Data en applicaties zijn bijgevolg voor de andere vestigingen ook niet langer beschikbaar en de activiteiten vallen noodgedwongen op alle locaties stil. Dat is inclusief alle contacten met partners, klanten en leveranciers, die veelal communiceren via digitale kanalen.

Veel KMO’s vangen stroom-onderbrekingen op

Gelukkig is de meerderheid van de KMO’s voorzien op stroom-onderbrekingen in de vorm van noodgeneratoren / noodbatterijen (UPS). Die zijn in theorie goed in staat om korte stroom-onderbrekingen op te vangen. De vraag is of ze ook geschikt zijn om de dienstverlening voor langere tijd te garanderen. De praktijk leert dat maar weinig bedrijven hun noodstroomsystemen regelmatig testen of upgraden waardoor de termijn die zij met UPS kunnen overbruggen aanzienlijk vermindert.

De enige goede oplossing voor KMO’s – en in het bijzonder voor multi-site KMO’s – om de bedrijfsrisico’s bij stroomuitval terug te dringen, bestaat erin data en applicaties onder te brengen bij een gespecialiseerde hostingpartij. Uit cijfers van het ICT Jaarboek van Smart Business leren we dat de helft van de Belgische bedrijven reeds software uit de cloud gebruikt en maar liefst 70% van de bedrijven gebruik maakt van servervirtualisatie. Cloud Computing wordt dan ook met ruime voorsprong aangewezen als dé IT-trend. Data moeten immers steeds bereikbaar en raadpleegbaar zijn voor de steeds mobielere workforce.

Een hostingbedrijf maakt gebruik van zeer hoogwaardige datacenters, waar een stroomonderbreking geen vat op heeft en wat bijgevolg continuïteit en stabiliteit garandeert. Het uitbesteden van de IT-infrastructuur biedt een KMO in deze situatie de volgende twee belangrijke strategische voordelen:

 

  1. Continuïteit: bij een grotere stroomuitval is uw continuïteit gegarandeerd. De bedrijfsactiviteiten vallen met andere woorden niet in één klap overal stil. Klanten, partners en leveranciers blijven toegang houden tot voor hen belangrijke data en ook medewerkers op andere locaties ,die niet getroffen zijn door de stroomonderbreking, kunnen verder blijven werken.
  2. Infrastructuur: na de stroomonderbreking is het onnodig om systemen weer gefaseerd, handmatig op te starten. Systemen ondervinden namelijk regelmatig problemen wanneer deze volledig opnieuw opgestart moeten worden. Dat verlengt nog eens de tijd die al verloren ging door de stroomonderbreking zelf.

De perceptie dat hosting duurder is dan de IT-infrastructuur in huis beheren, is in de meeste gevallen onjuist. Voornamelijk de flexibiliteit in het aanbod van de meeste hosting partners zorgt voor een transparante en betaalbare kostprijs. Daarbij is de garantie voor continuïteit, technische ondersteuning en veiligheid nog nooit zo waardevol als vandaag. De huidige dreiging van stroomonderbrekingen deze winter, zou elke KMO in elk geval tot nadenken moeten stemmen over de bedrijfscontinuïteit en de organisatie van de IT-infrastructuur. En in dit kader verdient hosting zeker een plek op de agenda’s van onze KMO’s.

Pepijn Palmans, Managing Director Stuart

*The 2014 North Bridge Future of Cloud Computing Survey

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in