Home Data & Storage Vier opkomende archetypen van datacenters

Vier opkomende archetypen van datacenters

93

Er zijn op dit moment vier archetypen van datacenters te onderscheiden die een ingrijpende invloed hebben op de manier waarop datacenters er in de toekomst zullen uitzien. Ieder type heeft zijn eigen aanleiding, achtergrond en kenmerken. Organisaties staan nu voor de vraag welke type of welke combinaties van types het meest geschikt zijn voor hun specifieke bedrijfsvoering.
Datacenters hebben zich vanaf het begin ontwikkeld op basis van technologische innovaties. Die innovaties waren lange tijd relatief eenvoudig bij te houden. Zij liepen in het verleden redelijk gelijk met noodzakelijke vervanging van apparatuur. Dat is anno 2016 niet langer het geval. Daar is een aantal redenen voor aan te geven:

  • Cloudcomputing heeft de vraag naar datacentercapaciteit enorm vergroot. Naast de groei van public clouds is er bij veel organisaties ook een grote behoefte aan hybride- en private-cloudoplossingen, waar ze hun meer kritische applicaties en data onderbrengen met het oog op governance en compliancy.
  • De laatste jaren staat efficiënt energiegebruik hoog op de agenda. Leveranciers van datacenteroplossingen zijn continu op zoek naar manieren om stroomverbruik en koeling zo optimaal mogelijk in te zetten.
  • Mede door het open karakter van het internet is cyberbeveiliging een serieuze zaak geworden. In 2015 zijn verschillende grote, internationale bedrijven het slachtoffer geworden van aanvallen die tot veel negatieve publiciteit leidden.
  • Het Internet of Things zorgt voor een extra vraag naar snelle en hoogbeschikbare datacentercapaciteit.

Al deze trends zorgen voor grote en ingrijpende veranderingen in alle bedrijfstakken. Als reactie hierop ontstaan nieuwe archetypen van datacenters die de wereld van de datacenters zullen veranderen en de productiviteit verhogen, kosten verlagen en flexibiliteit verbeteren. De vier opkomende archetypen van het datacenter van morgen zijn:

  • Het Cyberaanvallen doen zich overal in de wereld voor en geen enkele organisatie of branche blijft buiten schot. In een steeds digitaler wordende wereld zijn er steeds meer kansen voor hackers om toe te slaan. Veel organisaties schakelen daarom over op een ‘veiligheid voor alles’-modus, waarbij zogenoemde datapods buiten het netwerk worden geplaatst. Organisaties slaan hier hun zeer gevoelige informatie op en zetten in enkele gevallen zelfs eigen stroom- en klimaatbeheersingsapparatuur in voor deze datapods.
  • De multi-inzetbare cloud. Ondanks verbeteringen door toenemende virtualisatie wordt de capaciteit van te veel servers niet volledig benut. Verschillende studies geven aan dat organisaties nog steeds servers in gebruik hebben die slechts vijf tot vijftien procent van hun capaciteit gebruiken. Dertig procent van alle servers is nog ‘comateus’. Dat is op termijn economisch niet houdbaar. Wij voorzien dan ook een toekomst waarin organisaties shared services-modellen ontdekken, waarbij zij een deel van hun niet-gebruikte capaciteit verkopen en zo zelf in feite deel gaan uitmaken van de cloud.
  • Fog computing. Deze term van Cisco voert terug op gedecentraliseerde architecturen die steeds gewoner worden. Dat terwijl dataopslag en -verwerking aan de rand van het netwerk steeds kritischer wordt. De term fog computing houdt in dat verschillende kleinere netwerken in een groter netwerk worden geïntegreerd. Hierbij worden applicatiediensten decentraal aangestuurd door slimme apparaten en perifere computersystemen om zo de efficiëntie te verbeteren en de verwerking van data dichter bij de apparatuur en netwerken te houden. Het is een logische reactie op de enorme hoeveelheid data die door het IoT wordt gegenereerd.
  • Het maatschappelijk verantwoorde datacenter. Energie-efficiëntie blijft belangrijk in een wereld met een ogenschijnlijk onbeperkte consumptiedrang. Maar er zijn ook factoren – met name de toenemende aandacht voor het verminderen van de CO2-uitstoot – die organisaties bewuster maken van duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Als reactie hierop streven zij naar CO2-neutraliteit door meer gebruik te maken van alternatieve energie.

De opkomende datacenterarchetypen zijn het bewijs van de aanhoudende veranderingen en innovaties die momenteel in de datacentersector plaatsvinden. Het snel veranderende karakter van deze sector vraagt om innovatieve denkwijzen. Het is aan de marktspelers om innovatief te blijven en vooruit te blijven lopen tegen de achtergrond van deze veranderende trends.

Guido Neijmeijer, Country Manager Benelux bij Emerson Network Power

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in