Als het gaat om de veiligheid van een wagenpark, zijn dashcams een van de meest effectieve middelen om voertuigen, ladingen én chauffeurs te beschermen. Toch kan het een gevoelig onderwerp zijn voor bestuurders. Zij willen vanzelfsprekend vrachtwagens, ladingen en zichzelf beschermen. Tegelijkertijd willen zij ook hun autonomie en vertrouwen behouden. Dit blog geeft vier tips om hierin de precaire balans tussen veiligheid en privacy te vinden.
Chauffeurs zijn van nature op hun zelfstandigheid gesteld. Ze hebben liever niet dat er over hun schouder wordt meegekeken. Het is daarom niet verwonderlijk dat chauffeurs met een aantal vragen zitten die hen, maar ook hun werkgevers, inzicht kunnen bieden in het optimale gebruik van dashcams.
Waarom is het gebruik van een dashcam nodig?
Een dashcam verhoogt de veiligheid op de weg. Bij ongeveer 80% van de botsingen tussen auto’s en vrachtwagens is de automobilist de schuldige. Echter, omdat vrachtwagens veel zwaarder zijn, en dus meer schade kunnen veroorzaken, worden vrachtwagenchauffeurs vaker (ten onrechte) schuldig bevonden. Dashcams kunnen een volledig beeld vastleggen van de omstandigheden op de weg. De video-opnamen zijn een objectief bewijs als incidenten zich voordoen. In het geval van frauduleuze claims beschermt videobewijs vrachtwagenchauffeurs tegen aansprakelijkheid.
Wat is het voordeel van dashcams?
Dashcams beschermen chauffeurs, maar verbeteren ook de veiligheid op de weg voor iedereen. De Europese wegen behoren weliswaar tot de veiligste ter wereld, maar er vallen in de EU jaarlijks nog 18.800 doden bij gemelde verkeersongevallen. Dat aantal daalt gelukkig elk jaar, maar er is nog een lange weg te gaan om de doelstelling van Vision Zero te halen. Deze richtlijn moet het aantal verkeersdoden en ernstig gewonden tegen 2050 elimineren. Hiervoor zullen de oorzaken van verkeersongevallen weggenomen moeten worden. Dit zijn onder meer te hoge snelheden en het niet dragen van de veiligheidsgordel. De meeste ongevallen zijn echter te wijten aan afleiding van de bestuurder. Dashcams verminderen deze risico’s en kunnen zodoende levens redden. Zij kunnen met kunstmatige intelligentie afleidingen detecteren zoals het gebruik van smartphones achter het stuur. In dit soort situaties krijgen bestuurders een audiovisueel signaal zodat ze zichzelf direct kunnen corrigeren.
Word ik 24/7 in de gaten gehouden?
Wat chauffeurs in hun vrije tijd doen, is niet andermans zaak. Dashcams die aan de eisen voldoen houden rekening met maximale privacy. De betere apparaten zijn bijvoorbeeld voorzien van de mogelijkheid om de functies zoals In-Cabin Recording en Distracted Driver uit te schakelen. Dan zijn deze uitsluitend nog te gebruiken als dashcam voor op de weg. Sommige dashcams beschikken over livestreaming, waarmee wagenparkbeheerders bestuurders onderweg extra kunnen ondersteunen. Bestuurders worden echter altijd op de hoogte gesteld als hun wagenparkbeheerder deze functie gaat gebruiken. Tijdens niet-werkuren kunnen bestuurders de privémodus activeren. Dit voorkomt het versturen van de beelden naar het bedrijf.
Worden mijn gegevens veilig bewaard?
Dashcams moeten voldoen aan de AVG. Volgens deze privacywetgeving zijn video- of beeldopnames voorbehouden aan bevoegd personeel. Chauffeurs hebben het recht om alle video’s of beelden van hun rijgebeurtenissen op te vragen. De standaard bewaartermijn is 90 dagen. Het wagenparkbedrijf beslist uiteindelijk hoe lang de gegevens worden bewaard en wanneer/of ze worden verwijderd. Video’s die geen relatie hebben tot gebeurtenissen worden niet bewaard, volgens de AVG zijn dit geen relevante gegevens.
Conclusie: dashcams dragen bij aan een cultuur van veiligheid
Het verbeteren van de verkeersveiligheid is voor iedere weggebruiker van belang. Dashcams ondersteunen de verkeersveiligheid door vrachtwagenchauffeurs te helpen optimaal te presteren. Met de juiste balans tussen veiligheid en privacy kunnen dashcams wagenparkvoertuigen en chauffeurs veilig op de weg houden.
Bob Brattinga, Manager Direct Sales Benelux bij Webfleet