Home Innovatie & Strategie VPN – vanuit huis op het netwerk, op ieder moment

VPN – vanuit huis op het netwerk, op ieder moment

106

Zoals bedrijven over de hele wereld zich inmiddels realiseerden, is een oplossing om vanuit huis of onderweg te werken essentieel voor de bedrijfsvoering. Of het nu om een voorzorgsmaatregel gaat of een strategie in het belang van de bedrijfscontinuïteit. Toegang tot bedrijfsgegevens, e-mails, netwerken, servers, telefoons en digitale diensten vanuit huis en onderweg is absoluut noodzakelijk in dit digitale tijdperk.

Vanuit werknemersperspectief is het vooral heel praktisch. Het thuiskantoor maakt het gemakkelijker om werk en gezin te combineren. En voor veel forenzen is het een verademing om niet zo vaak naar kantoor te hoeven reizen. Om alles goed te laten werken, moet de connectiviteit op de (tijdelijke) werkplek echter wel goed worden geïmplementeerd. Dat wil zeggen dat het werken op afstand volledig in het bedrijfsnetwerk moet worden geïntegreerd.

Uitbreiding van het bedrijfsnetwerk naar de huiskamer

Een voorwaarde voor iedere verbinding is een standaard internetverbinding via DSL, kabel, glasvezel of mobiel netwerk. Dit is iets waar elk modern bedrijf vandaag de dag wel over beschikt. De verbinding wordt dan beveiligd via een virtueel privé netwerk (VPN). Op dezelfde manier waarop een bedrijf zijn vestigingen in een netwerk opneemt, maakt VPN een snelle en vooral veilige integratie van mobiele werknemers en thuiswerkplekken in het bedrijfsnetwerk mogelijk.

De enige vereiste is één kleine softwaretool. Een VPN-client op je laptop of PC. Zodra deze is geconfigureerd, is één klik voldoende om een sterk versleuteld VPN-kanaal tot stand te brengen over de best beschikbare internetaansluiting. Ook mobiele apparaten zoals smartphones en tablets kunnen via VPN veilig met het bedrijf communiceren. Een gerelateerde app wordt gebruikt om een beveiligde VPN-verbinding met de centrale bedrijfsgateway tot stand te brengen.

Eventuele zorgen wegnemen

Grote groepen thuiswerkers vragen het uiterste van het bedrijfsnetwerk. We verminderen de druk op het bedrijfsnetwerk als we het browserverkeer direct naar het internet leiden. Daarbij routeren we data bestemd voor het bedrijfsnetwerk nog steeds door de VPN-tunnel (split tunneling). Als de medewerker zich echter in een open, onversleutelde Wi-Fi bevindt, oftewel met een onveilige verbinding, dan versleutelen we alle data door de VPN-tunnel en routeren het naar het centrale kantoor. Daarna routeert de data veilig naar het internet (volledige tunneling).

Als het aankomt op de kosten van de beveiligingsinfrastructuur voor werken op afstand, zijn bedrijven vaak huiverig voor de investering die ze daarvoor moeten doen. Die vrees is echter ongegrond. Het enige wat je nodig hebt op de bedrijfslocatie is één apparaat in de vorm van een VPN-geschikte router, een centrale VPN-gateway of een VPN-geschikte firewall.

Onze wereld verandert voortdurend. Mobiliteit wordt voor veel bedrijven en hun medewerkers een onmisbare factor. Een VPN-client stelt werknemers in staat om hun laptops, tablets en smartphones te gebruiken. Dit, om verbinding te maken met het internet en te genieten van veilige toegang tot het bedrijfsnetwerk en vertrouwelijke gegevens, waar ze zich ook bevinden. Dit geeft hen maximale flexibiliteit, of ze nu op zakenreis zijn of vanuit huis werken.

Tarik Erdemir, Vice President Router & VPN Gateways bij Lancom Systems

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in