Home Ondernemen & Business Vrijwilligerswerk en business gaan hand in hand

Vrijwilligerswerk en business gaan hand in hand

32

Heeft u uw belastingformulier op tijd kunnen invullen? En nog iets afgetrokken voor goede doelen? Investeringen in goede doelen dragen substantieel bij aan de economie. Enerzijds als kapitaalstroom maar anderzijds ook qua werkgelegenheid bij liefdadigheidsorganisaties. Een recent rapport over non-profitorganisaties in Australië geeft indrukwekkende cijfers. De sector draagt 1/25 bij aan het bruto binnenlands product en heeft een omzet van 175 miljard dollar. Nu is België niet Australië, maar ook in ons land mag de bijdrage van diverse niet-op-winstgerichte organisaties aan de economie niet onderschat worden. Het zijn belangrijke spelers.

Naast een directe bijdrage aan de economie dragen deze non-profitorganisaties, liefdadigheidsorganisaties en/of ideële organisaties vaak ook bij aan de opbouw van de gemeenschap. Vrijwilligers spelen een cruciale rol in het functioneren daarvan. Medewerkers vinden in hun werk voor deze organisaties soms zelfs een reden om uit hun bed te komen en weer terug te keren in de maatschappij. Los van deze organisaties functioneren veel reguliere instellingen effectiever, kwalitatiever en optimaler dankzij vrijwilligers. Scholen kunnen niet zonder de inzet van ouders die helpen bij uitstappen, kerstfeestjes en het eindejaarstoneel. Onthaalmedewerkers in ziekenhuizen hebben een geruststellende functie in het wegwijs maken van bezoekers. Ook sportclubs draaien op ouders achter de toog of op het trainingsveld. Om maar een paar voorbeelden te noemen. Vrijwilligerswerk is eigenlijk niets anders dan onbaatzuchtig iets voor een ander doen maar heeft ook altijd een positieve invloed op de vrijwilliger zelf. Mensen ontmoeten elkaar en voelen zich betrokken in de samenleving. Waardering geeft steun, moed en draagt bij aan de opbouw van een netwerk.

Vrijwilligerswerk tijdens betaalde arbeid
Vroeger was er een scherp onderscheid tussen zakenleven en vrijwilligerswerk of met andere woorden tussen business en community work. Sinds de jaren negentig zie je steeds meer bedrijven duurzame ontwikkeling en sociale verantwoordelijkheid in hun beleid opnemen. Bewustwording bij de bevolking en daarmee samenhangende druk vanuit de (sociale) media zijn hier een ondersteunende en aanjagende factor. Applaus klinkt er nog altijd voor bedrijven of mensen die niet enkel hun eigenbelang, lees winst, nastreven. En terecht!

Naast grote overkoepelende business-gerelateerde doelen investeert Dell ook in kleine gemeenschapsinitiatieven. Zij streeft ernaar het aantal vrijwilligersuren van medewerkers te verhogen tot 5 miljoen in 2020. Komend van 175.000 vrijwilligersuren in 2010 tot 739.000 begin dit jaar is er nog werk aan de winkel. Gericht beleid ondersteunt het bereiken van dit doel. Elke Dell-medewerker kan, op vrijwillige basis, deelnemen aan liefdadigheid of gemeenschap ondersteunende activiteiten. Dit kan heel lokaal met het helpen van een zieke buur of deelnemen aan de ouderraad. Ook kunnen medewerkers de kennis en ervaring vanuit hun werk inbrengen in andere organisaties. Dat kan bijvoorbeeld een computerlokaal op school zijn of administratieve ondersteuning van een lokale afdeling van een internationale organisatie. Het kan ook gaan om activiteiten die niets met het werk te maken hebben zoals zwerfvuil ophalen. Vrijwilligersuren kunnen op structurele basis gemaakt worden. Tegelijkertijd kan het ook gaan om eenmalige activiteiten zoals het helpen van de buren met een verhuizing. Medewerkers kunnen individueel maar ook in groep opereren. Kortom alle mogelijke varianten van vrijwilligerswerk zijn mogelijk.

Dell staat toe dat de medewerkers dit tijdens betaalde werkuren doen. Dit vanzelfsprekend in samenspraak met hun manager om bezetting op de werkvloer te waarborgen. Bij een inzet van minimaal tien uur per kwartaal ondersteunt Dell dit met een financiële bijdrage aan een goed doel. In 2013 deed 57 procent van de Dell-medewerkers vrijwilligerswerk. In de praktijk is dat percentage misschien nog wel hoger want niet iedereen registreert zijn bijdrage. Op het YouTube-kanaal Powering the Possible staan diverse internationale projecten. Liefdadigheid en business gaan dus hand in hand voor de economie en de gemeenschap. Want uiteindelijk wil iedereen zijn steentje bijdragen aan de wereld en voelt bewust of onbewust: ‘We erven de wereld niet van onze ouders, maar we hebben hem in bruikleen van onze kinderen en hun kinderen’.

Pascale Van Damme Pascale Van Damme (@pascalevandamme) is Managing Director van Dell Belux en werd begin dit jaar door Data News verkozen tot ICT Woman of the Year. Ze is al bijna 20 jaar in de ICT actief. Ze is heel sterk begaan met de rol van vrouwen in het bedrijfsleven, en treedt vaak op als spreker over het maatschappelijk belang van de ICT.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in