Home Data & Storage Waarom een SSD je de beste gameprestaties biedt

Waarom een SSD je de beste gameprestaties biedt

136

Een toffe RGB set-up, goedwerkende koptelefoon en het nieuwste spel: allen essentieel voor de ultieme game ervaring. Maar gamers die de hoogste prestaties uit hun computers willen halen, wenden zich voor opslaggeheugen idealiter ook tot SSD’s. Die zijn belangrijker dan vele (beginners) vaak denken, en toch is een SSD een zeer effectieve toevoeging aan een game set-up.

Het verschil tussen SSD en HDD

Om bij het begin te beginnen: SSD staat voor solid state drive en is een product dat digitale gegevens bewaart. De voorloper van de SSD is de harde schijf (HDD), die al sinds het midden van de jaren vijftig wordt gebruikt. Vanaf het jaar 2000 werd de SSD een steeds populairdere keuze voor computeropslag. Dit komt omdat de SSD in tegenstelling tot de HDD geen bewegende mechanische onderdelen bevat. Hierdoor zijn ze zeer stabiel en beter bestand tegen vallen, schudden, schokken en dagelijkse slijtage. Daardoor zijn ze betrouwbaarder en verliezen ze minder snel gegevens. Het aller mooiste is dat een SSD zo’n 35 tot 100 keer sneller is dan een HDD. Het verbetert de prestaties van je systeem.

Voor gamers betekent het gebruik van een SSD een set-up die superieure prestaties levert door de snellere opstarttijden, gegevensverplaatsing en hogere bandbreedte. Exact wat nodig is in de hedendaagse gamewereld. Het is daarom geen verrassing dat gamers dol zijn op de prestaties die een SSD biedt, want snelheid en betrouwbaarheid zijn belangrijke factoren voor het plezier dat ze beleven tijdens het gamen. Toch worden hoge kwaliteit SSD’s vaak nog vergeten of wordt erop bespaard, terwijl net dit het verschil kan maken tussen jou en je tegenstanders.

De koning onder de SSD’s

Van de verschillende soorten SSD’s die verkrijgbaar zijn, is een NVMe™ (Non-Volatile Memory Express) SSD één van de beste om mee te gamen. De lees-/schrijfsnelheden, die voor de nieuwste games van cruciaal belang zijn, liggen namelijk aan de hoge kant van het spectrum en helpen de gehate latentiefactor zo te verminderen. Van NVMe SSD’s  kunnen de lees-/schrijfsnelheden variëren van 1000 tot meer dan 7000 MB/s, afhankelijk of ze Gen 3 of Gen 4 zijn. Bij SATA SSD’s zijn dit doorgaans lees-/schrijfsnelheden van 500 MB/s.

Wat dat nog interessanter maakt, is de nieuwe functie van Windows 11 die Microsoft enkele maanden geleden uitbracht: DirectStorage. Dit is letterlijk een “game changing” update, die een NVMe SSD in staat stelt om de gegevens van een game rechtstreeks naar de grafische kaart over te brengen. Hiermee omzeilt het dus de eventuele knelpunten van de CPU en maakt het een razendsnelle rendering mogelijk. Kortom, de nieuwe functie staat gelijk aan minder frustraties; het einde van trage laadschermen en dus een snellere en vloeiendere game-ervaring.

Hoeveel GB voor gamen

De hoeveelheid geheugen die je nodig hebt hangt verder af van wat je doelen zijn. Triple-A pc-games zijn vaak groter dan 100 GB, wat betekent dat misschien maar een handvol van de grotere games in de industrie op je SSD van die grootte zouden passen. Voor gamers die hun focus van maand tot maand verleggen, tussen verschillende games, kan het voordelig zijn om naast een SSD een grotere back-up-HDD te hebben. De SSD reserveer je voor actief gebruikte games die de snellere lees-/schrijfsnelheid en verminderde latentie nodig hebben. Vorige week konden basketbalfans bijvoorbeeld al ontdekken hoe Michael Jordan een grote rol speelt in NBA 2K23, wat tot veel enthousiasme leidde. Maar ook daar is er een belangrijke kanttekening bij het nieuwe spel voor PC, PS5 en Xbox, dat tot wel 150GB op de SSD kan innemen. Een essentiële overweging bij een aankoop of upgrade dus.

NVMe SSD voor Playstation

Doordat NVMe SSD’s zo veel efficiënter zijn dan de alternatieven, staat de Playstation 5 uitsluitend snelle NVMe SSD’s toe voor opslag. PlayStation® biedt de console gamers de mogelijkheid om een M.2-factor NVMe SSD te installeren. Dit betekent dat je de originele 825 GB SSD-opslag van de PS5 kunt combineren met de nieuwe ruimte die je toevoegt met een M.2 SSD. Alleen NVMe PCIe 4.0-schijven met een snelheid van 5.500 MB/s en een capaciteit van 250 GB of meer kunnen hiervoor worden gebruikt. Extern SSD-geheugen dient niet om games te spelen, maar kan ze wel opslaan. Aangezien veel van de beste PS5-games 40 tot 60 GB opslagruimte vereisen, is exporteren naar een externe SSD daarbij dus voordelig.

Gelukkig worden SSD’s steeds goedkoper en zijn ze steeds vaker beschikbaar in meer en grotere opslagopties (tot 8 TB). Of je nu een console uitbreidt, een nieuwe gaming set-up bouwt of een oude vertrouwde pc verbetert: het is nu een goed moment om een SSD aan te schaffen. En zoals NBA 2K23 dat bewijst: al helemaal voor de games van de toekomst.

Sibyl Jacob, Business Development Manager bij Kingston Technology

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in